Веселий голос першого дзвінка

Проминуло тепле літечко, розпочалася осінь – весела і трохи сумна. Весела – дзвінкими голосами школярів, сумна – війною і похоронами…
На жаль, не всі діти в Україні мали можливість побувати на прекрасному святі знань. Особливо на сході України.
Весело і гамірно було і в школах міста Борислава. як-не-як, а 1-ше вересня – той день, яким розпочинається навчання. Було свято і в ЗОШ № 1, де не глянеш – квіти, квіти, різнобарвні повітряні кульки. Діти та вчителі у національних строях, у вишиванках. Були й козачата! Звучать мелодії рідного краю: народні пісні та браві козацькі марші.
Учениця 8-го класу Марія Кандур та Марта Саламага розпочинають святкове дійство – свято знань. Вони вітають усіх, хто на шкільному подвір’ї, з початком нового навчального року. Бажають дітям, особливо першокласникам, здоров’я, щастя, добра. Першачки цьому раді, адже вперше у житті стають на вічну стезю до знань. Згодом ведучих замінять Тетяна Лащів та Артур Пітера.
Учениця Божена Гамар виконує пісню «Тобі, Україно». Раптом до всіх виходить дівчина – себто Україна. Вона у національному строї, з колосками і караваєм у руках. Колоски і хліб – це символи достатку і нескореності нашої нації.
Дівчина – Україна радіє святу:
Знову ми біля мудрості храму,
Бо не згасне науки святиня.
Я – Україна, зустрічаю вас.
Як мати зустрічає дочку й сина.
Заступник директора школи Людмила Кіндерись – головна ведуча традиційного шкільного свята. Вона звертається до учнів, їхніх батьків, вчителів: «Цей день є визначальним і радісним для кожного з нас, адже він – початок нових знань і досягнень на шкільній ниві. Для когось свято Першого дзвоника буде першим у житті. У свою велику дружню сім’ю ми приймаємо 77 новачків – першокласників».
Настає бажана хвилина: першокласники разом з одинадцятикласниками впевнено крокують стежиною, що веде до Країни знань. їх тепер ведуть шкільні «мами» –  вчителі Любов Мазурик, Ірена Гарбар, Оксана Кіцкайло, а також учні-випускники зі своїми класними керівниками – Ольгою Лейбич та Оксаною Шрібак.
Директор школи Марія Попівняк оголошує відкриття урочистої лінійки присвячену святу Першого дзвоника. Звучить державний Славень. Далі має слово директор школи Марія Йосипівна. Вона привітала усіх присутніх зі святом Знань.  На жаль, не всі школи відчинили свої двері до навчання на окупованій території України. Згадала добрим словом й тих, хто воює нині із російським окупантом, а також тих, хто впав смертю Героя в нерівному бою. А також вона повідомила радісну новину: перша школа – одна з тих, що потрапила у «трійку» провідних шкіл України. Крім того, пораділа, що п’ять медалістів підтвердили набуті ними знання. Понад 90 відсотків цьогорічних випускників поступили у вищі навчальні заклади. Це велика заслуга вчителів, самих учнів та їхніх батьків.
Насамкінець директор школи подякувала батькам, вчителям, техпрацівникам за підготовку школи до нового навчального року.
Отця храму св. Анни Петро Підлубний та Олег Смерека, побажали дітям та вчителям творчого і духовного росту, прилучили усіх до молитви «Отче наш», дали Боже благословення.
Дівчата 11 класу виконали пісню «Рідна Україна». Після неї звучала ще одна – яку натхненно виконала Вікторія Чорна.
Після сценки «Козаки» виступили першокласники. Вони виявили свою радість з нагоди майбутнього навчання, пообіцяли гідно вчитися. Ганнуся Монастирська та Софійка Фенувка виконали пісню «Перший дзвінок». Згодом виступили і випускники. Вони вручили первачкам пам’ятні подарунки. Право подзвонити і запросити на перший урок надався учням 1-го класу Ганнусі Монастирській, Софії Фенувці і Олегу Сеньківу, а також учням 11-го класу Роксолані Мельник, Діані Фок, Тарасові Бурмичу та Романові Роботецькому.
Святкова лінійка добігла до свого завершення. Перед першокласниками відчинилися двері до Країни знань. У цій країні вони навчатимуться доброти, мудрості, щирості, честі, поваги, любові до рідного краю.
На перший урок первачків ведуть їхні вчителі: 1 А клас – Оксана Кіцкайло, 1 Б – Ірена Гарбар, 1 В – Любов Мазурик.
Музичне оформлення свята здійснила вчителька Ольга Монастирська та Ерік Литвин.
Збуджені, щасливі і радісні обличчя і у майбутніх випускників рідної школи. Вони твердо вирішили гарно вчитися, аби згодом набути омріяного фаху.
Хай вам щастить! З Богом і Україною!
Андрій ГРУЩАК

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.