Брифінг з нагоди фестивалю-конкурсу театрального мистецва

Як ми вже повідомляли, у понеділок, 14 грудня, напередодні відкриття фестивалю-конкурсу театрального мистецтва «Бориславський фестиваль вистав» у сесійній залі Бориславської міської ради відбувся брифінг, у якому взяли участь міський голова Ігор Яворський, заступник міського голови з гуманітарних питань Роксоляна Гарасимів, начальник відділу гуманітарної політики Бориславської міської ради Роман Тарнавський, спеціаліст з питань молоді та охорони культурної спадщини відділу гуманітарної політики Віктор Кравцов, студент Київського національного університету культури та мистецтва Назар Панів та актор театру і кіно, уродженець нашого міста Іван Шаран. Музичне оформлення здійснював камерний квартет Дрогобицької філармонії.

Розпочав брифінг начальник відділу гуманітарної політики Роман Тарнавський із сумної новини – 11 грудня під Маріуполем загинув наш земляк, трускавчанин Андрій Шіхт. Тож спочатку всі вшанували загиблого Героя хвилиною мовчання.
А після цього начальник відділу гуманітарної політики розпочав офіційну частину брифінгу, наголосивши на тому, що у Бориславі ми вперше проводимо І Всеукраїнський конкурс-фестиваль театрального мистецтва «Бориславський фестиваль вистав», щоб відродити традиції театру. До привітального слова він запросив міського голову Ігоря Яворського:
– Мені сьогодні дуже приємно розпочинати сьогоднішнє наше дійство, бо надіюся, що ця подія все ж таки колись увійде в історію. Це лише маленький крок, маленький початок величної справи, яка буде мати розвиток, яка буде мати успіх і продовження. Знаєте, який нелегкий час переживає зараз наша країна. Чесно кажучи, ми всі часто любимо нарікати на складне життя, на нашу державу, на те, як нам важко, як не вирішуються ті чи інші питання. Ми вже навіть звикли так підходити до життя. А як виявляється, може бути все по-іншому. Прикладом цього і є фестиваль вистав, який ми сьогодні, так би мовити, відкриваємо. Коли десь небагато-немало, приблизно два місяці тому звернулися до мене молоді люди і сказали, що у них є хороша ідея розпочати в Бориславі фестиваль вистав. На перший погляд могли подумати, що це ж складно, це потребує значних фінансових ресурсів, що організація фестивалю надто складна, адже треба долучати багато людей. Але побачивши цей вогонь в очах, зрозумівши, що цей їхній креатив, цей ентузіазм і велике бажання молодих людей здатне багато зробити, іншої відповіді, як тої, що будемо допомагати, підтримувати, сприяти і робити все, що від нас буде залежати, щоб цей добрий початок, який сьогодні ми тут проводимо, обов’язково відбувся, не могло бути. Це дійство в культурному житті нашого міста обов’язково стане традиційним. Я впевнений в цьому. Цей креатив навіть при відкритті сьогоднішнього фестивалю вистав вже надихає і десь інтригує, що ж буде далі. Якщо воно все так буде продовжуватися, а я в цьому впевнений, то я тільки вдячний всім організаторам, всім, хто певною мірою долучився до фестивалю, всім, хто причетний до організації цього масштабного заходу. Знаєте, в Древньому Римі був популярний такий вислів, що людям потрібні хліб і видовище. От я думаю, що останнє на декілька днів у Бориславі буде.
Міський голова привітав усіх організаторів цього дійства та всіх присутніх у залі, побажав успіху, наснаги і масу задоволення від проведення фестивалю.
Після привітального слова Ігоря Яворського до слова запросили заступника міського голови з гуманітарних питань Роксоляну Гарасимів:
