Індексація пенсійних виплат.

Питання індексації пенсії врегульовано Законом України «Про індексацію грошових доходів населення» та Порядком проведення індексації грошових доходів населення, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 17. 07. 2003 р. № 1078.
Згідно зазначених нормативних документів індексують грошові доходи громадян, одержані в гривнях на території України, які не мають разового характеру, в тому числі і пенсії.
Пенсіонерам, які не працюють, пенсії індексують автоматично у межах прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність (з 1 грудня 2013 року це 949 грн.), а тим, хто працює, доходи індексують за місцем роботи.
У кожній пенсійній справі є певні нюанси, тому індексацію визначають для кожного пенсіонера індивідуально, залежно від місяця підвищення пенсії після перерахунків, розміру такого підвищення, а також залежно від інших обставин. Наприклад, пенсії, обчислені в мінімальному розмірі, індексації не підлягають. Не індексують й пенсії, які залежать від прожиткового мінімуму, наприклад, виплачують у відсотках до нього або мають доплати та підвищення, що розраховуються від цього показника.
Наприклад: пенсіонер з 01. 12. 2013 р. отримує пенсію в розмірі 1186,37 грн., де:
– 644,90 грн. – основний розмір пенсії (1314,78 грн. (середньомісячна заробітна плата) х 0,49050 (коефіцієнт стажу);
– 304,10 грн. – доплата до прожиткового мінімуму (до 949,00 грн.);
– 70,94 грн. – доплата за 11 років понаднормативного стажу (644,90 грн. х 11 %);
– 66,43 грн. – підвищення дітям війни (949,00 грн. х 7 %);
– 100,00 грн. – доплата відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 23. 04. 2012 р. № 327.
Оскільки однією із складових пенсійної виплати є доплата до прожиткового мінімуму і вона не належить до об’єктів індексації, то пенсія індексації не підлягає.
Пенсіонер втрачає статус такого, що не працює, не лише за умови працевлаштування на роботу за трудовим договором (контрактом), а й тоді, коли переходить до категорії зайнятого населення. Наприклад, у разі укладення цивільно-правового договору з виконання робіт (надання послуг), реєстрації фізичною особою – підприємцем або самозайнятою особою. Єдиний виняток – робота, пов`язана з організацією підготовки та проведення виборів. Таку роботу не вважають працевлаштуванням і вона не впливає на розмір пенсії.
Також варто мати на увазі, що в разі працевлаштування на умовах трудового договору (контракту) припиняється автоматична індексація пенсії. Індексацію пенсії здійснюють після індексації заробітної плати (пункт 9 Порядку проведення індексації грошових доходів населення). Індексацію загального доходу пенсіонерів, які працюють, здійснюють у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Наприклад, якщо заробітну плату визначено на мінімальному рівні (сьогодні це 1218 грн.) і вище, індексацію пенсії не здійснюють.
Про свою зайнятість пенсіонер, як людина свідома, зобов’язаний повідомити управління Пенсійного фонду, в якому перебуває на обліку. Це допоможе запобігти виникненню переплат пенсій. Своєчасне ж інформування про звільнення (припинення реєстрації як фізичної особи-підприємця, самозайнятої особи, припинення дії договору цивільно-правового характеру тощо) дасть змогу якнайскоріше здійснити перерахунки пенсії та нарахувати індексацію за умови настання підстав для цього.
О. КАЦЮРИНА,
заступник начальника управління Пенсійного фонду України в м. Бориславі Львівської області.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.