Харчову кризу в Східницькому дитячому садочку вирішено. Чи надовго?

Від початку цього року в Східницькому дитячому садочку № 5 дітей обмежували в повноцінному та здоровому харчуванні. В раціоні у дітей було відсутнє молоко, масло, м’ясо і навіть хліб. Сорок маленьких вихованців дошкільного навчального закладу змушені були харчуватись тільки макаронами та гречкою. Крім обмежень у харчуванні, дітям скоротили час перебування у дошкільному закладі, а працівникам дитячого садочку затримували виплату заробітної плати.
Причиною таких проблем став перехід Східницької дошкільної установи на фінансування від селищного бюджету до бюджету міста Борислава.
Незадоволені такою ситуацією педагогічний колектив та батьки східницьких дошкільнят звернулись до народного депутата Наталії Кацер-Бучковської. Народний обранець одразу направила звернення до Львівської ОДА, Міністерства фінансів України, Міністерстваосвіти і науки України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України для вирішення питань, пов’язаних із недостатнім фінансуванням дошкільного закладу в Східниці.
Після звернення депутата Львівська ОДА вказала, що дитячий садок має належне фінансування, працівникам сумлінно виплачується заробітна плата та збільшено кошторисні призначення на продукти харчування. Вочевидь чиновники від освіти, готуючи відповідь народному депутату, не врахували, що голова підкомітету з питань сталого розвитку, стратегії та інвестицій Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська є родом зі Східниці і тому неабияк переймається проблемами своєї малої Батьківщини, особливо питаннями, що стосуються навчання та виховання маленьких дітей. Вона особисто відвідала дитячий заклад, і після розмови з батьківським колективом та працівниками з’ясувалось, що інформація про відносне благополуччя дошкільної установи у Східниці не є достовірною, і проблеми в закладі досі є.
Начальник відділу освіти Бориславської міської ради Віталій Лесик пояснив, що проблеми дошкільного закладу в Східниці породжені відсутністю фінансування в повному обсязі, а також не відбулися тендери на постачання продуктів харчування дошкільним навчальним закладам. Окрім того, керівник міськвідділу освіти заявив, що він не буде займатись вирішенням проблем окремого садочку через наявність звернення народного депутата України.
Вважаючи подібну ситуацію із харчуванням маленьких дітей неприпустимою, Наталією Кацер-Бучковською було ініційовано службову перевірку посадових осіб, бездіяльність і байдужість яких призводить до неможливості належного фінансування дошкільного закладу в Східниці. Метою розслідування було притягнути винних до відповідальності, а головне – відновити повноцінне харчування маленьких вихованців садочку та відстояти законні інтереси трудового колективу дошкільної установи.
Після розгляду депутатського запиту, в травні цього року, ситуація в садочку почала покращуватися. Дітям почали регулярно привозити хліб і молоко. Ще через тиждень в раціоні вихованців з’явилося куряче м’ясо.
Завідувачка дошкільного навчального закладу Людмила Цимбалюк підтвердила, що криза з харчуванням майже вирішена. Дітям завозять всі необхідні тваринні продукти, хліб та деякі овочі, але свіжі овочі, фрукти та соки досі відсутні. Зарплату робітникам затримують лише на декілька днів. Також залишається невідомою доля 100000 гривень, які виділили з бюджету Східниці.
Пані Людмила переконана, що проблеми дитячого закладу у Східниці вдалося вирішити завдяки втручанню народного депутата Наталії Кацер-Бучковської. Після втручання народного депутата у садочку відновили не лише повноцінне харчування, але й ліквідували затримки із виплати заробітної плати колективу. В інших садочках Борислава, схоже на те, також існують подібні проблеми, тому вирішення проблем дошкільного навчального закладу у Східниці лише початок.
Втручання депутата також привернуло увагу до харчування дітей у дошкільних установах органів державної влади в інших регіонах нашої держави, бо схожі ситуації існують не тільки в Східницькому садочку, а й у дошкільних закладах по всій Україні.
Майя ГРАБЧАК

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.