Юрій ПЕТРІВ: «Бюджетний кодекс поставив перед громадою Борислава потребу рахувати гроші та чітко визначити, яку кількість бюджетних установ вона буде утримувати»

Перше півріччя 2015 року не можна назвати для Борислава успішним. Під тиском громади депутатський корпус міської ради прийняв відставку міського голови та сформував новий склад виконавчого комітету. Суттєві зміни у виконавчій владі мало вплинули на загальний стан справ у місті. У Бориславі залишився комплекс невирішених проблем, які накопичувалися роками і, схоже на те, ще довго будуть залишатися невирішеними. У бюджеті міста бракує коштів на першочергові потреби, а реальних джерел його наповнення стало менше. Якщо в 90-х роках минулого століття у місті налічувалося 47 активних підприємств, які наповнювали міську скарбницю, то сьогодні їх можна перелічити на пальцях однієї руки. Робочий візит до Борислава голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки підтвердив, що у нинішніх непростих українських реаліях сподіватися на суттєву фінансову підтримку з боку регіональних чи центральних органів влади бориславцям не варто.В Україні йде війна, відтак місто повинно покладатися на власні ресурси, які сьогодні є дуже обмеженими. Про фінансові можливості Борислава та перспективи його розвитку на найближчі півроку, ми ведемо мову із начальником фінансового управління міської ради Юрієм Петрівим:

– Пане Юрію, чи не могли б коротко охарактеризувати стан справ у місті. Про що говорять цифри міського бюджету? Наскільки благополучно виглядає Борислав за підсумками роботи у 2015 році?
– Особливість бюджету м. Борислава полягає у тому, що він включає у себе бюджети двох окремих населених пунктів – бюджет м. Борислава та бюджет смт. Східниці. Бюджет міста виконаний на 84, 6 відсотки, бюджет Східницької селищної ради має виконання 123 % У порівнянні з минулим роком цифри бюджету Борислава демонструють позитивну тенденцію. З початку року місто має 34 % росту надходжень, що у натуральних показниках складає 6 млн. 929 тис. 931 грн. Виходячи із підсумків виконання бюджетів, мною було підписано офіційний висновок на корегування бюджету Східниці в сторону збільшення, а по міському – в сторону зменшення. І хоч динаміка бюджету Борислава позитивна, але є ряд проблем, із якими ми вимушені рахуватися.
– Чи не могли б ви розповісти, у чому полягають проблеми бюджету м. Борислава?
– Специфіка цьогорічного бюджету є дещо іншою у порівняні із бюджетами попередніх років. Є ряд змін, які були внесені до бюджетного та податкового кодексів, на базі яких формувалися цьогорічні бюджети. Були введені нові податки. Це акцизний податок з реалізації суб’єктами роздрібної торгівлі підакцизних товарів – алкоголю, тютюну, нафтопродуктів. Також було запроваджено податок на майно, відмінний від земельного податку. Окрім того, з спеціального фонду до загального фонду міського бюджету м. Борислава перенесено єдиний та екологічний податки. Передбачено також медичну та освітню субвенції.
– І як ці нововведення позначилися на житті міста? Людям жити стало простіше чи складніше?
– На мою думку, новий Бюджетний кодекс поставив перед громадою потребу рахувати гроші та чітко визначити, яку кількість бюджетних установ вона буде утримувати та які кошти вона буде спрямовувати на утримання міського господарства. Зрозуміло, що у свій час кількість бюджетних установ у місті формувалася, виходячи із кількості працюючих підприємств, що наповнювали міську казну. Зараз ситуація змінилася. Із найбільших платників сьогодні у місті залишилися підприємства нафто-газового комплексу, БЕЛМЗ, РЕМА та ряд малих підприємств. Фінансових ресурсів для утримання усієї бюджетної мережі не вистачає. У відповідності до Бюджетного кодексу видатки по утриманню дошкільного навчального закладу в смт. Східниця, бібліотеки і народного дому «Просвіта» перейшли до міського бюджету. В той же час податок на доходи, який зараховувався до бюджету смт. Східниці, зараховується в 2015 році до бюджету м. Борислава. За рахунок коштів міста утримуються об’єкти соціальної сфери Східниці – дошкільний навчальний заклад, будинок «Просвіта» та бібліотека. Слід відзначити, що держава у 2015 році забрала освіту та медицину на своє фінансування. Відтак об’єми фінансування міста зменшилися. За рахунок коштів бюджету міста повинні бути профінансувані культура, соцзахист, апарат управління, комуналка.
