Як будемо вшановувати велетів думки і слова

004

2016 рік в Україні проголошено роком Івана Франка та Михайла Грушевського (Указ Президента України «Про вшанування пам’яті Івана Франка» № 687/2015 від 08.12.2015 р.; Указ Президента України «Про відзначення 150-річчя від дня народження Михайла Грушевського» № 63/2015 від 09.02.2015 р.).
Таке рішення має на меті на належному рівні відзначити у цьому році 160-тиріччя від дня народження визначного українського письменника Івана Франка та 150-ти річчя від дня народження українського історика, громадського та політичного діяча Михайла Грушевського.
Ряд заходів з нагоди 160-тиріччя від дня народження Івана Франка у травні-серпні цього року відбудуться й у нашому місті. В установах культури, загальноосвітніх навчальних закладах, Бориславському професійному ліцеї, вищому навчальному комунальному закладі Львівської обласної ради «Бориславський медичний коледж» будуть проводитися уроки пам’яті, виховні години, «круглі столи», книжкові виставки, конкурси та поетичні читання. Для учнів цих навчальних закладів та для представників молодіжних громадських організацій проводитимуться екскурсії до державного історико-культурного заповідника «Нагуєвичі» Дрогобицького району та Львівського літературно-меморіального музею Івана Франка. Також з нагоди цієї дати готується соціальна реклама, міський конкурс «Читаємо І. Франка іноземними мовами», Франкові читання «На довгу дорогу життя Франкове візьмемо слово», літературно-мистецьке свято «Нам пора для України жить», вистава за твором Івана Франка «Украдене щастя», науково-практична конференція «Творчість Івана Франка, як феномен націотворення». А ще проводитиметься казковий Франковий вернісаж та виставка малюнків-ілюстрацій до Франкових казок, присвячені 160-тиріччю з дня народження письменника. Наші мистецькі колективи та окремі виконавці міста братимуть участь у Всеукраїнському літературно-мистецькому святі «Я син народу, що вгору йде», яке відбудеться у державному історико-культурному заповіднику «Нагуєвичі» Дрогобицького району.
Чимало заходів у Бориславі відбудеться і з нагоди 150-ї річниці від дня народження Михайла Грушевського. В установах культури, загальноосвітніх навчальних закладах, Бориславському професійному ліцеї, вищому навчальному комунальному закладі Львівської обласної ради «Бориславський медичний коледж» будуть проведені уроки пам’яті, виховні години, «круглі столи», книжкові виставки та проводитиметься урок історії на тему: «Михайло Грушевський – історик, літературознавець, письменник, державний політичний діяч, перший Президент України» та «кругли стіл» на тему: «Сторінки життя та політичної діяльності Михайла Грушевського». Для учнів навчальних закладів міста та представників молодіжних громадських організацій буде організована екскурсія в Державний меморіальний музей Михайла Грушевського у Львові.
14 червня 2016 року виповнюється 125 років з дня народження видатного діяча українського національно-визвольного руху Євгена Коновальця. З метою вшанування пам’яті великого сина України, видатного українця у загальноосвітніх навчальних закладах, Бориславському професійному ліцеї, вищому навчальному комунальному закладі Львівської обласної ради «Бориславський медичний коледж» 1 вересня буде проведено перший урок на тему: Євген Коновалець – символ української нації», а в установах культури міста і смт. Східниці та вказаних навчальних закладах – уроки пам’яті, виховні години, «круглі столи» та книжкові виставки. Також буде проведено «круглий стіл» «Сторінками життя політичної діяльності Євгена Коновальця». У травні цього року відбудеться віче, відкриття та освячення пам’ятного знаку на місці бою загону ОУН-УПА із загоном МГБ у березні 1948 року в районі мікрорайону Губичі.
Ірина НОВАК

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.