ЗИМА ПРИЙШЛА, ЯК ЗАВЖДИ, НЕСПОДІВАНО

Минулих вихідних до Борислава, не зважаючи ще на календарну осінь, завітала справжнісінька зима. Вона досить конкретно заявила про свої права, висипавши буквально за добу на місто місячну норму снігу.
Не зважаючи на те, що ситуація про погіршення погодних умов була прогнозована, такого розмаху ніхто не очікував. Як розповів перший заступник міського голови Едуард Бринь, місто було попереджено обласним штабом і одразу було організовано роботу по усуненню наслідків стихії.
– З першого ж дня ми організували свій штаб для координації роботи і змобілізували усю наявну робочу техніку в місті, привели її у бойову готовність і почали працювати, – говорить пан Едуард. – Але ніхто аж такої щедрості матінки-природи зовсім не очікував. Впродовж вихідних днів, коли негода розгулялась найбільше, ми старалися усіма силами боротися, але під кінець неділі ситуація вийшла з-під контролю, адже стихія річ не керована. Більшість працівників підприємств, які займалися ліквідацією наслідків завірюхи живуть за межами міста і, на жаль, не мали змоги приїхати, щоб підключитися до роботи. Саме це спричинило напругу в місті та викликало чимало нарікань про відсутність працівників комунальних підприємств на робочих місцях. З самого ранку в понеділок було задіяно 12 одиниць техніки, серед яких були і машини з ЦТТ НГВУ «Бориславнафтогаз». Окрім цієї техніки, яка була під нашим контролем, ще працювали й інші люди, використовуючи власну техніку. Протяжність доріг Борислава становить 120 км. Це дуже багато для наявної техніки, тому і вийшов той дискомфорт і непорозуміння з ситуаціями на дорогах. Великою проблемою також є неможливість з деяких ділянок вивезти сніг через відсутність відповідних транспортних засобів. Така ситуація виникла на вулиці Міцкевича, де сніг на дорозі встиг перетворитися на лід і тим ще більше унеможливив свою ліквідацію. Зараз це все посипається сіллю і по мірі розм’якшення поступово забирається. Усі працювали цілодобово, починаючи від двірників і закінчуючи міським головою. Поспати вдавалось лише дві години на добу впродовж трьох днів. Працювали злагоджено відділ надзвичайних ситуацій, КП «ЕКО-Місто», НГВУ, ДПРЧ-6. Зараз, на щастя, ситуацію вдалося взяти під контроль. До розчистки тротуарів задіяні навіть приватні підприємці, доріжки посипаються піском. Усіма наявними засобами стараємось підтримувати належний стан доріг та працюємо на всі 100%. Найбільшою проблемою, яка залишається і досі, це вузькі провулки у верхніх частинах міста, де немає абсолютно ніякої можливості відправити техніку, бо вона там банально не пройде. На щастя, маршрутні автобуси курсують по місту справно і бориславці можуть дістатися до потрібної їм частини міста чи за його межі без проблем. Поки ще спецтехніка НГВУ воює зі снігами на вулиці Куліша, щоб відновити доступ до поліклініки. За рекомендаціями обласного штабу в першу чергу ми розчищали основні дороги міста, щоб не створювати заторів. Окрім доріг сніг створив велику проблему з водопостачанням. Снігові маси перешкодили роботі водозабору. Але силами водоканалу, навіть з ризиком для власного життя працівників підприємства, таки вдалося відновити водопостачання у місті. Зараз ситуація поступово іде лише в кращу сторону і ми враховуємо власні помилки для того, щоб не повторювати їх у майбутньому.
Як розповів головний інженер КП «ЕКО-Місто» Олег Олійник, робітники їхнього підприємства працювали навіть понаднормово.
– Наші працівники розпочали роботу у вечір суботи, – продовжив пан Олег. – Спочатку все йшло по графіку. Але коли почалась справжня завірюха, то прийшлось працювати цілу ніч. Снігопад змушував прибиральників повертатися на початок знову і знову, бо щойно розчищені доріжки знову були заметені снігом. Один з трактористів працював майже три доби без сну, бо розумів всю складність ситуації. Не зважаючи на технічні неполадки нам вдалося інтенсивно попрацювати. Коли на Трускавецькій занесло бензовоз, ми зрозуміли, що без допомоги нам не обійтись і до роботи були підключені рятувальники. Спільними зусиллями з НГВУ «Бориславнафтогаз», ДПРЧ-6, приватними підприємцями нам усім вдалося розчистити головні вулиці міста, тим самим забезпечити можливість для проїзду приватному та громадському транспорту. На жаль, нашу роботу назвати ідеальною важко, бо тієї кількості техніки, яка була задіяна, дійсно мало для такого великого міста як Борислав. А двірники не можуть це зроботи і постійно махати лопатою не мають сили. Але все, що могли, ми зробили по максимуму і така ситуація нас лише загартувала і підготувала до подібного у майбутньому.
