Рука дружби Заходу – а не простягнута рука України!

Про візит української делегації на чолі з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком до США, Канади та Великої Британії вже доволі багато йшлося в пресі. Робота української делегації, на думку фахівців, заслужила високу оцінку. Однак на тлі шаленої антиурядової кампанії, що її розгорнули в засобах масової інформації так звані «журналісти», а насправді бійці ідеологічного фронту, які, на жаль, не завжди виступають з українських позицій, в народі знову можна почути узагальнення на кшталт: «знов їздили з простягнутою рукою!», «набирають кредитів, а віддавати дітям!» і тому подібний «капліньож». Тому видається не зайвим повідомити про деякі моменти візиту, що залишилися за його лаштунками – за що ми щиро вдячні нашим джерелам в українській делегації.
Стисло про підсумки візиту. По-перше, жодних нових кредитів – бо про них і не йшлося. Мова йшла вже безпосередньо про інвестиції в українську економіку з боку американського бізнесу. Успішно пройшов перший україно-американський інвестиційний форум, за підсумками якого були досягнуті конкретні домовленості. Декілька прикладів: компанія Cargill побудує новий зерновий термінал в порту «Південний». Потужність першої черги – обробка до 4 млн. т. зерна, другої – ще 2 – 4 млн. т. Очікуваний об’єм інвестицій – не менше 100 млн. доларів. І це не тільки робочі місця – це можливість для аграрних виробників більш швидко й більш технологічно забезпечити відправлення збіжжя на експорт. Ахметов, посунься зі своїм металом!
Загалом українська аграрна галузь без перебільшення може вважатися однією з головних ставок ХХІ сторіччя на забезпечення людства продовольством. Тому йдуть переговори про побудову абсолютно нового заводу з переробки та підготовки насіння, про інвестиції в зернові термінали. Американська сільськогосподарська техніка та американське обладнання відомі як одні з найсучасніших в світі, їх виробники вкрай зацікавлені в налагодженні виробництва за кордоном, продажі ліцензій тощо. Брак вільних грошей українців планується компенсувати залученням американського Ексімбанку, для якого це також може стати вигідним капіталовкладенням. Є також інші приклади досягнутих домовленостей в сфері енергетики, транспорту, ІТ-економіки тощо – про них докладно інформували ЗМІ.
Головний підсумок зустрічі в Оттаві – підписано угоду про вільну торгівлю, причому на аналогічних умовах, що й рік тому з ЄС: для 98% українських товарів усі обмеження скасовуються відразу. Лондонські зустрічі принесли підтвердження готовності британців допомагати новій українській поліції, оновленим українським Збройним Силам тощо. Заплановане проведення аналогічних інвестиційних форумів.
Проте одного бажання бізнесменів співпрацювати недостатньо. Не є зайвим знову нагадати, в якому складному становищі зараз знаходиться Україна: у відчайдушному герці одночасно із зовнішнім агресором – путінською Росією, та не менш небезпечними внутрішніми ворогами – корупціонерами, популістами і всілякого штибу політичними заробітчанами на прикормі в олігархів. Інвестувати сюди гроші зараз – серйозний ризик. Тому дуже цінною є політична підтримка, що її продемонструвало керівництво всіх названих країн-партнерів. Лідери США,Канади і Великої Британії без дипломатичних еківоків надали високу оцінку досягненням уряду. Головні тези наступні: болючі і непопулярні реформи неодмінно дадуть добрі результати, тільки вони відкриють перспективу всебічного розвитку, тому альтернативи цим змінам не існує. Щодо уряду – Україна ще не мала такої команди реформаторів.
Ну а зараз дещо з того, що «не потрапило в кадр». Не таємниця, що кожна робоча хвилина президента США розписана за декілька тижнів, якщо не місяців, наперед. Безумовно, можливість «експромтної» зустрічі Барака Обами з Арсенієм Яценюком під час зустрічі останнього з віце-президентом Джозефом Байденом проговорювалася під час контактів підготовчої групи, але українці не отримали на неї згоди. Більше того, саме в ці дні й години вирішувалася доля угоди зІраном щодо його ядерної програми – не варто забувати, що в цьому процесі багато чого залежало від позиції Росії. Тому одна тільки поява Обами в офісі віце-президента під час переговорів Байдена з Яценюком вже стала несподіванкою (офіс відділяє від Білого Дому цілий квартал). Ще більшою несподіванкою стала абсолютно незапланована графіком президента його двадцятихвилинна бесіда з українським прем’єром.
Як вже традиційно заведено у Яценюка, всі перельоти здійснювались рейсовими літаками. Дві ночі з чотирьох українська делегація взагалі провела саме в них (за словами джерел, тільки завдяки тому й вдалося трішки поспати). За три години після повернення в Київ втомлений, але задоволений прем’єр вже був у Верховній Раді…
Сергій БЕРЕЖНЮК

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.