• Літературно-мистецький вечір: ПОЕЗІЯ ДУШІ ІГОРЯ НИЖНИКА

ВІДЕОзвіт літературно-мистецького вечора
Так уже повелося в житті, що кожне місто, населелений пункт має свою самобутність. І наш Борислав не є винятком. Крім того, що він славився і славиться нафтовими родовищами, його своєрідна аура надає творчої снаги багатьом поетам, письменникам, музикантам, художникам. І саме такій людині, яку направду можна назвати музикантом в поезії і поетом у прозі, був присвячений літературно-мистецький вечір «Поезія душі Ігоря Нижника», що відбувся в читальній залі центральної міської бібліотеки.
«Гори мовчать… І тоді, коли сонячної гомінливої днини, захмелілий від густих пахощів молодого ялівцю й вересу, притомлений мандрівник зупиниться на кам’янистому плаї, зачарується невимовною красою карпатського краю, в подиві замре, – мовчать гори…
Так, бува, мовчить перед нами закрита книга. Але розгорнемо її, вчитаємось у рівні рядки літер – і відкриє вона допитливій людині хвилюючі таємниці буття, змусить поринути в темні глибини минувшини, сягнути мислю часів прийдешніх. Книга заговорить…».
Це говорить до нас Ігор Йосипович Нижник. Вже скоро мине 2 роки, як відійшов у засвіти великий поет, а його творчий спадок, його книги живуть, зачаровують, говорять своєю милозвучністю до багатьох і багатьох шанувальників художнього слова. Адже спадщина його направду велика. Це книги поезії, прози, пісні, починаючи з маленької «Ниви» (1965 р.). А потім прийшли до читача ще 19 книг Ігоря Нижника.
Присутні на літературно-мистецькому вечорі вшановували пам’ять великого поета, ділилися враженнями від прочитаного, слухали його поезію, згадали його як поета-пісняра, музиканта поринули у чудовий творчий світ пана Ігоря і в приємному спілкуванні згадали нашого земляка, ім’ям якого був ще раз прославлений наш Борислав.
Від імені міської влади з теплими словами про невмирущу пам’ять в серцях бориславців виступила начальник відділу внутрішньої політики Наталя Бараняк.
З літературною композицією із віршованих творів Ігоря Нижника виступили юні шанувальники художнього читання Олег Федрак, Наталя Гвоздецька, Юрій Кузан, Олег Дурнота, Віктор Кошик, Оксана Гнатів, Сергій Божко, Олена Фридрак, Остап Федрак. Поезію прочитали також активісти міської громадської організації «Цвіт нації» Наталя Сабат, Ірина Панів, Марія Гадубяк, Софія Придатько.
Пов’язавши свою долю з Бориславом, Ігор Нижник деякий час працював викладачем у Бориславській музичній школі, очолював міський відділ культури. В музичній школі доля звела його з талановитим викладачем і композитором Зеноном Антонішаком, який поклав на музику поетичні рядки Ігоря Нижника. Викладачі й учні Бориславської школи мистецтв підготували музичні композиції.Михайло Багрій виконав «Запорізький марш» і у країнську народну пісню «Їхав козак містом», Настя Цап – «Ми йдем до тебе, Божа мати» в аранжуванні К. Квітневої, Василь Шемеляк – «Вальс» Дога. Викладачі школи мистецтв Ольга Кондор і Оксана Труш виконали пісню на слова Ігоря Нижника «Краю розмаю», музику до якої написав Зенон Антонішак.
Ігор Нижник, як людина енергійна, завжди був у творчому пошуку. Саме він був ініціатором заснування при редакції часопису «Нафтовик Борислава» літературного об’єднання, яке згодом назвали іменем Стефана Коваліва. Члени цього літературного об’єднання стали самодостатніми творчими особистостями. Свого творчого наставника згадали члени Спілки письменників України Ольга Сидорак, Роман Соловчук, Андрій Грущак. Про вплив творчості Ігоря Нижника на своє життя розповіла Любов Дадацька.
Доктор філософії і поет Богдан Завідняк у своєму виступі наголосив на глибині творчості Ігоря Нижника, його геніальній простоті у висловленні думок, дарованій Богом.
На цьому заході були присутні дружина письменника Зореслава Шкіряк-Нижник, донька Людмила Лисенко і внучка Софія Нижник. Вони були щиро зворушені доброю згадкою про найріднішу людину, поділилися спогадами про чоловіка, батька…

І знову знамениті рубаї, в яких велика сила прозріння…
Що знаєм про Початок і кінець?
Хто мислі наші зводить нанівець?
Чи не того відходимо за межі –
Дізнатися, що думає Творець…

Ігор Нижник знав, що думає Творець…
А ми, живі, будемо читати і перечитувати його твори.

Алла БОЖКО,
бібліотекар
центральної міської бібліотеки.

На знімках: вгорі – друзі і письменники Борислава, які прийшли вшанувати світлу пам’ять побратима по літературній ниві; внизу – дружина поета Зореслава, ведуча вечора Алла Божко та дочка письменника Людмила.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

1 коментарів до нотатки “• Літературно-мистецький вечір: ПОЕЗІЯ ДУШІ ІГОРЯ НИЖНИКА”

  1. Ігор коментує:

    Поможіть скачати пісню З. Антонішака на слова І.Нижника “Краю-розмаю”. Будь-ласка. Та іще текст.

    Відповіcти

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.