МЕДИЦИНА: ПРОБЛЕМ БАГАТО. КОШТІВ БРАКУЄ

156348Минулого вівторка у центральній міській лікарні відбулися збори керівників відділень, підрозділів ЦМЛ, темою яких став аналіз роботи у минулому році та проблеми, що їх належить вирішувати в майбутньому. У цьому зібранні взяли участь міський голова Ігор Яворський та заступник міського голови Роксоляна Гарасимів.
Головний лікар ЦМЛ Віталій Головчак у своєму виступі акцентував на позитивних тенденціях у роботі медичних установ міста, професійних здобутках наших медиків. Водночас озвучив і невтішну статистику: у нас, на жаль, від’ємний приріст населення, смертність вища, аніж народжуваність. Та основною проблемою є недофінансування медицини. За минулий рік кредиторська заборгованість становить понад мільйон, а на 2016-й рік медична субвенція не покриває потреби центральної міської лікарні, розрив поміж потребами і субвенцією приблизно вісім мільйонів гривень. Головний лікар у звіті також дав чіткий аналіз стану медустанов: кількість ліжкомісць, відділень, кількість працюючих; зупинився на специфіці сімейної медицини. Дуже тривожить високий рівень онкозахворювань, що є показником несприятливої екологічної ситуації в місті.
Тобто проблем вистачає, не вистачає грошей. Минулого року керівництво міської лікарні зверталося у Міністерство охорони здоров’я з проханням збільшити медичну субвенцію.
Відповідь не обнадійлива: субвенція, мовляв, належно обрахована, як і для інших міст. І про її збільшення не може бути мови. Тож головний лікар звернувся до медиків, керівників відділень з проханням подавати свої пропозиції, своє бачення, в який спосіб можна забезпечити економію коштів, щоб уникнути фінансової кризи у роботі медустанов.
На цьому наголошували і міський голова Ігор Яворський та заступник міського голови Роксоляна Гарасимів. Водночас наголосили, що жодне відділення не має бути закрите, всі відділення повинні функціонувати. Але треба використати всі шляхи для економії коштів: можливо, надавати більше платних послуг, брати участь у проектах, що залучали б кошти із бюджетів вищих рівнів. Адже розраховувати на те, що субвенція буде збільшена, нам, напевно, не доводиться.
Про скорочення працівників, про закриття відділень мови не було.
Розмова тривала у формі діалогу, обговорювали кожну пропозицію. Було згадано і про добудову нового корпусу ЦМЛ. На жаль, сьогодні на виділення коштів для цієї добудови сподіватися не можемо. То ж наразі медустанови і далі працюватимуть у нинішньому форматі.
Отже керівництво міста очікує на ініціативи самих працівників медичної галузі міста. І як запевнив міський голова, кожна пропозиція, кожна ідея на користь справи завжди буде підтримана.
Ігор ЮРИНЕЦЬ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

2 коментарів до нотатки “МЕДИЦИНА: ПРОБЛЕМ БАГАТО. КОШТІВ БРАКУЄ”

  1. Надія Онисько коментує:

    Було б непогано, якби пан Головчак подбав і за екологічну ситуацію у туалетах міської лікарні, особливо при вході, на 1-му поверсі. Голова МБГО “Еко-Культура”.

    Відповіcти
  2. Андрій коментує:

    Було б дуже добре, якби всі лікарні і поліклініки закрили в м.Бориславі і перевели в м.Дрогобич

    Відповіcти

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.