Шлях до благополуччя Борислава – у співпраці

У перший день весни міські голови Трускавця, Дрогобича, Стебника та Борислава спільно із заступниками Східницького селищного та голови Дрогобицької райдержадміністрації у рамках підписаного наприкінці минулого року Меморандуму про співпрацю оприлюднили наміри про реалізацію двох спільних регіональних проектів. Перший – створення на Дрогобиччині регіонального туристичного кластеру, другий – будівництво заводу з переробки твердих побутових відходів. Саме про це йшлося на спільній прес-конференції, яку провели підписанти Меморандуму в залі засідань Трускавецької міської ради відразу після досягнення конкретних домовленостей щодо реалізації проектів. Участь в прес-конференції взяли міський голова Дрогобича Тарас Кучма, міський голова Борислава Ігор Яворський, міський голова Стебника Петро Старосольський, міський голова Трускавця Андрій Кульчинський, перший заступник голови Дрогобицької РДА Володимир Шутко, заступник селищного голови Східниці Роман Майстрик, а також голова Фонду розвитку краю та водночас керівник двох проектних групп, які будуть безпосередньо займатися реалізацією вказаних проектів, відомий на Дрогобиччині громадський діяч та меценат Ігор Курус.
Спільна прес-конференція у черговий раз продемонструвала широким колам громадськості регіону прагнення очільників найбільших територіальних громад Дрогобиччини спільно працювати над вирішенням найважливіших проблем краю. Слід відзначити, що потреба такої співпраці назріла давно, тому політичну волю керівників найвпливовіших громад регіону до співпраці можна тільки вітати.

Першим кроком у реалізації проекту туристичного кластеру стануть спільні заходи, які будуть спрямовані на те, щоб привернути увагу туристів до Дрогобиччини. Йдеться у першу чергу маркування об’єктів та внесення їх до пошукових всесвітніх систем, встановлення дорожніх знаків-покажчиків на трасі «Київ – Чоп», підготовка та видання карт і путівників, опис визначних історичних пам’яток краю та місць, пов’язаних із життям та діяльністю визначних культурних діячів краю і, у першу чергу, Івана Яковича Франка. Перший заступник голови Дрогобицької райдержадміністрації Володимир Шутко ознайомив учасників прес-конференції із туристичним путівником регіону, який був підготовлений до друку краєзнавцями району та виданий за сприяння Дрогобицької РДА. Учасники прес-конференції відзначили, що для туристичної промоції краю слід використати у повній мірі підготовку до ювілею Івана Франка, який буде відзначатися в цьому році на державному рівні.
Відомий на Дрогобиччині та в Україні громадський діяч та меценат Ігор Курус наголосив на необхідності активізувати співпрацю адміністративно-культурних центрів краю в інформаційному плані, щоб, для прикладу, мешканці та гості краю знали, коли у Бориславі проходить Всеукраїнський театральний фестиваль чи міжнародний спортивний турнір «Кубок гладіатора». Люди повинні знати про всі культурно-мистецькі події, що відбуваються в регіоні, ставати її активними учасниками та спільно із регіональними мас-медіа активно популяризувати наш край.
Ігор Курус також розповів, що для популяризації Дрогобиччини було оголошено конкурс на краще рекламне гасло, слоган, який коротко та зрозуміло представлятиме наш край.
Умови конкурсу були такими: а) гасло має бути коротким і відповідати загальним уявленням про туристичні об’єкти Дрогобиччини; б) гасло може містити місцеві топоніми або використовувати усталені, неподільні і цілісні словесні конструкції; в) гасло має бути пов’язане з Дрогобиччиною і бути оригінальним. Разом з гаслом подається пояснення доцільності використання та коротку інформацію про автора, в тому числі контактну інформацію. Переможець конкурсу отримає премію в розмірі 3 тисячі гривень, також він зобов’язується укласти угоду про передачу авторських та суміжних прав на гасло.
Хоча термін подачі пропозицій на конкурс сплив 29 лютого, організатори вирішили його продовжити. На цей момент оргкомітету конкурсу надійшло 87 варіантів гасел від 17 осіб, серед яких вибрано п’ятірку кращих. Віддати перевагу якомусь одному із цих п’яти гасел журі конкурсу так і не змогло, відтак оргкомітет прийняв рішення продовжити конкурс. Можливо, за місяць часу хтось видумає гало, яке відображатиме особливість краю і зможе перемогти. Призовий фонд конкурсу складає 3 тисячі гривень, які генеральний спонсор заходу Східницький готельно-відпочинковий комплекс «Респект» виплатить переможцю відразу після оголошення результатів. Конкурсні гасла усі бажаючі можуть надсилати на електронну скриньку [email protected] із зазначенням у темі листа «гасло».
Своїми думками про можливі шляхи подальшого розвитку туристичної галузі Дрогобиччини поділилися громадські діячі Василь Дзиндзюра (Дрогобич), Тарас Варивода (Стебник), Віктор Пиців (Трускавець). Вони говорили про необхідність створення ралійного автомобільного маршруту довжиною близько 15 км, зйомок промоційних фільмів про наш край, а також виконання інших заходів, який сприятиме розвитку туристичної індустрії краю.
Не зовсім доречним на доброзичливому тлі спільної прес-конференції перших керівників регіону виявилося питання трускавецької журналістки, яке стосувалося непростих фінансових взаємин дрогобицького та трускавецького водоканалів. Міський голова Дрогобича Тарас Кучма сприйняв недоречне запитання журналістки як приховану спробу нівелювати перші конкретні результати співпраці міських голів у рамках підписаного минулого року Меморандуму про співпрацю. Очільник Дрогобича дуже делікатно зумів привести некоректну працівницю мас-медіа до тями, зазначивши, що за п’ять останніх років між Дрогобичем і Трускавцем виникло багато проблем, але ми їх завдяки спільному розумінню поступово долаємо. Тільки завдяки тісній співпраці мерій Дрогобича та Трускавця за короткий проміжок часу вдалося погасити 11 мільйонів боргу шляхом взаємозаліків. Це дає підстави вірити, що з часом складні питання боргів будуть закриті.
– Не вводьте людей в оману, не займайтеся дезінформацією! – спалахнув праведним гнівом Тарас Кучма на спроби журналістки применшити роль теперішньої трускавецької влади у розв’язанні складних проблем, залишених у спадок попередниками. – Хтось дуже хоче нас посварити, вбити клин, але це їм не вдасться.
Про перспективи співпраці у рамках Меморандуму говорив також у вступному слові міський голова Борислава Ігор Яворський, який зазначив, що попри певний скептицизм опонентів, співпраця населених пунктів регіону набирає конкретних обрисів і починає зосереджуватися навколо найскладніших питань регіону. А це вселяє певний оптимізм. Адже там, де є розуміння і співпраця, обов’язково буде результат, який сприятиме розвитку та благополуччю територіальних громад Борислава, Дрогобича, Трускавця, Стебника, Східниці та всього Дрогобицького району.
Петро МАГУР

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.