А що третій празник – Святе Водохреща

Свята зимового циклу вважають найцікавішими. Та й воно так і є, адже ці свята сповнені різних веселощів та всяких забав: Святий Миколай з величезним мішком несе дарунки, Новий рік дарує нові надії та сподівання, а потім приходить Різдво з колядками та вертепами, Старий Новий рік чи свято Василя та, як кажуть в народі, Йордан.
Та всі зимові свята пробігли дуже швидко і майже непомітно. Не встигли оглянутися, як вже й вони закінчилися. І от у вівторок, 19 січня, всі християни відсвяткували третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу Хрещення Господнє. У всіх церквах у цей день відбулися святкові Літургії та освячення цілющої, Йорданської води.
У рамках святкування цього християнського свята на площі Івана Франка відбувся благодійний концерт «Допоможи солдату». Організаторами цього свята стали Бориславська міська рада, громадські та волонтерські організації міста та міський Палац культури. Окрім виступів колядників, на площі був благодійний ярмарок. Також можна було зігрітися гарячим чаєм.

Розпочав благодійний концерт ведучий цього заходу, спеціаліст з питань культури та охорони культурної спадщини відділу гуманітарної політики Бориславської міської ради Віктор Кравцов. Як годиться за українською традицією благодійний концерт розпочався із Божого благословення настоятеля храму Різдва Пресвятої Богородиці отця Олега Смереки: «Сьогодні у це велике свято Богоявлення Господнього ми зібралися тут, щоб провести колядою ті різдвяні свята, колядою, як прославою Бога, який приходить у світ, народжується для нас, для нашого спасіння. Але сьогодні, в сьогоднішньому святі ми зустрічаємо Господа, який з ріки Йордану виходить вже на свою проповідь, на ту місію, де він буде проповідувати, навчати, оздоровляти. Сьогодні у це світле, християнське свято хочеться, вітаючи всіх вас, побажати, щоб ці різдвяні та йорданські свята, які ми проводимо, провадили і надалі з Господом. Пам’ятаємо, що від цього свята Богоявлення починається той час, де вже скоро ми будемо бачити прихід Великого посту. Дооволі скоро пробігли ці свята. Буквально недавно ми святкували Миколая, запалювали вогні на ялинці, потім відкривали фестиваль коляди, і отак скоро пробіг час. Але найбільше хочеться у цей святковий день, щоб ця наша прослава Господа як в колядках, так само і в наших молитвах була нам не тільки на радість, але й на духовне збагачення, духовно-душевне піднесення, щоб ми колядуючи і молячись справді вміли наблизитися до Бога. В сьогоднішній день також бажаю, щоб у нас не згасала надія на те, що скоро настане мир на нашій Україні, щоб ми були впевнені і твердо переконані, що все-таки наші молитви будуть почуті, і ті хлопці, які там на війні, в окопах, обороняють нашу країну, наблизять мир, і ми матимемо спокійні наші душі і спокій в наших сім’ях та родинах».
Після таких слів отця всі присутні помолилися за наше місто, за країну, за воїнів, які захищають її цілісність, за свої сім’ї та родини.
Привітала усіх бориславців зі святами заступник міського голови з гуманітарних питань Роксоляна Гарасимів. «Дозвольте привітати вас із величним святом різдвяного періоду – святом Водохреща. Хочу побажати вам, щоб Ісус, який охрестився в Йордані, наповнив ваші серця надією, любов’ю, вірою. Вірою передовсім у те, що скоро запанує мир на нашій рідній, українській землі, а також побажати, щоб цілюща, Йорданська вода дарувала кожній родині, кожній бориславській сім’ї міцне здоров’я, як йорданські морози, щастя, гаразди, успіх. Щасливої долі вашим родинам, вашим дітям, впевненості у щасливе майбутнє у кожній сім’ї. Сьогоднішній день різдвяних колядок є особливим, адже цей концерт відбудеться в рамках благодійності, і всі кошти, які будуть зібрані на концерті, будуть скеровані на допомогу воїнів, які захищають українську землю у зоні АТО. Отож я закликаю всіх допомогти волонтерам, щоб ми могли зібрати якомога більше коштів на допомогу нашим воїнам. Я ще раз вітаю всіх зі святом Водохреща і бажаю всього найкращого».
А далі святкові виступи та колядники дарували всім присутнім свою творчість, прославляючи своїми піснями Спасителя. На імпровізованій сцені своїми виступами радували колективи міського Палацу культури, серед яких і артисти народного театру імені П. Телюка, учасники естрадної студії та співочі колективи.
Люди, які зібралися на головній площі міста, підспівували колядки разом з артистами та із захопленням дивилися на виступи колективів міського Палацу культури.
Оскільки фестиваль був благодійний, під час виступів проходив збір коштів на реабілітацію поранених воїнів з нашого міста.
Про те, наскільки важлива наша допомога для захисників країни, розповів один з членів ГО «Самооборона Борислава»: «Коли у 2014 році я їхав на війну добровольцем, мені дали тільки одну річ – автомат. Все інше мені дали люди. В церкві по вулиці Володимира Великого мені дали декілька комплектів одягу, хтось купив взуття, хтось бронежилет, хтось каску. Мене вдягнули і повністю спорядили на війну люди, за що їм велике дякую. Не хочеться при святі це згадувати, але зараз в нас ще йде війна. Там, на фронті, гинуть мої побратими, гинуть люди, гинуть солдати. І не все так, як розказують по телевізору. Не всіх нас забезпечують. Ми вас дуже просимо, там проходить збір коштів для солдат. Нам все ще потрібна ваша допомога. Знаєте, на фронті ми віримо двом речам – віримо в перемогу і в те, що коли закінчиться війна, ми побудуємо нову Україну. Зі святом вас!».
Отож можна зробити один висновок – нашим бійцям все ще потрібна допомога. І такі заходи, як благодійний концерт, один з найкращих способів допомогти їм як духовно, так і матеріально. Дякуємо всім небайдужим мешканцям за підтримку, за кожну гривню, яку пожертвували для наших захисників, які, незважаючи на морози, захищають рідну країну.
Ірина НОВАК

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.