ВІДОМИЙ ПРОЗАЇК МИРОСЛАВ ДОЧИНЕЦЬ ЗАВІТАВ У БОРИСЛАВ

ДочинецьНа початку листопада, у Центральній бібліотеці нашого міста відбулася зустріч з відомим прозаїком, українським письменником, публіцистом, філософом, членом Національної спілки письменників України та Асоціації українських письменників, журналістом Мирославом Дочинцем. Книги якого, бориславські поціновувачі мистецтва люблять і читають. Мирослав Дочинець є автором близько двадцяти книг – «Книга надиху: уроки світу, Неба і людей», «Лад», «Синій зошит», «Книга духовної мудрості», «Мудрість карпат», «Хліб і шоколад», «Руки і душа», «Лис», «Дорога в небо – до людей», «Булава і серце», «Місячна роса», «Вічник», «Криничар», «Горянин», «Світован» та ін..
Його проза перекладалася російською, угорською, словацькою, румунською, польською, французькою, італійською, англійською, японською мовами.
Книги МирославаДочинця масово ширяться серед читачів, викликають все більший інтерес за межами України.

За плідну і самобутню творчу діяльність український письменник відзначений низкою літературних премій, в тому числі трьох міжнародних, а також відзнакою «Золотий письменник України» за найбільші наклади. В 2014 році за романи «Криничар» та «Горянин» удостоєний Національної премії ім. Т. Шевченка.
На початку заходу відомий літератор детальніше зупинився на книжці, яка ввійшла до шістки найпопулярніших видань за рейтингом «Книжка року-2010» – “Многії літа, благії літа”. Ця книга стала Українським надбанням філософсько-психологічних заповітів карпатського мудреця Анрія Ворона, котрий недавно відійшов з життя у віці 104 роки.
Ще одна книга, яка розповідає про мандри в горах молодого журналіста Володимира Дочинця з мудрецем Світованом, Андрієм Вороном, якого вже встигли назвати українським Сократом, новітнім Сковородою – «Світован. Штудії під небесним шатром».
Також, закарпатський письменник видав і дитячу версію на цю книгу «Напутні дари для дітвори від карпатського цілителя Андрія Вороного». Це вже не перша дитяча версія його творів. Першим романом, адаптованим для юнацтва, став «Вічник». Книга вийшла у вересні, 2012-го року, під назвою «Бранець Чорного лісу» та увійшла у число шести кращих творів у номінації «Твори для школярів середніх і старших класів» у Всеукраїнському рейтингу «Книжка року».Він єдиний із закарпатців, який пройшов у короткі «дитячі» списки цього головного книжкового рейтингу України.
За словами Мирослава Дочинця, всі його книги, це є якоюсь мірою конспекти його духовного світопізнання. «Я дізнаюся, пізнаю і намагаюся поділитися цим зі світом. І остання моя книга «Книга надиху: уроки світу, неба і людей» – це мої письмові іспити з тих знань, які відкрила мені школа життя. Ця книжка є важливою для мене, бо це мої справжні уроки, що мене навчив цей світ, люди, Небо, Бог, ситуації, обставини. Ця книжка – про життя як безнастанний дар, про те, що робить істоту вільною і безсмертною, про вічні істини іпро вічний пошук щоденних крихт радості, про особисте і вселюдське, про земне і небесне, що дарує надих» – говорить письменник.
Також, Мирослав Дочинець презентував усім присутнімі ще одну свою книгу «Мудра книга», в яку ввійшли три збірки «Мудрість духовна», «Мудрість весела» та «Мудрість Карпат». Ця книга, за словами автора, є маленькою криницею мудрого слова, щирим порадником для розуму і серця.
Постійні відвідувачі читального залу Центральної бібліотеки нашого міста, та й просто поціновувачі української літератури, які завітали цього вечора на зустріч з відомим закарпатським письменником, з великим захопленням слухали мудре слово автора. Присутні почули відповіді на свої запитання про творчі будні і плани прозаїка, про особисте життя і погляди, щодо політичної ситуації, яка зараз склалася в Україні, а також мали змогу придбати книжки з автографами. На довгу згадку про свій візит у місто Борислав, Мирослав Дочинець подарував читачам Центральної бібліотеки свої книги.
Леся КУЗНЯК-
ТОПОРОВИЧ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.