Поводьтеся на дорозі розважливо та вчіть цього дітей

Шановні батьки, вчителі! Відділення ДАІ з обслуговування м. Борислава ГУ МВС України у Львівській області звертається до вас з проханням нагадати дітям основні правила поведінки на вулиці.
Дуже важливо, щоб дитина не лише запам’ятала, але й зрозуміла необхідність суворого дотримання Правил дорожнього руху. Детально розберіть з нею кожну з дорожніх ситуацій, що можуть виникнути під час її руху вулицями населеного пункту. Після цього обов’язково закріпіть теоретичні знання під час прогулянок з дитиною. Визначте найбезпечніший маршрут руху до школи, пройдіть його разом кілька разів. Зверніть особливу увагу дитини на перехід проїзної частини. Роз’ясніть сину чи доньці небезпечність недотримання Ваших рекомендацій.
Всі дорожньо-транспортні пригоди відрізняються за видами та причинами їх скоєння. Проте основний чинник, що об’єднує їх, не можливо не визначити – недогляд дорослих за дітьми. Батьки, рідні, близькі, які випускали дитину на вулицю повинні були нагадати неповнолітнім вимоги правил дорожнього руху.
Для навчання дітей правильній поведінці на дорозі не існує поняття «рано». Здебільшого, на жаль, буває «пізно». Навіть, коли ми свідомо не ставимо перед собою за мету навчити дитину обережності – ми все одно вчимо її своїми діями. Гадаю, кожен з нас не раз був свідком того, як на заборонний сигнал світлофора, чи в місці, де заборонено переходити вулицю, першим ступає на «стежку небезпеки» дорослий дядечко чи тітонька. Своїми по-дорослому відчайдушними вчинками вони мимоволі провокують підлітків повторити їхній «подвиг».

Відділення Державтоінспекції з обслуговування м. Борислава звертається до батьків та вчителів – нагадайте дітям правила дорожнього руху, пройдіть разом з ними маршрут від оселі до навчального закладу. Дотримуйтеся вимог правил самі і будьте для них прикладом. Вивчіть разом із дітьми п’ять основних правил поведінки зразкового пішохода, які вбережуть вас та ваших дітей від неприємностей на дорозі, які можуть скалічити долю людини.
Пішоходи ходять лише по тротуару. Йти по тротуару необхідно праворуч, щоб не заважати зустрічним пішоходам.
Проїзна частина – найнебезпечніше місце для пішоходів. Переходити дорогу потрібно лише через переходи.
Так буває, що на маленьких вулицях не завжди є перехід. У такому разі переходь вулицю там, де дорогу добре видно, і лише тоді, коли впевнишся у відсутності транспорту, що рухається.
Категорично забороняється раптово вибігати на проїзну частину, в тому числі на перехід.
Ніколи не перебігай вулицю перед транспортом, що наближається або стоїть – це дуже небезпечно.
Ще одним кроком до Вашої безпеки та безпеки Вашої дитини на дорозі є верхній одягу зі світловідбиваючими елементами (флікерами). Особливо це актуально в осінньо-зимовий період, коли відбувається суттєве скорочення світлового дня та погіршення погодніх умов.
Бажано, щоб світловідбиваючі смужки або пластикові вставки були на кожному предметі верхнього одягу. Якщо таких елементів на одязі немає, їх можна наклеїти за допомогою праски.
Придбати світловідбивачі можна в дитячих супермаркетах, спортивних магазинах чи супермаркетах. Їх вартість відносно невелика – коливається в межах 10 – 15 грн. за одиницю.
При кріпленні світловідбивачів до одежі батькам слід пам’ятати, що флікерів багато не буває: чим більше їх на дитині, тим краще. Навіщо так багато? Тому, що аварійно-небезпечними ділянками є перехрестя, а двостороннє розміщення світловідбивача зробить пішохода помітним для водіїв, які рухаються в обидві сторони.
На завершення хочу повідомити водіїв м. Борислава, що управлінням ДАІ у Львівській області на дорогах Львівщини проводяться оперативно-профілактичні операції під умовними назвами «Пішохід та «Залізничний переїзд».
Під час проведення операції «Пішохід» працівники міського відділення Державтоінспекції звертатимуть особливу увагу на порушення правил дорожнього руху з боку пішоходів, а у ході операції «Залізничний переїзд» – дотримання правил проїзду залізничних переїздів.
Залізничні переїзди є найбільш складними елементами вулично-дорожньої мережі, які вимагають від водіїв особливої уваги і беззаперечного виконання Правил дорожнього руху.
Відділення ДАІ з обслуговування м. Борислава звертається до всіх водіїв та нагадує, що невиконання Правил дорожнього руху може обернутись не тільки матеріальними збитками та штрафами, а стати причиною трагедії – скаліченого життя, втраченого здоров’я та навіть загибеллю не лише порушника, але й інших учасників дорожнього руху.
Ігор ДАЦІВ,
начальник ВДАІ з
обслуговування
м. Борислава, майор міліції

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.