Звернення депутатів міської ради

Картинки по запросу зверненняПрезиденту України
П. О. Порошенку
Прем’єр-міністру України
В. Б. Гройсману
Голові Львівської обласної
державної адміністрації
О. М. Синютці

ЗВЕРНЕННЯ
Ми, депутати Бориславської міської ради, звертаємося до вас у зв’язку із складним фінансово-економічним станом комунального підприємства «Бориславтеплоенерго», у якому воно опинилося за результатами господарської діяльності за ІІ-ІV квартали 2016 року та 5 місяців 2017 року.
До складу комунального підприємства «Бориславтеплоенерго» входять 9 котелень (7 котелень на природному газі, 2 котельні – на твердому паливі) встановленою потужністю – 56,98 Гкал., протяжність теплових мереж у двохтрубному сполученні – 17,0 км. Послугами з централізованого опалення користуються 3511 абонентів, також теплова енергія постачається до 6 шкіл та гімназії, 4 дитячих садків, до міської поліклініки та відділень центральної міської лікарні, іншим споживачам.
До завершення опалювального сезону 2016/2017 рр. підприємство було ліцензіатом НКРЕКП, яке затверджувало та коригувало тарифи на теплову енергію та послуги з централізованого опалення. Після набрання чинності Постанови НКРЕКП від 22. 03. 2017 року № 308, підприємство перейшло під юрисдикцію органів місцевого самоврядування.
Починаючи з 01 січня 2016 року держава зобов’язала уповноважені органи затверджувати тарифи на теплову енергію, затверджувати їх на рівні не меншому від економічно-обгрунтованого рівня, тобто на тому рівні, який забезпечує відшкодування усіх обґрунтованих витрат на виробництво теплової енергії. Відповідно до цього бюджетами України на 2016 та 2017 роки не передбачено видатків на відшкодування різниці між затвердженими тарифами та фактичною собівартістю теплової енергії та послуг з централізованого опалення. Але, не зважаючи на вимоги законодавства України, НКРЕКП при коригуванні тарифів на теплову енергію та послуги з централізованого опалення не враховувала фактичних цін на природний газ, за якими НАК «Нафтогаз України» поставляло його для виробництва теплової енергії для наших підприємств, а використовувала при розрахунку так звані «індикативні» ціни, тобто усереднені ціни на природний газ при умові 100 відсоткової передоплати за нього. Забезпечити таку передоплату підприємство не в змозі, так як оплата за теплову енергію та послуги з опалення надходить місяцем пізніше. Оформлення кредитів для передоплати за газ в банківських установах для нас неможливе як з економічної точки зору, так і по причині відсутності об’єктів застави в місті. Різниця між фактичними та «індикативними» цінами спричинили значні збитки для підприємства. Крім цього, при коригуванні тарифів на теплову енергію НКРЕКП часто не враховувало зростання цін на електроенергію, зростання рівня мінімальної зарплати, вартості інших матеріальних ресурсів та послуг, що використовуються при виробництві теплової енергії. Внаслідок дії цих факторів збитки підприємства за 2016 рік становили 3563,0 тис.грн., очікувані збитки до початку нового опалювального сезону 2017/2018 років будуть становити 5950,0 тис.грн. Через збільшення розмірів збитків по підприємству зростала і кредиторська заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» за отриманий природний газ. Так, станом на 15.06.2017 року заборгованість за природний газ становила 10253,7 тис.грн., заборгованість за транспортування газу місцевими розподільчими мережами перед ПАТ «Львівгаз» – 2562,4 тис. грн., заборгованість за транспортування газу магістральними газопроводами перед ПАТ «Укртрансгаз» – 14,9 тис. грн.
На сьогоднішній день нами оформлено договори з НАК «Нафтогаз України» на погашення заборгованості за природний газ за рахунок субвенцій із державного бюджету по пільгах і субсидіях (Постанова КМУ № 20) на суму 1988,9 тис. грн., але коштами не профінансовано.
Обласною Територіальною комісією затверджено суму різниці у тарифах для населення, що утворилася станом на 01. 01. 2016 р. – 1705,9 тис. грн. Розмір штрафних санкцій згідно судових рішень на користь НАК «Нафтогаз України», що підлягає списанню згідно Закону України № 1730, становить 326,7 тис. грн. Отже, при фінансуванні із державного бюджету цих коштів кредиторська заборгованість перед НАК «Нафтогаз України» за природний газ залишається в сумі 6188,2 тис. грн.
Дебіторська заборгованість за теплову енергію та послуги з опалення становить на сьогоднішній день 6793,3 тис. грн. (в тому числі населення – 5342,3 тис. грн.)
Для підготовки котелень до нового опалювального сезону 2017/2018 років (оплата праці, матеріальні ресурси, послуги) потрібні кошти в сумі 12890,0 тис. грн.
Самотужки ці фінансові проблеми підприємство вирішити не в змозі. У зв’язку з тим, ми звертаємося до Вас з клопотанням щодо ініціювання розгляду питання перед Кабінетом Міністрів України, Верховною Радою України про виділення субвенцій із державного бюджету України на відшкодування різниці в тарифах на теплову енергію та послуги з централізованого опалення для підприємств теплоенергетики за 2016 та 2017 роки.
Невирішення цього питання приведе до неможливості розпочати опалювальний сезон 2017-2018 рр. та банкрутства КП «Бориславтеплоенерго». Відповідно населення міста, установи освіти та охорони здоров’я, інші споживачі на зимовий період залишаться без централізованого опалення.

Ігор ЯВОРСЬКИЙ,
міський голова

Прийнято на 29 сесії Бориславської міської ради 29. 06. 2017 р.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.