Східниця збирає шанувальників українства

Курортна Східниця у черговий раз заставила українське суспільство звернути на себе увагу. Цього разу фестивалем «Дерево Роду», який проводиться східничанами у рамках відомого усій Україні національно-етнографічного фестивалю «Східницьке літо», який приурочений цього року до відзначення 500-літнього ювілею заснування селища.
«Як правило, – зазначила у коментарі з нагоди відкриття фестивалю його ідейний натхненник та фактичний організатор, східничанка Наталія Недосєко, – фестивалі у нас все більше асоціюється із забавами, піснями, танцями, розвагами. Враховуючи ситуацію в країні, ми вирішили відійти від традиційного формату і провести так звані фест-зустрічі свідомих українців, на яких предметом дискусій стануть актуальні для українського суспільства проблеми: що таке національна свідомість і свідомість взагалі, від чого вона залежить і що є духовними підвалинами сучасного українства». Організаторка «Дерева Роду» зазначила, що національна свідомість не залежить від статків, посади і, навіть, від освіти. Вона базується на любові до свого діда-прадіда, нації, рідної землі. І цю любов можна підсилити тільки одним шляхом: вивченням історії свого народу, підтримкою рідної української мови та культури. Це є основа, корінь родового дерева української нації. Щоб піднятися високо, сьогодні українцям потрібно спочатку заглибитися до витоків нашого українського Роду».
Для розмови про витоки українства, його прадавні корені та основи українства організатори фестивалю запросили до Східниці відомих вчених: дослідника прадавньої української історії, археолога, кандидата історичних наук зі Львова Ореста Корчинського, дослідника історії та мови, вченого, письменника та публіциста Сергія Піддубного та відомого вченого футуролога, письменника, редактора журналу нової еліти «Перехід – IV» Ігоря Каганця.
Більше чотирьох годин у актовій залі Східницької «Просвіти» велася мова про нове трактування української історії, місця, ролі та вплив українства на світову історію. Історик Орест Корчинський говорив про унікальну історію східних чи, як кажуть науковці, білих хорватів, які у прадавню добу жили на території Львівщини неподалік Миколаєва і в епоху князівської доби по-суті були центром усього світового слов’янства.
Автор і упорядник більше півтора десятка книг з української історії та мови Сергій Піддубний розповів про найдавнішу пам’ятку української писемності «Велесову книгу», а також шокував присутніх новим прочитанням стародавніх пам’яток Геродота, Гомера, Гесіода, Біблії, а також несподіваним трактуванням давньоримської та давньогрецької історії. За твердженням автора, розташована на території Українимісто-держава Ольвія, була не чим іншим, як відомою всьому світу Троєю, історію якої греки нахабно вкрали в українців.
Український письменник, дослідник та футуролог Ігор Каганець говорив про українство у філософсько-історичному аспекті побудови української держави. Письменник також представив широкому загалу свої книги «Пшениця без куколю», «Арійський стандарт», «Нація білих комірців», а також провів у Східниці практичне засідання інтернет-спільноти «Нова формація», де обговорювалися питання побудови сучасної української держави.
Петро МАГУР
На світлині автора: Ігор Каганець проводить засідання інтернет-спільноти «Нова формація»

Детальніше про це читайте у наступних числах газети

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.