Вони утримують на своїх плечах дорожнє господарство Борислава

У структурі «Еко-міста» дорожня бригада є невеликим колективом, на плечах якого лежить відповідальність за поточний ремонт доріг, очищенням решіток та колодязів дощової каналізації, а також встановлення та заміна дорожніх знаків відповідно до затвердженої рішенням виконкому їх дислокації. Директор підприємства Михайло Щербанік визнає, що перелік робіт не надто великий. Та коли взяти до уваги, що загальна протяжність міських доріг є найбільшою в області після Львова, то стає зрозумілим, що навантаження на невеликий колектив працівників дорожньої бригади «Еко-місто» велике.
Колись Борислав мав шляхобудівельне управління, яке поряд із будівництвом та ремонтом доріг у Західному регіоні держави опікувалося також дорогами міста. Сьогодні про ШБУ-7 у старших городян залишився хіба що сумний спомин. Відтак левова частка робіт з утримання великої мережі міських доріг доводиться виконувати дорожникам «Еко-міста».
Зрозуміло – зазначає у розмові керівник підприємства Михайло Щербанік – що для виконання капітальних ремонтів дорожнього покриття залучаються іногородні спеціалізовані підприємства, які приїхали, виконали профінансовані обсяги робіт і поїхали. Дорожникам нашого підприємства дістаються ті об’єми, коло яких не дуже заробиш. В основному це поточні ремонти дорожнього покриття, які через брак коштів здійснюються шляхом засипання вибоїн та ям на дорозі гравійно-щебневою сумішшю чи асфальтним зрізом. Ефективність такого поточного ремонту дуже мала. Пройде два-три дощі – і через місяць нашої роботи не видно. Усе доводиться робити знову. Тішить, напевно, те, що якийсь час водії мали змогу проїхати ту чи іншу проблемну ділянку без особливих труднощів.
Взимку в обов’язки дорожньої бригади «Еко-міста» входить боротьба з ожеледицею та очистка доріг від снігу. Щоб забезпечити безпеку руху дорожники здійснюють підсипку доріг піско-соляною сумішшю. Майстер дорожньої бригади Василь Савуляк розповідає, що на цей момент підприємством заготовило біля 25 тонн солі та близько 50 метрів кубічних піску. Посипкового матеріалу має вистачити на тривалий час роботи, хоч усе залежатиме від зими, якою вона цього річ буде.
Окрім зазначених робіт з дотримання дорожньої інфраструктури міста у робочому стані, дорожня бригада «Еко-міста» виконує щорічно значний обсяг додаткових робіт. Адже дорожня інфраструктура Борислава складається із доріг із твердим асфальтно-бетонним покриттям, гравійним а також у дорожній інфраструктурі міста є ґрунтові дороги, більшість із яких тривалий час не ремонтувалися.
Самі працівники дорожньої бригади «Еко-міста» визнають, що працювати у сучасних умовах непросто. Проте для усіх них є приємним той факт, що заробітна плата виплачується два рази в місяць без затримок. Такого на підприємстві не було тривалий час. Бригада часто стикається із нестачею матеріалів, які закуповуються, виходячи із наявності коштів, а не фактичних потреб. Проте хлопці розуміють, що брак фінансового ресурсу відчувають не лише працівники «Еко-міста». Відсутність достатнього фінансування відчуває практично уся комунальна галузь Борислава. Але у той же час самі дорожники визнають, що в останній рік підходи до фінансування дорожньої служби змінилися на краще. Окрім того, що немає тривалих затримок у виплатах заробітної плати, появилися реальні можливості закуповувати необхідні для роботи матеріали, на підприємстві з’явилися два нові трактори, які мають додаткове навісне обладнання, що дозволяє виконувати цілий ряд трудомістких дорожніх робіт, починаючи від вирівнювання дорожнього полотна і закінчуючи використання щітки для підмітання тротуарів та узбіч дороги. Окрім тракторів, дорожня служба «Еко-міста» має у своєму розпорядженні грейдер та два автомобілі. На жаль, грейдер наразі не використовується із повним навантаженням через відсутність грейдериста. Дорожники «Еко-міста» також свідомо відмовилися від використання автомобіля-піскорозкидувача через його неефективність. Спецавтомобіль, пристосований до розкидування піску, споживає велику кількість палива. Та й витрати піско-соляної суміші для обробки слизької ділянки дороги дуже великий. Власне, через неефективність цієї техніки працівники дорожньої бригади борються із ожеледицею роками перевіреним способом – підсипають обледенілі ділянки дороги вручну із старенького фургона, які більшість водіїв жартома назвали «піскорозкидувачем».
Проте невеликий колектив дорожників разом із майстром Василем Савуляком на це мало звертають увагу. Хлопці відверто радіють, що за останній рік дорожня інфраструктура міста суттєво поліпшилася.
– Думаю, – зазначає у розмові Василь Савуляк, – багато водіїв звернули увагу на те, що тепер із одного кінця міста у другий можна проїхати без страху потрапити у велику вибоїну. Якщо раніше проїзд по вул. Івана Франка був справжнім випробуванням для водіїв, то зараз цією вулицею можна проїхати без особливих проблем.
Пан Василь розповів, що окрім поточного ремонту доріг дорожня бригада «Еко-міста» у цьому році серйозно займалася заміною викрадених решіток дощової каналізації. Ці роботи були виконані по вул. Трускавецькій, С. Коваліва, Дрогобицькій, Івана Франка, Карпатській Брамі.
– Я вважаю, – наголошує майстер дорожньої бригади «Еко-міста» Василь Савуляк, – що у цьому році зроблено дуже багато. У порівнянні із минулими роками суттєво збільшилося фінансування, що у свою чергу викликало зацікавлення людей. У працівників підприємства з’явилася надія, що наклало свій позитивний відбиток на результати праці нашого невеликого колективу, який займається обслуговуванням усієї дорожньої інфраструктури міста.
Пан Василь розповідає, що у дорожній бригаді під його керівництвом працює в основному до восьми чоловік. Влітку ця кількість може дещо збільшуватися, але кістяк дорожньої бригади залишається стабільним. Більшість працівників люблять свою професію. До роботи ставляться відповідально. У переддень професійного свята автомобілістів та дорожників майстер дорожньої бригади «Еко-міста» Василь Савуляк вважає за необхідне виділити за добросовісне ставлення до роботи учасника АТО Олега Свірка, Володимира Лацка та Януша Горняка. Окреме слово вдячності заслуговують тракторист Андрій Підгородецький та водій Василь Решетар, а також водій Михайло Корчинський, який пропрацював на одному місці майже сорок років.
З нагоди професійного свята Дня автомобіліста та дорожника майстер дорожньої бригади Василь Савуляк від імені керівництва КП «Еко-місто» бажає своїм підлеглим, а також усім ветеранам дорожньої служби та автомобілістам Борислава щастя, добробуту, нових трудових здобутків, невичерпної енергії, міцного здоров’я, подальшої успішної та безаварійної роботи! Нехай дорога буде для вас широкою та легкою, «залізний кінь» – міцним та покірним, а вдома завжди чекають рідні та близькі!

Петро МАГУР

На знімку: (зліва на право) працівники дорожньої бригади Степан Тимчишак, Володимир Лацко, Богдана Голуботовська, Олег Свірко.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.