Східничани допоможуть водоканалу навести порядок із реалізацією води

 

ВІДЕО матеріал (майже 3 години)
У неділю, 22 березня, світова спільнота традиційно відзначає День води
. Цьогоріч заходи, приурочені до відзначення свята, проводитимуться під гаслом «Вода і сталий розвиток». Поки світова громадськість цивілізовано готується відзначити важливу роль чистої питтєвої води у житті та розвитку суспільства, бориславці та східничани на власному досвіді відчувають, наскільки важливою є вода у житті людини і суспільства.
Попри усі законодавчі норми, які забороняють припиняти подачу населенню воду, з вівторка Борислав та Східниця знову вимушені жити без води. ПАТ «Львівобленерго» черговий раз відключило від подачі електроенергії насосну станцію «Рибник». І хоч Бориславський водоканал із сумою в межах 1,5 млн. грн. є третім чи четвертим у списку боржників ПАТ «Львівобленерго», енергетики вимагають оплати частини боргу, і лише після того реструктуризовувати решту заборгованості.
Упродовж тижня міська влада Борислава шукала виходу із ситуації, що склалася. Було проведено декілька нарад як на місцевому, так і на регіональному рівнях. Питання роботи водоканалу та перебоїв у водостачанні слухали депутати на сесії Бориславської міської ради, а минулої середи питання водопостачання стало предметом розгляду позачергової сесії Східницької селищної ради. Причому, за висловом селищного голови Івана Піляка, своєрідним стимулом для депутатського корпусу обговорити питання водопостачання Східниці стали безпідставні звинувачення власників готелів і відпочинкових комплексів, а також східничан у масових крадіжках води із водогону Бориславського водоканалу.
Для участі у роботі сесії Східницької селищної ради були запрошені Бориславський міський голова Володимир Фірман, керівник КП «Бориславводоканал» Орест Винар та начальник абонентського відділу підприємства Віра Дівчур. Поряд із питаннями роботи водоканалу депутати вирішили водночас обговорити питання фінансування дошкільної установи та роботи перевізників. Відтак до участі у роботі сесії були запрошені заступник міського голови Борислава Сергій Оленич та начальник фінансового управління Юрій Петрів, начальник відділу ЖКГі-Б Олег Левицький, а також перші керівники МПП «Транспортник» – засновник фірми Володимир Кузбит та виконавчий директор підприємства Ігор Баран.
Володимир Кузбит пояснив депутатам, що збої у роботі машин на маршруті до Східниці викликані стрімким подорожчанням паливно-мастильних матеріалів та запчастин, через що перевізники були вимушені зняти частину рейсів до Східниці. Як тільки ситуація на фінансовому ринку стабілізується, а Львівською облдержадміністрацією громадського транспорту буде переглянуто вартість проїзду в громадському транспорті загального користування, робота машин на маршруті внормується. Окрім того, Володимир Степанович пообіцяв східничанам, що маршрутки «Транспортника» рухатимуться до кінцевої точки, а також врахувати їхні побажання при складанні графіків руху машин.

Не виникло застережень і при розгляді питання щодо фінансування дитячої дошкільної установи у Східниці. Заступник міського голови Сергій Оленич повідомив депутатів, що малеча у дитсадку харчуватиметься з урахування додаткових коштів, які були закладені депутатами під час формування бюджету селища для дошкільної установи.
Обговорення проблеми водопостачання Східниці, а також безпідставне звинувачення східничан у несанкціонованому відборі води з водогонів водоканалу забрало найбільшу кількість часу.
Селищного голову Східниці Івана Піляка та депутатський корпус обурював сам факт безпідставності звинувачень. Представники водоканалу не могли представити фактів та доказів несанкціонованого відбору води у селищі. Проте, коли начальник абонентської служби водоканалу Віра Дівчур оприлюднила конкретні цифри, виникло багато питань, на які складно було знайти відповідь. Фактично споживачі Східниці оплачують лише 14 відсотків води, яка подається у селище.
Міський голова Борислава Володимир Фірман у своєму виступі зазначив, що це надзвичайно великі втрати. Міський голова також зазначив: якщо б у Східниці вдалося скоротити непродуктивні втрати води хоча б до 50 – 60 відсотків, як це нині маємо у Бориславі, то проблем із розрахунками за електроенергію із ПАТ «Львівобленерго» не виникало б. Адже за підрахунками непродуктивні втрати води по Східниці за рік складають близько 7 млн. грн.
У ході цього обговорення питання депутати говорили і про безгосподарність, яка панує на Бориславському водоканалі, і про відсутність кваліфікованих кадрів, і про невміння налагодити роботу абонентської служби, яка належним чином не знімає показники водомірних приладів і не веде належної боротьби із несанкціоновими врізками. Депутат Володимир Голяк порушив питання щодо відсутності з боку водоканалу належного контролю за магістральним водогоном, яким подається вода із очисних споруд на Бухові до Східниці. А на цьому водогоні також можуть бути непродуктивні втрати води, які намагаються нав’язати східничанам.
У свою чергу преставники водоканалу звинувачували своїх споживачів у Східниці у некоректній поведінці. За їхнім твердженням, власники східницьких приватних садиб та готелів не завжди допускають контролерів до водомірних приладів та не погоджуються встановлювати їх у колодязях на межі під’єднання приватних територій до центрального водогону.
На сесії висловлювалася також пропозиція про повне технологічне від’єднання водопостачання Cхідниці від Борислава, за якого курортне селище матиме у Рибнику окремі лічильник для обліку електроенергії та насосне обладнання, а також окрему лінію водогону, яким вода буде подаватися кінцевим споживачам селища. Пропозицію, яку озвучив на сесії селищний голова Східниці Іван Піляк, представники Борислава сприйняли із розумінням і навіть висловили готовність для вирішення цього питання створити робочу групу. Проте усі розуміли, що цей процес – справа не одного дня, тому вирішили зосередитися на вирішенні питання щодо відновлення водопостачання у найкоротші терміни.
З цією метою депутати Східницької селищної ради ухвалили протокольне рішення звернутися до народного депутата України Богдана Матківського та депутатів – представників політичних сил у Верховній Раді України, які курують наш виборчий округ, з клопотанням допомогти вирішити питання оплати ПАТ «Львівобленерго» за спожиту електроенергію за рахунок коштів субвенції по відшкодуванню різниці у тарифах.
Окрім того, між депутатським корпусом Східниці та адміністрацією водоканалу досягнено усних домовленостей про проведення спільних заходів по боротьбі з несанкціонованим відбором води у селищі. У Східниці упродовж місяця працюватимуть контролери водоканалу, які при допомозі комунального підприємства «Господарник» та депутатів селищної ради обійдуть усіх споживачів і з’ясовуватимуть відповідність кількості спожитої води до числа проживаючих, а у випадку невідповідностей шукатимуть можливі місця несанкціонованих під’єднань до водогону та прихованих витоків. У випадку спротиву з боку недобросовісних споживачів роботі контролерів депутати будуть залучати дільничного інспектора міліції.
У травні в Східниці розпочинається відпочинковий сезон, тому до його початку східничани хочуть зробити усе, щоб відпочивальники почувалися у нас комфортно.
Петро МАГУР

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.