– То в чому проблема?
– Суть у тому, що то держава в освіті взяла на фінансування тільки загальноосвітні школи. Дошкілля та позашкільна освіта, а також дитяча спортивна школа фінансуються з міського бюджету. Ми маємо ряд проблем, які ускладнюють фінансування бюджетних закладів. Під час формування бюджету індекс інфляції розраховувався на рівні 17 %. Сьогодні він зріс до 40, що створює проблеми при фінансуванні заробітної плати як в освіті, так і в медицині. Із врахуванням інфляційних процесів, коштів на виплату заробітної плати по освіті бракує в межах 6 млн. грн., а у медицині – близько 4 млн. грн. Найгіршою ситуація є із фінансуванням закладів охорони здоров’я, бо субвенція не забезпечує потреби у нормальному фінансуванні медичних закладів. Державне фінансування забезпечує потреби бориславської медицини лише на 73 – 80 відсотків. З нового бюджетного року виникли проблеми у фінансуванні спортивних шкіл, які до цього фінансувалися із Фонду соціального страхування. Зараз ці школи перейшли на фінансування міського бюджету. У Державному бюджеті для фінансування цих шкіл виділено 80 тис. грн. субвенції, чого недостатньо для їх нормальної роботи. Щодо медицини. Під час формування бюджету було вирішено збільшити дохідну частину на 7, 9 млн. грн., щоб дофінансовувати заклади охорони здоров’я, оскільки державна субвенція не покривала фінансових потреб медичних закладів міста. Бюджет міста зараз не виконується, відтак виникає дилема: або дофінансовувати медицину, або припинити фінансування комунального господарства міста.
– Це Ви у делікатній формі стверджуєте, що у загальному балансі міста видатки перевищують доходи?
– Так. На перше травня цей розрив складав більше 11 млн. грн. Зараз, враховуючи інфляційні процеси, він перевищує 12 млн. грн. І тут основною проблемою є не стільки наповнення міської казни, скільки надмірно велика мережа бюджетних закладів у місті. У нас є проблема із низькою наповненістю класів у загальноосвітніх школах. Маємо також велику проблему із мережею закладів охорони здоров’я у місті. Слід відмітити, що розпорядниками коштів здійснюються певні заходи щодо зменшення навантаження на бюджет. Не так давно було переведено на повний госпрозрахунок стоматологічну поліклініку та закрито одне із відділень міської лікарні. Перед містом стоїть питання зберегти медицину, тому депутатському корпусу, керівництву ЦМЛ треба виходити із пропозиціями щодо збільшення фінансування галузі як перед центральними та регіональними органами державної влади. Підстави для збереження існуючої мережі лікувальних закладів є. Борислав знаходиться в зоні тривалого нафтового видобутку і статистика захворюваності його мешканців дає підстави цього домагатися. Ці пропозиції ми подавали департаменту фінансів під час останньої наради у Львові за участю міністра фінансів України Наталії Яресько та просили враховувати екологічний коефіцієнт та коефіцієнт захворюваності при обчисленні обсягів фінансування медичної галузі м. Борислава. Якщо питання не буде врегульоване на державному рівні, міській громаді доведеться вирішувати, яку кількість закладів охорони здоров’я вона може утримувати.
– Чи є якась надія, що регіональна та центральна влада нас почує?
– Сказати щось конкретне з цього приводу складно. На останній зустрічі начальників фінансових управлінь та керівництва Львівської області з міністром фінансів України Наталією Яресько 26 червня було чітко сказано, що у Державному бюджеті коштів для додаткового фінансування освіти та охорони здоров’я немає. У свій час, прогнозуючи можливість виникнення подібної ситуації, фінансовим управлінням було підготовлено два розпорядження, якими було затверджено план заходів щодо додаткового наповнення міського бюджету та здійснення додаткових заходів для економії бюджетних коштів. Але, як завжди, ми стикаємося із нерозумінням фінансово- економічних працівників бюджетних установ, які вимушені робити сьогодні непопулярні кроки для того, щоб не стикнутися наприкінці року із проблемою відсутності коштів для фінансування галузі. Проблема є. З боку фінансового управління проводиться постійна роз’яснювальна робота щодо необхідності виконання цих заходів, які дозволять поступово вийти із цієї непростої ситуації.
