ІЗ НАРАД У МІСЬКОГО ГОЛОВИ

Минулого вівторка відбулася чергова нарада керівників відділів та служб міської ради.
Можна сказати, що головною темою цього разу було вирішення проблем і допомога воїнам АТО та їхнім родинам соціальними службами міста. Про зроблене проінформували начальник управління праці та соціального захисту населення Ірина Цапів, директор територіального центру обслуговування одиноких та непрацездатних громадян Наталія Штереб, начальник міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Віталій Плоскодняк.
Як зазначила Ірина Цапів, всі учасники АТО при зверненні до управління праці і соціального захисту обслуговуються позачергово. Інформація, що надходить з ЛОДА і стосується учасників АТО, висвітлюється на офіційному веб-сайті міської ради, розміщується на дошці оголошень у приміщеннях управління та доводиться у телефонному режимі керівникам міської організації спілки ветеранів АТО і громадської організації «Патріоти ОСА». У відділ персоніфікованого обліку осіб, які мають право на пільги на житлово-комунальні послуги за рахунок коштів з держбюджету звернулося 79 учасників бойових дій, за рахунок коштів з місцевого бюджету – 13 учасників АТО. Для отримання одноразової адресної допомоги, демобілізованим воїнам, які повернулися із зони АТО, звернулося 62 особи. На нинішній час 24 громадяни, згідно відповідного рішення ЛОДА, вже отримали допомогу на загальну суму 72 тисячі гривень, замовлено виплату ще 38 воїнам. Здійснюється і ряд інших виплат, пільг, субсидій, згідно діючого законодавства.
Про роботу своїх установ у цьому напрямку інформували й інші керівники соціальних служб.
А після цього свою оцінку всього, що було сказано, дали запрошені на нараду представники громадських організацій, що представляють інтереси воїнів, які воювали і воюють на сході країни, – голова Спілки ветеранів АТО Ігор Саган та голова громадської організації «Патріоти ОСА» Мирослав Купрій.
Зауважень було чимало. Зокрема сказано, що окрім демобілізованих воїнів, є багато тих, хто зараз там відстоює незалежність країни. І їхні сім’ї, де залишилася дружина і двоє-троє дітей, потребують мабуть ще більшої уваги. Їм така підтримка вкрай необхідна. Адже глава родини воює на сході, а виникає багато життєвих ситуацій, з якими дружина самотужки справитися не може. Ті ж банківські кредити. Банки вимагають їх повернення, хоча законодавчо передбачено реструктуризацію цих боргів та інші пільги щодо воїнів АТО. Але щоб реалізувати свої права, надані законом, потрібна юридична допомога. Наші ж юристи, адвокати теж могли б вникнути в ситуацію, і допомогти доброчинно. Таке буває дуже рідко, здебільш навіть одна заява у судові органи – це гроші, а в родини, що залишилася на самоті зі своїми проблемами, їх просто немає.
Ще одне – виділення земельних ділянок для наших воїнів. Це теж передбачено законодавством. Але і в цьому питанні ще дуже багато належить зробити. Були випадки, зокрема, на маршруті «Стебник – Східниця», коли водії з різними відмовками ставляться до посвідчень воїна АТО, що надають право на пільговий проїзд. Не завжди з розумінням до захисників Вітчизни ставляться і службовці соціальних служб.
Підсумував цю розмову міський голова Ігор Яворський, який підкреслив, що в роботі соціальних служб у цьому напрямку є чимало упущень. Потрібно кардинально змінити ситуацію і міська влада зробить для цього все необхідне. Зокрема, є думка, щоб офіційно призначити на посаду одного з учасників АТО, який би безпосередньо займався вирішенням проблемами своїх побратимів по зброї та їхніх сімей.
Після цього розглянуто й інші питання життєдіяльності міста.
Ігор ЮРИНЕЦЬ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.