Безоплатна правова допомога

010

Ми і надалі продовжуємо публікації у нашій рубриці «Правова допомога». Сьогодні консультація від нашої гості – Марії Николаїшин – директора Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги стосується внутрішньо переміщених осіб.
Про що йтиме мова сьогодні, пані Маріє?
Ми поговоримо про забезпечення реалізації права на зайнятість зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. Перереєстрація безробітних, яких у подальшому було зареєстровано як внутрішньо переміщені особи, здійснюється центром зайнятості за місцем перебування фактичного проживання особи у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. Взята на облік внутрішньо переміщена особа, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує статус безробітного без вимог, що застосовуються за звичайної процедури. До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату (дохід), страховий стаж допомога по безробіттю таким особам призначається у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття.
А що можете порадите внутрішньо переміщеній особі, яка не звільнилася з роботи (не припинила інший вид зайнятості)?
Внутрішньо переміщена особа, яка не звільнилася з роботи (не припинила інший вид зайнятості), у разі неможливості продовження роботи (іншого виду зайнятості) за попереднім місцем проживання для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю та соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття може припинити трудові відносини, надавши нотаріально посвідчену письмову заяву про припинення працівником трудових відносин з підтвердженням того, що ця заява таким громадянином надіслана роботодавцю рекомендованим листом (з описом вкладеної до нього такої заяви). У разі припинення приймання поштових відправлень на території адміністративно-територіальної одиниці, з якої здійснюється внутрішнє переміщення у зв’язку з певними обставинами, така заява подається до відповідного районного, міськрайонного, міського центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи.
Як здійснюється припинення самозайнятості внутрішньо переміщеної особи?
Припинення самозайнятості внутрішньо переміщеної особи здійснюється за її заявою та спрощеною процедурою (без вимог, що застосовуються за звичайної процедури) за місцем проживання такої особи у відповідному територіальному органі державної виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері міграції, на підставі довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.
У наступних випусках ми продовжимо спілкування із директором Стрийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. А зараз нагадуємо нашим читачам, що з першого вересня розпочали свою діяльність відділи цього центру – бюро правової допомоги. У територіальній юрисдикції місцевого центру на Дрогобиччині працюють три бюро. Працівники бюро надають громадянам консультації, роз’яснення, забезпечують доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції України, проводять заходи правопросвітницького характеру для громадян, а також визначеним Законом України «Про безоплатну правову допомогу» категоріям осіб забезпечують доступ до адвоката. Бюро знаходяться за адресами: м. Борислав, вул. Міцкевича, 64, м. Дрогобич, вул. Лесі Українки, 70, м. Трускавець, вул. Данилишиних, 62. Прийом громадян здійснюється з 8.00 до 17.00.

Марічка БОЙКІВЧАНКА

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.