Про пенсію думай замолоду

Картинки по запросу стара в дзеркаліЗ 1 січня 2017 року фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку, зобов’язані сплатити єдиний внесок за місяць у сумі не менше 0,5 мінімального страхового внеску. Відповідні періоди здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу зараховуються пропорційно до сплаченого єдиного внеску.
У 2017 році мінімальний страховий внесок для фізичних осіб-підприємців становить 704 грн. на місяць (3200 грн. х 22 відсотки).
Отже, для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування, та віднесені до першої групи платників єдиного податку, обов’язковою є сплата єдиного внеску у сумі не менше 352 грн. щомісяця.
Водночас, для зарахування періодів здійснення підприємницької діяльності до страхового стажу як повний місяць необхідно сплатити за місяць єдиний внесок в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок, тобто 704 грн.
У разу сплати єдиного внеску у сумі 352 грн. за місяць страховий стаж буде зараховано пропорційно, а саме 0,5 місяця, що в майбутньому може вплинути на визначення права на пенсію за віком та її розмір.
Враховуючи пріоритетність дотримання страхових засад при пенсійній реформі, підприємцям, які віднесені до першої групи платників єдиного податку, варто замислитись над доцільністю сплати єдиного внеску в необхідному мінімальному розмірі – 704 грн. для набуття страхового стажу, який дуже пригодиться при досягненні пенсійного віку.

Л. ЯНЕВИЧ,
начальник Дрогобицького об’єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.