Організація охорони праці на малих підприємствах. З чого почати?

Створюючи підприємство або починаючи власний бізнес роботодавці не задумуються про наслідки нещасного випадку, аварії які можуть статися в їхній організації або установі. У більшості випадків, тільки після нещасного випадку, аварії або перевірки підприємці займаються організацією служби охорони праці та розробкою документації з питань охорони праці на підприємстві.
Слід сказати, що трудове законодавство не розрізняє вимог охорони праці на великому чи малому підприємствах. Вимоги до всіх однакові. За чинним законодавством, на підприємстві, навіть якщо на ньому працює один найнятий працівник, охорона праці повинна включати: підбір безпечного виробничого процесу та устаткування; аналіз умов праці на діючих робочих місцях; придбання сертифікованих засобів індивідуального захисту; визначання пільг і компенсацій за роботу в шкідливих умовах праці; організацію проведення попереднього і періодичного медичного огляду. За порушення законів та інших нормативно-правових актів про охорону праці, винні особи притягуються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності. З чого розпочати організацію охорони праці? У першу чергу потрібно:
1. Призначити наказом відповідальну особу за вирішення конкретних питань з охорони праці. На підприємствах з кількістю працівників менше 50 чоловік (ст.15 Закону України «Про охорону праці» далі Закон) функції служби охорони праці можуть виконувати в порядку сумісництва (суміщення) особи, які мають відповідну підготовку, а з кількістю працюючих менше 20 осіб для виконання функцій служби охорони праці можуть залучатися на договірних засадах сторонні фахівці, які мають не менше трьох років виробничого стажу і пройшли навчання з охорони праці. Якщо ж працівників 50 і більше у підприємства має бути штатна одиниця інженера з охорони праці. Що стосується діяльності фізичної особи – підприємця, то відповідальним може бути призначений або сам підприємець або його найнятий працівник.
2. Організувати навчання. Роботодавець і призначена відповідальна особа за організацію охорони праці повинні пройти (за кошти роботодавця) навчання з охорони праці на спеціальних курсах в науково-виробничому або учбово-консультативному центрі та отримати відповідне посвідчення. Відповідно до ст.18 Закону при прийомі на роботу і в процесі роботи працівники повинні проходити також за рахунок роботодавця інструктажі, навчання та перевірку знань з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків, а також правил поведінки у разі виникнення аварій. На підприємстві на основі Типового положення, з урахуванням специфіки виробничої діяльності та вимог нормативно-правових актів з охорони праці, розробляється і затверджується наказом керівника відповідне положення підприємства про навчання та перевірку знань з питань охорони праці, з якими мають бути ознайомлені працівники. Працівники, які не пройшли навчання, інструктажі, перевірку знань з питань охорони праці до роботи не допускаються.
3. Визначити небезпечні й шкідливі виробничі фактори, що діють на працівників. На кожному підприємств залежно від місцевих умов і особливостей виробництва роботодавець затверджує наказом перелік професій, посад і видів робіт з небезпечними й шкідливими факторами, що діють на людину в процесі її трудової діяльності, на які мають бути розроблені інструкції з охорони праці, що діють у межах підприємства.
4. Розробити інструкції. На кожен вид виконуваної роботи чи за професією розробити інструкції з охорони праці Ці інструкції мають встановлену форму, затверджуються керівником, реєструються у відповідному журналі відповідальним працівником з питань охорони праці і видаються під розписку на кожне робоче місце. Перелік діючих посадових інструкцій також затверджується наказом.
5.Проводити з працівниками інструктажі. Проведення інструктажу – прерогатива посадовця, на якого покладені подібні обов’язки наказом керівника та який пройшов навчання та перевірку таких знань. За характером і часом проведення інструктажів з питань охорони праці (далі – інструктажі) поділяються на: вступний, первинний, повторний, позаплановий та цільовий. Відомості про проведення вступного інструктажу фіксуються у журналі реєстрації вступного інструктажу з питань охорони праці. Відомості про проведення первинного, повторного, позапланового та цільового інструктажів заносяться до журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці на робочому місці. Журнали мають відповідати формі, визначеній Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці (прошнуровані, пронумеровані та закріплені печаткою). При реєстрації у журналі інструктажів з охорони праці обов’язково має бути вказаний номер інструкції, відповідно до якої проводиться інструктаж.
7. Забезпечити обов’язкові медичні огляди працівників Працівнику не може пропонуватись робота, яка за медичним висновком протипоказана йому за станом здоров’я (ст. 5 Закону). Для певних категорій працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, роботодавець зобов’язаний за власні кошти організувати та забезпечити проведення медичних оглядів працівників. Для цього створюється поіменний список професій і посад працівників для обов’язкового медичного огляду, укладається договір з лікувальним закладом на проведення медоглядів згідно графіку.
8. Забезпечити ведення та зберігання документації. Всі документи з охорони праці (журнали, інструкції, положення), звітність, а також накази, розпорядження з питань охорони праці повинні вестися згідно вимог до оформлення даних документів та в акуратному порядку зберігатися на підприємстві або по місцю здійснення підприємницької діяльності фізичною особою. Загальний перелік необхідних документів з охорони праці для малих підприємств та фізичних осіб-підприємців, які використовують найману працю (крім робіт з підвищеною небезпекою) наступний.
1. Накази:
1.1. Про призначення відповідальної за охорону праці.
1.2. Про затвердження інструкцій по охороні праці.
1.3. Про затвердження Програми вступного інструктажу і Положення про пожежну безпеку.
1.4. Про затвердження програми знань пожежно-технічного мінімуму.
1.5. Про затвердження плану евакуації.
1.6. Про використання відкритого вогню.
2. Інструкція з охорони праці по професіях і видах робіт.
3. Посадова інструкція відповідальної особи з охорони праці.
4. Інструкція з пожежної безпеки.
5. Правила охорони праці при експлуатації ЕОМ.
6. Програма вступного інструктажу.
7. Програма занять по пожежно-технічному мінімуму.
8. Посадові інструкції кожного найнятого робітника.
9. Журнал реєстрації вступного інструктажу.
10. Журнал реєстрації інструктажів з охорони праці.
11. Журнал обліку реєстрації і видачі інструкцій з охорони праці.
Ця стаття носить консультативний та роз’яснювальний характер і не відображає в повній мірі усіх аспектів роботи з охорони праці суб’єктів господарювання. За більш детальною інформацією та консультаціями звертайтесь до відділення ВД ФССНВ в м. Трускавець за адресою: м. Трускавець, Крушельницької, 8, тел. (0247) 69052.

Галина ПЕТРУШАК,
начальник відділення ВД ФССНВ в м. Трускавець

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.