РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ БОРИСЛАВА

Саме на таку тему у п’ятницю, 11 грудня, відбувся круглий стіл, присвячений 25-річчю створення Державної служби зайнятості у нашому місті. На заході були присутні представники органів влади, навчальних закладів, роботодавці та самі працівники центру зайнятості.
Першим виступив директор центру зайнятості м. Борислава Анатолій Стецун, який очолює цю службу з 1993 року. Він, як ніхто інший, знає всі тонкощі роботи у цій сфері діяльності. Анатолій Іванович нагадав усім присутнім, як все починалося:

«Напередодні річниці створення служби зайнятості слід не лише привітати теплими словами її працівників, але й розповісти про особливості роботи фахівців цієї державної установи та сучасні методи її роботи. Державна служба зайнятості – спеціальна служба, створена для реалізації політики зайнятості населення і забезпечення громадянам відповідних гарантій. Відповідно до Постанови Ради Міністрів у 1990 році була створена сучасна Державна служба зайнятості України. За цей час ми стали старші, стали розумніші, і, на жаль, стаємо бідніші, та надіємося, що тимчасово. На сьогоднішній день служба зайнятості разом зі своїми соціальними партнерами виконує дуже важливу соціальну роль: кожному громадянину, який звернувся, надає безкоштовну консультацію та сприяє у пошуку роботи. Нині центр зайнятості став однією з найбільш затребуваних структур. На сьогоднішній день у нас на обліку перебуває 800 безробітних. Протягом року близько трьох тисяч людей проходить через центр зайнятості. За нашим скеруванням знайшли роботу 1202 особи. Близько 300 безробітних отримали нову професію або підвищили кваліфікацію, а 25 осіб започаткували власну справу і отримали одноразову виплату допомоги з безробіття. Велику роботу ми проводимо з людьми-біженцями, які приїхали з Криму, зі Сходу України. Також нашими послугами скористалися учасники антитерористичної операції. На сьогоднішній день у нас на обліку 20 осіб, що перебували в АТО. Вони отримують максимальну допомогу – 3,5 тисячі гривень. І тому виникає проблема їх працевлаштувати. Адже знайти роботу з такою заробітною платою в нашому регіоні складно. Трьом бійцям АТО ми допомогли започаткувати приватну справу. Ми працюємо з різним контингентом людей, налагодили із ними нормальну співпрацю і працюємо у тому напрямку, щоб допомогти їм».
Також Анатолій Стецун розповів про те, що в рамках транскордонного співробітництва між Бориславським міським центром зайнятості та повітовим центром зайнятості польського міста Санок підписаний договір про взаємну співпрацю. Цей договір передбачає створення і пошук нових робочих місць, організацію і проведення спільних семінарів за участю місцевих органів самоврядування, громадських організацій, роботодавців з метою розширення співробітництва між регіонами. Такий же договір про співпрацю підписаний із ще одним центром зайнятості міста Лєско в Польщі.
«На початку грудня, в рамках співпраці працівники служби надзвичайних ситуацій нашого міста побували у Лєско, – продовжує Анатолій Стецун. – Там їх гостинно зустріли, подарували комплекти спецформ, і пообіцяли й надалі допомагати. Також наша спеціальна школа-інтернат для дітей з наслідками поліомієліту та ДЦП за нашого сприяння уклала угоду із аналогічним інтернатом у Лєско. Маємо угоду і про співпрацю із районним центром Берегівського району Закарпатської області. Хочу повідомити, що ми посприяли тому, що на сьогоднішній день в Бориславі відновлюється підприємство – це меблева фабрика. Відновлює її людина із Макіївки, яка свого часу, втікаючи від бойових дій, приїхала до нашого краю і залишилася тут жити, виявивши бажання розпочати власний бізнес. Наші правники допомогли знайти інвесторів з Туреччини, які зараз везуть обладнання на суму 250 тис. євро. Думаю, що це підприємство успішно запрацює. Передбачають вони створити 50 – 60 робочих місць. Зараз там проводять відновлювальні роботи. У нас колектив згуртований та професійний. І ми закликаємо й надалі всіх до співпраці із нашою службою, яка допомагає людям знайти роботу, а підприємцям найти кадри, які би допомогли їм працювати» – завершив Анатолій Стецун.
