Товариству «Луг» виповнилось 90 років

Серед знаменних подій, які ми не маємо права забувати, це, безперечно, події, пов’язані з Українським національно-патріотичним та визвольним рухом. Товариства, які проповідували українську національну ідею, завжди викликали спротив у офіційної влади, яка супроводжувалася відвертим бажанням заборони. Молодіжні організації «Сокіл», «Січ», «Пласт», «Луг» діяли на західноукраїнських землях за сприяння відповідних соціально-економічних та ідеологічних передумов, які склалися у часи багатовікового поневолення українського народу. Робота молодіжних організацій була спрямована на виховання свідомого, фізично здорового патріота України, борця за її незалежність.

Моральною основою таких товариств був Закон Божий, на основі якого було вироблено закони товариств національно-патрілтичного спрямування. Перебуваючи під постійним тиском та переслідуванням офіційної влади, товариства були змушені дуже часто переформатовуватися чи змінюватися. Проте робота з підготовки молоді до боротьби за державну самостійність України, захисту української мови та культури не припинялась ні на хвилину. Організації «Луга» забезпечували членам товариства військову підготовку, керували розвитком спорту серед української молоді. Офіційно товариство проводило лояльну до влади діяльність, але мало чітку національну позицію.
На початку 1939 року число територіальних осередків національно-патріотичного товариства «Луг» перевищило тисячу. Осередки товариства зосередили свою діяльність на військово-патріотичному вихованні української молоді: вивчення зброї, проведення польових занять, стрільб тощо. У 1939 році совєтська влада заборонила діяльність «Лугу». Проте пам’ять про діяльність цього національно-патріотичного товариства живе доcі.
З метою вшанування ювілейної дати з дня заснування товариства «Луг», віддаючи шану борцям за незалежність, за ініціативи учнів 6-класу ЗОШ № 7 при підтримці вчителя фізичної культури Зеновія Бринича, на минулому тижні було проведено стрілецький турнір, у якому, окрім нашого 6-го класу, взяли участь інші учні усієї школи, а також гості з третьої та четвертої шкіл міста. Серед ініціаторів та господарів змагань хочу відзначити спортивні досягнення учнів Максима Дребота, Вероніки Ференц, Тетяни Гвоздецької, Надії Глаговської, Яніни Штереб. Гарні результати з виконання вимог нормативу «Юний стрілець», показали гості змагань із ЗОШ № 4 учені 3-го класу Руслан Івасенко та Олег Шемеляк. Дуже добре виступили також учні четвертої школи Руслан Шемеляк, Богдан Пріцак, Тарас Хомин та Ольга Ілюк, а також учениця ЗОШ № 3 Надія Гаман.
Від учасників турніру щира подяка керівництву клубу «Галицький стрілець» в особі Віталія Гніденка, а також, персонально, відомому у місті підприємцю Володимиру Голобутовському за фінансову підтримку заходу.
Марта ДОНЧАК,
координатор початкової стрілецької підготовки учнівської молоді від клубу «Галицький
стрілець», учениця ЗОШ № 7

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.