– За рахунок чого фінансове управління планує збільшити надходження до бюджету?
– Це погашення заборгованості із виплати заробітної плати, податкового боргу перед міським бюджетом. Загалом за 3 – 4 місяці з часу прийняття вказаного розпорядження додатково було залучено до міського бюджету понад 580 тис. грн. Щодо економії – то там пропонувалося ряд таких непопулярних заходів, як відпустки без збереження заробітної плати, робота з неповним робочим тижнем, суміщення та скорочення окремих посад. Ми розуміємо, що усі живемо у непростий час, коли різко виросли ціни на енергоносії, житлово-комунальні послуги, і людям необхідно утримувати сім’ї, тому заходи, спрямовані на економію бюджетних коштів викликають спротив у трудових колективах бюджетних установ. Але люди повинні усвідомлювати: якщо необхідні кроки не будуть сьогодні зроблені, то проблеми виникнуть наприкінці року. Не від добра ми вимушені йти на непопулярні кроки, пов’язані із скороченням штатних одиниць персоналу та реорганізацію діяльності окремих бюджетних установ. На жаль, люди не завжди хочуть розуміти та вникати у всю складність цієї ситуації. Виглядає на те, що вони все ще сподіваються, що до закінчення року ця ситуація якось розв’яжеться чи центральні органи влади знайдуть додатковий ресурс для фінансування бюджетних галузей. На це розраховувати не слід. Сьогодні дуже багато говориться про реформи та досвід Польщі. Хочу зауважити, якщо, для прикладу, у Польщі громаді доводять фінансування, то вона повинна вкластися у ту суму коштів, яка закладена у бюджеті. Згідно нового Бюджетного кодексу немає такого поняття додаткова дотація. Є медична та освітня субвенції та базова дотація, яка розраховується, виходячи з індексу податкової спроможності території. У нас вона складає більше 2,5 млн. грн. Колись вона становила більше 40 млн. грн., але у ті часи місто не отримувало освітньої та медичної субвенцій. Ситуація надзвичайно складна. І ми повинні із розумінням до цього відноситися.
– Хочу зауважити, що попри усю складність ситуації у державі дуже багато говорять про перспективу. Йдеться про адміністративну, медичну та освітню реформи. Як виглядають перспективи Борислава на тлі їх проведення? Чи вдасться місту стати фінансово спроможним центром бориславської територіальної громади?
– Якщо брати адміністративно-територіальну реформу, то ми працюємо у цьому напрямку. Ми подали усі необхідні дані у Офіс реформ та Інститут регіонального розвитку, які безпосередньо займаються їх проведенням. Згідно реформи повинна утворитися потужна адміністративна територія із центром у Східниці. Треба визнати, що сьогодні курортне селище Східниця є самодостатньою територією, яка має фінансові надходження, які забезпечують її розвиток. Що стосується Борислава, то на разі йдеться, що наше місто об’єднає навколо себе Попелі та Ясеницю. Але поки що рішень цих сільських рад про добровільне об’єднання навколо Борислава у єдину територіальну громаду немає. Зрозуміло, якщо за результатом реформи Східниця набуде статусу адміністративно-територіального центру, то це, відповідно, відіб’ється на субвенціях із Держбюджету і на надходженні податку з доходів фізичних осіб. На фінансування Східниці буде повернене фінансування школи, дошкільного закладу, будинку культури, бібліотеки, що складає близько 4 млн. грн. в рік. Це те, що доведеться утримувати додатково громаді за рахунок коштів бюджету Східницької селищної ради. Але, попри те, реформа несе також цілий ряд позитивних моментів. Кабінетом Міністрів України задекларовано, що об’єднаним територіальним громадам будуть надані додаткові фінансові ресурси на розвиток соціальної сфери, культури, житлово-комунального господарства. До позитиву також можна віднести, можливість доступу до коштів міжнародних фінансових інституцій, які будуть сприяти розвитку територіальних громад.
Розмову записав Петро МАГУР

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.