Незалежність у серці кожного

Довгий шлях був пройдений українським народом до своєї незалежності: різні вторгнення і війни, боротьба з окупантами, роки радянського режиму, який не бачив Україну незалежною і повноправною державою. І тепер, коли свято Незалежності набуло справжнього значення і стало правдивим святом всіх патріотів своєї землі, знову українські дочки та сини захищають незалежність рідної Батьківщини, її суверенітет, відстоюючи територіальну цілісність України та доводячи цілому світові, що ми – незламний народ, який нізащо просто так не відступить і не віддасть свою землю.
День Незалежності України – це національне свято, яке знаменує єдність, силу волі і духу українського народу.
У Бориславі відзначали одне з найголовніших державних свят увесь день. За доброю українською традицію, кожне свято: чи то Першого дзвінка, чи будь-яке інше – починається з молитви. Тож у цей день у всіх храмах міста помолилися за Україну, за мир на її землях та за всіх воїнів, які відзначали День народження України там, у зоні бойових дій.
А вже після розпочалися різноманітні заходи, першим з яких був турнір з пляжного волейболу, який пройшов у міському парку Культури та відпочинку. За перемогу змагалося 6 команд, з яких 3 команди юнаків, а 3 команди дорослих. А далі для всіх любителів їзди на велосипедах відбувся велопробіг із державною символікою за маршрутом «Борислав-Трускавець-Дрогобич-Борислав». Стартували велосипедисти з площі Івана Франка, де проводився збір учасників. Ініціатором такої ідеї та й організатором самого велопробігу став активіст громадської організації «Цвіт нації» Богдан Мальгівський. Сам же організатор велопробігу говорить: «Я вважаю, що молодь потрібно залучати не лише до мистецьких чи освітніх заходів. Важливо розвиватися різнобічно. Взагалі, було б добре, якби в нашому місті і надалі все частіше організовували такі заходи. Адже як виявилося, охочих приєднатися до їзди на велосипедах доволі багато. Мені приємно, що в нас стільки активної молоді, яка не байдужа як до власного майбутнього, так і до майбутнього рідного міста. А користуючись нагодою, хотів би подякувати Ігорю Михацю за технічне забезпечення».
Окрім велопробігу та турніру з пляжного волейболу, майже увесь день на стадіоні «Нафтовик» проходив Всеукраїнський футбольний турнір, у якому взяли участь СК «Галичина» (Львів), ДСК «Юність» (Борислав), команда ДЮСШ м. Борислава та команда ДЮСШ м. Дрогобича.
У кінотеатрі «Каменяр» можна було переглянути фільм під назвою «Повернута самостійність», в якому показувалися події 1991- 93 років: всенародний референдум за незалежність України, вибори Президента, присяга Леоніда Кравчука народу України, урочиста передача Миколою Плав’юком президентських повноважень і документів Державного Центру УНР першому Президенту незалежної України. Також у кінотеатрі «Каменяр» можна було переглянути фотовиставку «Омріяна Незалежність». До уваги мешканців нашого міста були представлені світлини із Києва 24 серпня 1991 року, світлини із Майдану Незалежності та із зони антитерористичної операції.
А на площі Івана Франка створили свято для дітей. Там проходив дитячий конкурс «Малюнок на асфальті», організаторами якого була МГО «Самопоміч». Тут наймолодші мешканці нашого міста мали змогу проявити свої художні таланти. Як же старалися вони, виводячи крейдою, щоб малюнок вийшов якнайкращим. Крихітними пальчиками маленькі художники вимальовували на асфальті державний прапор та виводили слова «Слава Україні».
Поблизу літньої сцени Палацу культури проходили різноманітні конкурси, ігри та забави для дітей та молоді, організаторами яких стали активісти ГО «Цвіт нації». За перемогу у конкурсі переможці отримували різні призи.
Далі естафету святкування прийняли наші юні співаки у вже традиційному конкурсі «Караоке», ведучою якого була лауреат ІІ премії на І Міжнародному конкурсі-фестивалі дитячого, юнацького та молодіжного мистецтва «EMPIREOFARTS» у м. Трускавці, лауреат ІІ премії Всеукраїнського фестивалю-конкурсу «Юні таланти України» та лауреат ІІ премії на Міжнародному конкурсі-фестивалі «Місто Лева», що проходили у Львові, а також володарка гран-прі ІІІ Всеукраїнського фестивалю авторської творчості «Мій рідний край» Вікторія Чорна. За участь у «Караоке» учасники отримували призи, які надали Ігор Михаць та Володимир Голобутовський.
Продовженням свята став святковий концерт, який розпочали учні шкіл міста Борислава. Для всіх присутніх на святкуванні Дня Незалежності України співали Надія Карпова та Соломія Тиська, випускники ЗОШ № 1, ансамбль учнів у складі Соломії Тиської, Надії Карпової, Івана Кіндерися (ЗОШ № 1) та Станіслава Дехтяра (Бориславська гімназія), Софія Іванович, Тетяна Лучишин (навчально-виховний комплекс № 6), Софія Микулич (ЗОШ № 3), Роман Цепак та Ірина Дубенчук (ЗОШ № 8), колектив ЗОШ № 9, вірш «Подих війни», написаний ученицею Бориславської гімназії Софією Придатько, зачитала учениця ЗОШ № 1 Марія Кандур. Ведучими цієї частини концерту були Ірина Вишневська та Іван Кіндерись. А далі вони передали естафету Ірині Панів та Ірині Дейнезі, які вели другу частину заходу. Та перед тим, як на сцену вийшли інші учасники свята, начальник відділу гуманітарної політики Бориславської міської ради Роман Тарнавський та перший заступник міського голови Ігор Кобилецький вручили грамоти за значний внесок у культуру нашого міста та з нагоди свята Дня Незалежності Вікторії Чорній, Ірині Панів та Марії Кандур. А потім знову почалося свято. Співали Христина Яцуляк, Софія Димйон, Вікторія Чорна, Ольга Кузимко, Софія Микулич, Марічка Нагірнич, Марко Калин, Марта Крагиль, Ольга Прокопик, Мар’яна Щербанік та Тетяна Семенів. Хореографічною майстерністю та яскравими номерами здивували всіх глядачів артисти студії східного танцю Бориславського міського Палацу культури під керівництвом Наталі Покори. Неабияким талантом та спритністю вразили артисти циркової студії «Зорепад» під керівництвом Миколи Добровольського.
Неподалік літньої сцени був благодійний ярмарок та табір у військовому стилі, організований ГО «Самооборона Борислава» спільно із ГО «Спілкою воїнів» АТО. Тут можна було пожертвувати кошти для наших воїнів, які у зоні бойових дій захищають нашу країну, а також поласувати різними стравами та розглянути залишки гільз від снарядів, війському амуніцію та макети зброї.
А на завершення святкування для нашої молоді відбулася українська дискотека. І хоча з неприємними сюрпризами, адже освітлення не було взагалі, та все ж відбулася.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.