У Бориславі хочуть провести перші міжнародні дитячі змагання з гірськолижного спорту

Відкритий нещодавно у Бориславі гірськолижний комплекс «Буковиця» має усі шанси стати уже в цьому році місцем проведення перших міжнародних дитячих змагань з гірськолижного спорту. У рамках угоди про партнерство та співробітництво громадської організації «Європейська інтеграція України» з «Буковицею» з метою налагодження міжнародних зав’язків та підтримки лижного спорту в Україні відбувся спільний візит ініціатора проекту побудови «Буковиці», в минулому відомого українського спортсмена-гірськолижника Віталія Мицика та голови правління ГО «Європейська інтеграція України» Івана Цегенька до Польщі та Словаччини.
Делегація з України спершу відвідала місто Сянок, де мала робочу зустріч з представником польського Підкарпаття у вищому законодавчому органі Польщі Пйотром Уруським. Слід зазначити, що посол Сейму Польщі Пйотр Уруський є членом сеймової комісії інфраструктури, а також комісії, яка відає справами молоді, спорту та туризму. На зустрічі з представниками України була сформована ідея співпраці та підтримки розвитку дитячого гірськолижного спорту в Україні та Польщі, а також обговорено питання підготовки спільних міжнародних проектів і розглянуто можливість сприяння їх реалізації з боку польських посадовців вищого ешелону.
Під час перебування у Польщі представники України на запрошення віце-старости Сяноцького повіту Вацлава Кравчика оглянули найбільшу в Європі унікальну експозиція українських ікон, іконостасів, плащаниць і хрестів, що походить з музею «Лемківщина», відкритого у 1934 році в плебанії греко-католицької церкви Сянока, а нині експонується в замку королеви Бони. Під час екскурсії голова ГО «Європейська інтеграція України» Іван Цегенько запропонував провести в галереї замку виставку українських художників. Ця пропозиція була сприйнята позитивно.
У ході робочої поїздки до Польщі представники України відвідали також польський гірськолижний курорт «Кiczera SKY», який знаходиться недалеко міста-партнера Трускавця Риманув-Здруй. Гостей з України в Риманові особисто і дуже тепло приймав власник курорту Данієль Брузда, який показав гірськолижні спуски, інфраструктуру та обладнання гірськолижної бази. Під час перебування на курорті українська делегація домовилася з поляками про формування польської дитячої гірськолижної команди з Кічери для участі в змаганнях в Україні.
Наступним етапом робочої поїздки українців стало словацьке місто Дольний-Кубін, яке також є містом-партнером Трускавця. Місто знаходиться в Татрах і є відомим у Європі центром розвитку гірськолижного спорту. У словацькому місті українську делегацію зустрів представник міської влади Дольного-Кубіна Йозеф Грушалак, який провів екскурсію містом та ознайомив гостей з гірськолижним комплексом «Kubinska hol’a». У ході знайомства із гірськолижним комплексом відбулася ділова зустріч Віталія Мицика та Івана Цегенька з представником словацького дитячого гірськолижного клубу «SK «Kubinska hol’a» Іваном Гечко. Під час перемовин учасники зустрічі досягнули домовленості про подальшу співпрацю та участь українських та словацьких спортсменів у спільних заходах як в Україні, так і в Словаччині. Іван Гечко, як представник дитячого гірськолижного клубу наголосив, що «SK «Kubinska hola» дуже цікавила така співпраця і приїзд української делегації став для нього дуже приємною несподіванкою, яка повинна дати поштовх до поглиблення співпраці у розвитку дитячого гірськолижного спорту Словаччини та України.
Зрозуміло, що представників одного з наймолодших гірськолижних комплексів України «Буковиця» чекає дуже багато технічної і організаційної роботи з підготовки і проведення перших міжнародних дитячих змагань з гірськолижного спорту. Проте уже зараз можна стверджувати, що подібні змагання сприятимуть промоції як самого гірськолижного комплексу «Буковиця», так і Борислава у Європі, а також приверне увагу до розвитку дитячого спорту в регіоні та Україні.
Слід зазначити, що попередню згоду патронувати ці змагання дали Бориславський міський голова Ігор Яворський та міський голова Трускавця Андрій Кульчинський, а також Генеральний Консул Польщі Вєслав Мазур.

Підготувала
Оксана ГРОСЬ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.