Про труднощі, з якими стикаються працівники Бориславського центру зайнятості та про свої досягнення розповіла заступник директора Галина Цибенко: «Я особисто працюю в службі зайнятості вже двадцять років. І впродовж цього часу ми завжди розвивалися, практично ніколи не стояли на місці. Як диктувала державна політика, так ми і працювали, завжди дотримувалися тих вимог, які ставила перед нами держава. Так як ми самі не створюємо робочих місць, а є лише посередником на ринку праці, тому ми не маємо впливу на багато речей. На жаль, ситуація на ринку праці, особливо в такому малому місті, як наш Борислав, є несприятлива для посередника. Ні для кого не секрет, що багато людей працюють нелегально, тобто роботодавці працюють в тіні. Є виплата зарплат в конвертах. Якщо вакансія є, то зарплата не така, якби хотілося тим безробітним. Тобто є такі речі, на які ми впливу не маємо. Сьогодні ми б хотіли розказати про ті ділянки своєї роботи, які безпосередньо на 100 % залежать від нас. Цього року ми започаткували нові форми співпраці, зокрема у нас надаються консультації «Під одним дахом». Згідно графіку, працівники соціальних служб, зокрема з Пенсійного фонду, з Управління праці та соціального захисту населення та психологи тут у нас надають консультації тим особам, які потрапили в складні життєві обставини – це, у першу чергу, соціально-незахищені верстви населення, учасники АТО, особи з інвалідністю, неповнолітні, діти-сироти та наші внутрішньо переміщенні особи. З початку року ми провели 15 таких заходів, у яких взяли участь 74 особи. І щоразу ми бачимо, що у наших безробітних зростає зацікавленість, тому в подальшому ми плануємо розширити тематику консультацій, зокрема, в планах, наданні інформації щодо доступу до кредитних ресурсів для започаткування та ведення власного бізнесу. Співпрацюючи з підприємцями, ми організовуємо «Дні відкритих дверей на виробництві». В основному, таку роботу ми проводили для учнівської молоді. Зараз ми практикуємо такі заходи для наших безробітних. Цього року двері свого підприємства відкрили 5 роботодавців, виробництва яких відвідали 44 особи. Надіємося на подальшу співпрацю з підприємцями і на те, що на наступний рік таких заходів буде більше. Ми, напевне, ніколи і не сподівалися, що будемо пропагувати і знайомити наших дітей з життям на війні, однак життя диктує нам такі умови, і цьогорічним нововведенням стали «Уроки реального життя» з військовослужбовцями для учнівської молоді. Такі уроки ми проводимо разом із Спілкою воїнів АТО, голова спілки Ігор Саган. Це колишній наш безробітний, якому ми також допомогли започаткувати власну підприємницьку діяльність. Про свій практичний досвід та військове життя він доступно розповів вихованцям дитячого будинку «Оріана». Такий же урок бойового досвіду провів військовослужбовець Мар’ян Леньо для студентів професійного ліцею. Хочу сказати, що всі найважливіші заходи, найважливіші події нашого життя ми висвітлюємо у фейсбуці – ми є відкритими до спілкування».
