Прекрасний цвіт українського народу

Картинки по запросу день матеріНапередодні світлого свята «Дня Матері» членкині Союзу Українок та МБГО «Еко-Культура» при підтримці керівництва місцевого Благодійного Фонду «Карітас – Борислав» та за участю школярів гімназії провели гарний захід за сценарієм: «Прекрасний цвіт українського народу».
Початок свята був освітлений молитвою. Отець Петро Підлубний завжди гарно розпочинає всі свята, на яких присутні Союзянки та інші членкині.
Все починаєтьсяз молитви,
Яка у серці визріва.
В ній прагнення Любові й Світла,
В найсокровенніших словах.
Отець Петро посприяв, щоб свято було прикрашене слайдами образів видатних жінок – цвіту нації. Кімната, де проводяться всі святкові заходи в «Карітасі», завжди гарно прибрана руками вихованців. Весняні квіти, вишиті рушники, вишиванки на членкинях, книги, гарно підібрані бібліотечними працівниками – союзянками за сценарієм свята… Все залишило гарні враження.
Образ Матері – Берегині у всі віки прославляли поети і піснярі. Скільки створено чудових пісень про українську матінку! Деякі з них пролунали на святі в «Карітасі» у виконанні гімназистів, керівник – педагог Галина Дрогобицька, яких залучила до святкового заходу голова союзянок Анна Глод. Присутні зачаровано прислухалися до пісень: «Пісня про Матір», «Мамина хустка», «Соколята», «Мамині очі» та «Зичу Вам щастя». Пісня «Про мир» звучала у супроводі гімназистів з продуманою патріотичною танцювальною композицією.
Активно проявили себе у виступах майже всі членкині Союзу Українок. Марія Підлубна спокійно і врівноважено супроводжувала всі виступи, не дивлячись на те, що вона мусила піклуватися за наступне свято для вихованців «Карітасу».
Сценарій починався з впровадження головою союзянок Анною Глод вірша Ліни Костенко, яка посідає четверте місце у рейтингу «10 найвідоміших жінок України». «Вона найяскравіша зірка на небі сучасного українського письменства. 16 років не друкували її твори. Автор віршів та історичних романів у віршах. Їй належать слова: «Я в людей не проситиму сили… я в людей попрошу тільки вірш»… Допис про Ліну Костенко зачитала Марія Лутчак, а вірш «Пісенька з варіаціями» зачитала Оксана Москаль.
Образом другої відомої жінки, висвітленим у сценарії у впровадженні Олександри Шохи, була Княгиня Ольга. Вона зайняла у рейтингу відомих жінок друге місце після Юлії Тимошенко. «Про неї писали: «Завдяки її мудрості держава не потратила в залежність. Оволодівши кермом управлінням державою, вона довела, що слабка жінка може іноді дорівнювати великим чоловікам»».
У сценарії були задіяні слайди з портретами доньок Ярослава Мудрого – Анни (9 місце у рейтингу), Єлизавети та Анастасії.
Ванда Солецька зачитала матеріал про Роксолану. За батьківським прізвищем Роксолана – Анастасія Лісовська. Але у ХVI столітті її називали так: королева аланів! Тобто – Роксолана! У рейтингу відомих жінок вона посідає третє місце.
Легендарна постать Марусі Чурай також була висвітлена у сценарії у виконанні Оксани Прокопишин. «Маруся – героїня роману в віршах Ліни Костенко. Про поетесу та співачку Марусю Чурай ще в минулому столітті в Україні ходило чимало переказів і легенд».
Любов Челядин гарно продекламувала вірш Лесі Українки «Без надії сподіваюсь» та зачитала допис про славетну поетесу. Як відомо з матеріалів Інтернету, п’яту позицію серед найвідоміших жінок сучасної і давньої України займає «знов таки – ні, не міфічна особа або зірка світової опери, а жінка, ім’я якої – Лариса Косач. На неї в Інтернеті посилаються понад 160000 сайтів». «Франко про неї писав: «Від часу Шевченкового «Поховайте та вставайте, кайдани порвіте» Україна не чула такого сильного, гарячого та поетичного слова, як із уст сеї слабосилої, хорої дівчини». «Єдиний мужчина в нашому письменстві»».
Мирослава Павлюх Мирослава зачитала матеріал зі сценарію про Катерину Білокур та свого власного вірша. Про неї «Пабло Пікассо (французький художник) говорив: «Якби в нас була такого рівня художниця – ми змусили б світ заговорити про неї». «Зображені на її полотнах квіти, овочі, предмети побуту осяяні незвичайним чуттям кольору й сприймаються як величальний гімн природі і людині». Катерина Білокур зайняла сьоме місце у названому рейтингу.
Останній допис про відому вогняну подвижницю зачитала Надія Онисько. «Олена Реріх завжди була готова надати допомогу, підбадьорити, роз’яснити, не шкодуючи сил. Можна лиш дивуватися, звідки у неї беруться сили. В Олени Реріх через посилену творчу працю було ослаблене серце, її супроводжували незвичайні вогняні явища. Світлі Владики назвали Її Матінкою Агні Йоги. Твори книг Живої Етики були написані рукою Олени Реріх під керівництвом Світлих Владик».
Досвідчена союзянка Богдана Солецька з почуттям зачитала трагічного вірша «Про Матір». Співведучі Наталя Бараняк та Ольга Смерека промовляли щирі слова про наших видатних подвижниць та матерів. Союзянка Галина Кваснікевич донесла до слухачів власні поезії, в тому числі – першого вірша про свою маму.
Нам, звичайним українським жінкам-матерям, потрібно брати приклад з усвідомлених дій відомих Великих Подвижниць. Про деяких із них присутні на святі в Карітасі дещо почули і дізналися.
Щиро дякували союзянки та членкині «Еко-Культури» за сприяння святковому заходу та за щедрий солодкий стіл господарям «Карітас – Борислав» п. Марії та о. Петрові Підлубному.
Гімназистів на чолі з Галиною Дрогобицькою, які гарно себе проявили, просимо завжди долучатися до виступів старших членкинь громадських організацій.
«Дивне створіння – жінка-матір. Одним поглядом вона в силі викликати велике почуття. Одним порухом брови розвіяти його на порох. Її люблять і зневажають, обожнюють і затоптують у бруд. А все ж стають перед нею на коліна… Тому, що все високе в людині від жінки-матері».

Надія ОНИСЬКО,
Анна ГЛОД

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.