Звучала в місті коляда

Українські Різдвяні свята завжди навіюють дитячі спогади та асоціюються в нас з гарним настроєм, із макітрою куті на святковому столі, із побажаннями щастя і здоров’я один одному, з новорічною ялинкою під вікном та, звичайно, з колядою, яка лунає у кожній хаті, прославляючи народження маленького Спасителя. Та, на превеликий жаль, не всюди збереглася ця чудова українська традиція. Та й колядка останнім часом вже не така, як була колись. Адже колись колядували і діти, і дорослі. Хлопці та дівчата ходили від хати до хати та гукали всі разом, щоб господарі благословили їх колядувати. А після закінчення цього дійства господарі виносили колядникам печиво, різноманітні солодощі або гроші. Давнім звичаєм було і ходити з вертепом. Хлопці та дівчата, одягнені у відповідне вбрання, несли радісну звістку про народження Ісуса та розігрували цілу виставу. З різних куточків долинало веселе перегукування дзвіночків. І якщо сьогодні ще можна побачити, як дітвора ходить з колядою, то вертепів вже не видно.
Щоб зберегти нашу давню українську традицію та прославити народження Спасителя, відділ гуманітарної політики Бориславської міської ради на площі Івана Франка біля центральної ялинки провів флеш-моб «Коляда», до якого доєдналися і міські громадські організації «Цвіт нації», «Самооборона Борислава» та члени Станиці Борислава ПЛАСТу НСОУ. Вони виконали всім відомі колядки «Нова радість», «Во Вифлеємі», «Бог предвічний», «Бог ся рождає». А під звуки гітари прозвучало виконання авторської колядки представниці ПЛАСТу «Вифлеємський вогонь». Після закінчення флеш-мобу всі охочі долучилися до плетіння маскувальної сітки для зони АТО.
Тож нехай у кожній домівці лунають звуки Різдвяної колядки, сповіщаючи радісну звістку про прихід Ісуса Христа та наповнюючи наші серця добром і любов’ю. Нехай ця давня українська традиція і надалі передається з покоління в покоління та стане невід’ємною частиною Різдвяних свят.
Ірина ГЕРЯК.
На світлині: справжнє свято – флеш-моб «Коляда» подарували бориславцям відділ гуманітарної політики міської ради спільно з громадськими організаціями міста «Цвіт нації», «Самооборона Борислава» та національна скаутська організація «ПЛАСТ».

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

1 коментарів до нотатки “Звучала в місті коляда”

  1. Роман коментує:

    Дякуємо за святковий настрій !!!

    Відповіcти

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.