Про ряд заходів, які проводилися в центрі зайнятості, продовжили розповідати начальник відділу активної підтримки безробітних БМЦЗ Олена Шевченко: «Гарна приказка, що для тих, хто хоче працювати, немає нездоланих перешкод. Ми стараємося свою роботу побудувати так, щоб вона принесла користь і тим людям, які до нас звертаються, і безпосередньо тим роботодавцям, які шукають у нас робочих. І тому ряд заходів, які старається служба зайнятості провадити, ми намагаємося зробити цікавими для обох сторін. Відкривають наші двері багато різних людей з різними характерами, з різними намірами. Незважаючи ні на що, ми стараємося бути поміркованими, ввічливими, надати максимум корисної інформації і прикласти всі свої зусилля для того, щоб люди звідси вийшли з позитивним настроєм. Провадимо надзвичайно багато різних заходів як і з незайнятим дорослим населенням, так і з учнівською молоддю. Зокрема, наша п’ята школа мала можливість з’їздити до Львова і взяти участь у «Дні професійного самовизначення та ярмарку кар’єри». Там були присутні близько шістдесяти навчальних закладів Львівщини і надзвичайно багато роботодавців. Діти мали можливість пройти тестування, познайомитися з роботодавцями та ознайомитися з умовами поступлення у ВУЗи. Також ми провели «Конкурс малюнка» за участю учнів спецшколи інтернат, в якому діти з певними вадами здоров’я з великим захопленням беруть участь. У нас є спеціаліст з профорієнтації Ірина Пазяк, яка дуже гарно працює в цьому напрямку. Також в цій школі на початку грудня спеціалістами міського центру зайнятості спільно з учнями та майстрами виробничого навчання Бориславського професійного ліцею провели профорієнтаційний захід для учнівської молоді з обмеженою працездатністю «Місто професій». Під час заходу відбулись справжні майстер-класи з перукарської справи, декоративної косметики, кулінарного та кондитерського виробництва. Спеціалісти відділу активної підтримки центру зайнятості проводять і профорієнтаційні семінари на різну тематику. Це і легальна зайнятість, і загальні питання із працевлаштування, і техніка пошуку роботи. Є у нас тісна співпраця із Львівським Західноукраїнським центром «Жіночі перспективи». Задля підвищення конкурентоспроможності жінок на ринку праці до нас в центр зайнятості приїжджають тренери, які проводять тренінги для безробітних. Також постійно приділяємо увагу безробітнім особам з особливими потребами. З початку 2015 року міський центр зайнятості працевлаштував 21 особу з інвалідністю, 11 осіб на замовлення роботодавців були направлені на професійні навчання з подальшим працевлаштуванням, 1 особа взяла участь у роботах тимчасового характеру. З метою привернення особливої уваги суспільства до проблем осіб з обмеженою працездатністю ми провели семінар для безробітних інвалідів, які перебувають у нас на обліку. На цьому семінарі були присутні спеціалісти Управління праці та соціального захисту населення Ірина Цапів та Надія Ратушнюк, які надавали фахові консультації людям. Налагоджується у нас співпраця з військкоматом. Вже вкотре у нас проходять зустрічі для військовослужбовців і представників Дрогобицько-Бориславського військового комісаріату. Однією із перспектив зайнятості учасників АТО та й усіх бажаючих є можливість проходження військової служби за контрактом. В Бориславському МЦЗ активно ведеться робота з надання одноразової виплати допомоги з безробіття для започаткування підприємницької діяльності. Таку одноразову виплату отримали 26 осіб, а це 321 тис. грн. Було проведено близько 20 семінарів на теми: «Як розпочати свій бізнес» та «Від бізнес-ідеї до власної справи». Загалом в заходах, які спрямовані на залучення безробітних до ведення підприємницької діяльності взяло участь 165 осіб».
«Ось бачите, як все взаємопов’язано – спочатку безробітні, потім отримують одноразову допомогу, а потім і самі приймають людей до себе на підприємство, а служба зайнятості старається ще чимось допомогти, – продовжила тему відкриття власної справи начальник відділу взаємодії з роботодавцями Надія Кисіль. – Звичайно, якби у нас були більші дотації, ми б мали можливість відшкодовувати повністю всю оплату праці. Зараз є такий вид послуг, як стимулювання роботодавців – це компенсація, на жаль, тільки єдиного внеску. Це в основному відшкодування на прийнятих вами людей, які були у нас зареєстровані. Минулого року було використано 97,5 тис. грн. на 26 безробітних, а цього року 155 тис грн. на тих же 26 безробітних. Отримали таку компенсацію 14 осіб. З метою розширення можливостей щодо забезпечення зайнятості громадян, відповідно до чинного законодавства центр зайнятості налагодив роботу з організації громадських та інших робіт тимчасового характеру. У вересні 2015 року укладено договір з Управлінням праці та соціального захисту населення Бориславської міської ради щодо організації громадських робіт та залучення 16 осіб з числа безробітних. В рамках цього договору чотири особи з числа безробітних виконували роботи з надання консультацій населенню м. Борислава щодо можливостей отримання субсидій».
Свої слова вдячності працівникам центру зайнятості за підтримку та допомогу у відкритті власної справи, висловили і приватні підприємці, а саме Анна Пиж, Віра Паньків, Ірина Михаць. Вони, в свій час, були безробітні, і отримавши одноразову виплату для ведення підприємницької діяльності, сьогодні успішно працюють, створюючи нові робочі місця, і продовжують тісно співпрацювати з центром зайнятості.
