Збережемо первоцвіти! Врятуємо красу разом!

img18Хоч зима на завершення знову накрила білим килимом усе навколо, перші провісники весни – первоцвіти уже дали про себе знати і чекають остаточного пробудження. У багатьох країнах підсніжник білосніжний (звичайний) і білоцвіт весняний називають ключами від весни. У Німеччині вони – снігові дзвіночки, у Великій Британії – снігові сережки, у Франції – снігобуравчики. В українців – це проліски, підсніжники, дзбанки, ряст.
Як символи весни і емблеми оновлення природи покриють незабаром розсипи первоцвітів лісові галявини, заквітчають землю ніжними барвами і, замилувавшись вкотре цим дивом природи, хочеться жити і творити добро для ближнього.
Але разом із весняною природою прокидаються від зимової сплячки і збирачі квітів, які у великій кількості заготовляють їх і збувають тим, хто ще не усвідомлює важливості збереження довкілля, хто сприяє квітковому бізнесу заради короткочасного споглядання провісників дикої природи. Особливо багато продається цих квітів напередодні 8 Березня. Хоч перші весняні квіти в’януть просто на очах, хочеться доторкнутись до них, відчути подих рідної природи.
Цією статтею ще раз хочемо привернути увагу тих, хто, незважаючи на заборону збору і продажу первоцвітів, які занесені до Червоної книги України, все ж таки намагаються займатись «квітковим промислом». Порушники притягаються до адміністративної відповідальності, а продукція конфіскується. Вмовляння перед природоохоронцями, що нібито вони вирощені у теплиці чи біля хати, не мають значення, бо заборона закону стосується усіх рослин, занесених до Червоної книги України – головного державного документа, який оберігає тваринний і рослинний світ від повного знищення.
Хочеться вірити, що усвідомлення кожного з нас про відповідальність за збереження навколишнього природного середовища, нашого довкілля буде доброю гарантією уникнення тих непорозумінь, які допускали губителі природи в попередні роки.
Наголошуємо на тому, що знищення і незаконний збут «червонокнижних» рослин це порушення Кодексу України про адміністративне правопорушення (ст. 90).

Стаття 90. Порушення вимог щодо охорони видів тварин і рослин, занесених до Червоної книги України
Погіршення середовища перебування (зростання) тварин і рослин, види яких занесені до Червоної книги України, знищення, незаконне або з порушенням встановленого порядку вилучення їх з природного середовища, а також порушення умов утримання (вирощування) тварин і рослин цих видів у ботанічних садах, дендрологічних та зоологічних парках, інших спеціально створених штучних умовах, що призвело до їх загибелі, каліцтва (пошкодження), тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (340 – 510 грн.) з конфіскацією незаконно добутого і на посадових осіб – від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (510 – 850 грн.) з конфіскацією незаконно добутого.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.