– Я теж хочу привітати всіх вас із важливою подією в культурному житті нашого міста – із початком І Всеукраїнського конкурсу-фестивалю театрального мистецтва «Бориславський фестиваль вистав». В рамках цього заходу в нас будуть присутні гості – представники шести театральних колективів із Києва, Львова та Дрогобича. Хочеться, щоб у цей фестивальний період наші гості глибше познайомилися із нашим мальовничим містом Бориславом, містом нафтовиків, що має глибокі історико-культурні корені, які формували яскраві представники нашого галицького українства, де стежки в нашому місті торував велет української культури Іван Франко та його соратник Стефан Ковалів. Разом з тим я запрошую всіх бориславців, всіх присутніх у залі на постановки тих вистав, які будуть демонструвати різні театральні колективи на нашій сцені у міському Палаці культури, адже буде представлене класичне театральне мистецтво, а разом з тим і новітні течії у мистецтві.
Пані Роксоляна подякувала молодим бориславцями, студентам вищих навчальних театральних закладів, адже завдяки їхній ініціативі цей фестиваль став можливим. Також подякувала всім ініціаторам та запросила всіх долучитися до прекрасного світу театрального мистецтва.
На цьому офіційна частина брифінгу завершилася, а слово передали актору театру та кіно Івану Шарану:
– Якось так спонтанно виникла у нас ідея проведення цього фестивалю, тому що організатором був спочатку Назар Панів. Він подав таку ідею, а ми вже всі долучилися, і своїми силами якось це все вийшло. Насамперед хочу сказати, на що спрямований цей фестиваль. В першу чергу на так на відновлення, а скоріше на створення професійного театру в Бориславі. Ми всі знаємо, що у нас є народний театр ім. П. Телюка. Ще хочу відмітити, що дуже радий, що прийшла саме молодь. Знаєте, в нас є таке поняття, що молодь не в культурі. І це дуже погано. Ми маємо розуміти стан культури нашої країни та стан культури в місті.
Після вступного слова він представив презентацію про театральний простір Борислава та про вирішення проблем та недоліків.
До уваги присутніх представили відеоролик, який зняв Іван Шоха, студент Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. К. Карпенка-Карого. Переглянули відео про те, що говорять відомі люди, митці, театральні діячі культури про театр, а також мали змогу почути правдиві слова покійного корифея українського театру Богдана Ступки.
А далі Іван Шаран продовжив презентацію, розповівши присутнім про шляхи вирішення проблем театрального мистецтва у нашому місті, зазначивши:
– Знаєте, тут звучали такі слова, що театр ніколи не вмре, але він вмирає і це йому властиво. І властиво тоді, коли в нього немає ніякої підтримки, коли народ просто не потребує театру. Та це нормальне явище, і до такого треба відноситися з розумінням. В театр всі приходять, щоб посміятися, поплакати, і йдуть. А з чим йдуть, для чого вони прийшли, які вони виходять з театру? А виходять ніякі. У Франції, наприклад, на одну виставу виділяють 3 млн. євро. Люди з’їжджаються з усіх куточків Франції. Якщо йде якась прем’єра, людина їде за 500 км, щоб на це подивитися. Про що це говорить? А говорить це про те, що напевне ми не так мислимо, або не так підходимо до цього.
Про те, як виникла ідея проведення такого фестивалю-конкурсу, розповів студент Київського національного університету культури та мистецтва Назар Панів.
Завершив брифінг, присвячений проводимо І Всеукраїнському конкурсу-фестивалю театрального мистецтва «Бориславський фестиваль вистав», спеціаліст з питань молоді та охорони культурної спадщини відділу гуманітарної політики Віктор Кравцов, подякувавши всім присутнім, владі нашого міста за те, що підтримали ідею проведення такого заходу, та закликав долучитися до фестивалю і почерпнути для себе щось нове, побачити самобутність Дрогобича, Львова та Києва – столиці нашої країни.
Насамкінець всі охочі мали змогу переглянути короткометражний фільм про військовослужбовця, який захищав територіальну цілісність нашої країни у зоні антитерористичної операції.
Ірина НОВАК

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.