Про свою активну співпрацю з міським центром зайнятості розповів і директор Бориславського професійного ліцею Ярослав Кирчей: «Свою співпрацю ми розпочали ще 1993 року, яка триває й досі. Я як директор професійного ліцею хочу, щоб центр зайнятості і надалі направляв людей до нас на навчання. Ми готові їх вчити, так як маємо потенціал, маємо розвинуту навчальну базу, яку постійно обновляємо. Разом з тим, я б хотів тісніше співпрацювати з нашими підприємствами, направляючи до них своїх студентів на практику, де вони змогли б практично чогось навчитися та ознайомитися із сучасною технікою. Ми б могли корегувати навчальну програму під їхні потреби. Отож, я бажаю всім нам порозуміння та плідної співпраці. А Вас, шановний Анатолію Івановичу, та увесь Ваш чарівний колектив вітаю та з цієї нагоди хочу вручити Вам грамоту за тісну нашу з вами співпрацю. Здоров’я, добра і процвітання!».
Керівник Управління Пенсійного фонду України в м. Бориславі Олег Ханас, також прийшов привітати працівників міського Центру зайнятості: «У нас з вами надзвичайно важка служба, адже ми працюємо з різним контингентом людей, які, як правило, приходять зі своїми проблемами. І служба зайнятості, і Пенсійний фонд, надає людям не лише професійні послуги, а й психологічне розвантаження, спілкуючись з ними добрим словом. Дякую вам за співпрацю, бажаю всім витримки та здоров’я, і надалі виконувати все те, що нам згори будуть доручати, всі ті завдання, які будуть стояти перед вашою службою, і перед нашою. І всього всім доброго».
Голова Асоціації роботодавців і підприємців м. Борислава, виконавчий директор швейної фабрики «Спецодяг» Володимир Кришталь сказав: «Сьогодні у нас дійсно цікава дата – 25 років центру зайнятості. Я розумію і знаю, що вам не солодко. На сьогоднішній день робочих професій бракує, починаючи від зварника і закінчуючи швеєю. Середній вік швеї у нас на підприємстві 55 років. Я вважаю, що це дуже багато. Ми вже казали Анатолію Івановичу, щоб нам направляли всіх, хто прийшов з професійного ліцею, хто не влаштувався на роботу – вміє шити, не вміє – направляйте всіх до нас. Можливо з десяти осіб, хоч одна залишиться. Ну хай пробує, може якраз піде. Я вважаю, що нам в місті з Центром зайнятості дуже пощастило, адже працівники, які тут працюють, завжди готові зрозуміти та допомагати. Ви нам потрібні, щоб шукати робочі професії та знаходити золоті серединки».
Представник відділу освіти пані Оксана зазначила, що працівники служби зайнятості проводять направду велику та відповідальну роботу. Чимало бориславських підприємств, установ, організацій та приватних підприємців звертаються до центру зайнятості за спеціалістами, твердо знаючи, що тут їм обов’язково допоможуть ефективно вирішити кадрові питання та нададуть кваліфіковану консультацію з тих чи інших питань.
На це Анатолій Стецун відповів: «Такі результати були б неможливими без порозуміння та ефективної співпраці центру зайнятості з органами влади і нашими головними партнерами – роботодавцями. Якісний та оперативний підбір кадрів на їх замовлення, у тому числі й з попередньою професійною підготовкою, перепідготовкою чи підвищенням кваліфікації – наш головний пріоритет. Все, що робила і робить служба зайнятості, – заради якнайшвидшого працевлаштування громадян та оперативного укомплектування вакансій. Сумлінно виконуючи свої професійні обов’язки, працівники Центру зайнятості з увагою ставляться до проблем кожної людини, яка опинилася в ситуації безробіття, прагнучи допомогти.
Увесь колектив народного часопису «Нафтовик Борислава» також вітає працівників служби зайнятості з 25-річним ювілеєм. Бажає усім вам міцного здоров’я, щастя, нових успіхів у вашій нелегкій праці на благо Борислава та всієї України.
Леся КУЗНЯК-
ТОПОРОВИЧ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.