Впродовж двох днів, 13 і 14 листопада, не залишався осторонь і Бориславський міський відділ Головного Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій Львівської області. Їхніми підрозділами були здійснені виїзди на допомогу громадянам Борислава та смт. Східниця, а також спеціалізованим службам.
– Через велику кількість опадів люди не могли користуватися власними транспортними засобами і працівники ДПРЧ-6 приходили їм на допомогу, – розповів начальник Бориславської ДПРЧ-6 полковник Олег Кобилецький. – Наші рятувальники витягували авто зі снігових заметів та навіть доставляли лікарів на виклики, бо їхні карети швидкої допомоги не могли проїхати вулицями міста. По дорозі на Бухів хлопці врятували від снігових заметів близько 40 транспортних засобів. Також на вулиці Трускавецькій буксували 15-тонний бензовоз, який був завантажений
25 т пічного палива. Рятувальники працювали в складних умовах, але злагоджені дії, професійність, справність та відповідна укомплектованість техніки приносили лише позитивний результат роботи. Майже всі роботи виконувалися в нічний час, коли знову падав сніг і появлялась ожеледиця. У Східниці також було здійснено виїзди підрозділу ДПРЧ-38, які приходили на допомогу різноманітним транспортним засобам, які застрягали у снігових заметах.
Бориславські підрозділи ДСНС, які допомагали боротися з наслідками стихії отримали чимало подяк від міської влади, а ще більше від тих, кого рятували. Думаю, місто має знати своїх рятівників поіменно: майор Андрій Стрільбицький, старший лейтенант Василь Лазорчин, старший прапорщик Володимир Данилів, старший водій Андрій Чапля, старшина Михайло Соляк, старший пожежник сержант Микола Бружа, сержант Андрій Кропивницький, старший прапорщик Андрій Стап’як, старший прапорщик Василь Мороз, старший пожежник сержант Ігор Бружа. У Східниці наполегливо працювали начальник відділення старший лейтенант Станіслав Вишницький та старшина Степан Павлечко. Координували роботу рятівників диспетчер Ольга Ободнюк та рідаотелефоніст молодший сержант Віра Іваничук. Усі вони самовіддано та невтомно працювали на найтяжчих ділянках і дуже допомагали місцевому населенню.
Хочеться щиро подякувати усім, хто був залучений у тяжкій боротьбі з наслідками такого сильного снігопаду, а саме колективу КП «ЕКО-Місто», керівництву НГВУ «Бориславнафтогаз», особливо працівникам і начальнику їхнього ЦТТ Богдану Савчаку, рятувальникам Бориславської ДПРЧ-6 та Східницької ДПРЧ-38. Також слова вдячності варті і приватні підприємці Ігор Михаць, Орест Панів, Ярослав Тарасович, які власною технікою допомагали розчищати тротуари для пішоходів. Вдячного слова заслуговують і представники влади нашого міста за недоспані ночі та координацію роботи по цілому місту.
Та до таких складних умов повинні бути готові не тільки комунальні підприємства, а й приватні підприємці і усі жителі міста, бо лише так можна достойно протистояти стихії. Не варто склавши руки сидіти і чекати, коли вас врятують, а й самому робити щось для того. Перед Пасхою чи іншими святами кожен дбає про свій двір, прибирає та прикрашає його, то чому не можна так само подбати і тоді, коли випав сніг. Не варто злитися і нарікати на бездіяльність влади і комунальників, бо вони не всюдисущі і справитись з усім і одразу не мають фізичної змоги. Якщо ми вже так прагнемо у Європу, то варто поглянути, як там працюють у подібних ситуаціях. В перший день негоди всі сидять вдома і ніхто нікуди не поспішає, адже люди розуміють, що це може коштувати їм навіть життя. Як тільки негода вщухає наступного ж дня усі відповідні служби приступають до ліквідації наслідків, яка може затягнутись мінімум на один-два дні. Європейці дають своїм службам аж цілих три дні для роботи і лише тоді вже можуть почати нарікати. Шкода, що у нас ще не всі це розуміють.

Анна САГАН

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.