Медикам доведеться затягнути тугіше пояси

Cитуація із фінансуванням медичної галузі міста залишається надзвичайно складною. Як пояснив головний лікар ЦМЛ м. Борислава Віталій Головчак, загальний сума коштів, закладена в бюджеті м. Борислава для фінансування медичної галузі міста на 2014 році складала 24,3 млн. грн. Після падіння гривні та росту споживчих цін в державі сума коштів практично не змінилася. Для фінансування медицини м. Борислава на 2015 році у бюджеті передбачено 24,4 млн. грн. Однозначно цих коштів катастрофічно не вистачає для фінансування мінімальних потреб діяльності лікарні.
Головний лікар ЦМЛ також розповів, що впродовж І півріччя 2015 року адміністрацією лікарні проводилися різнопланові заходи по економії коштів. Медичним працівникам надавалися відпустки без збереження заробітної плати, не нараховувалися різнопланові надбавки та не оплачувалося сумісництво.
Проте, за висловом очільника бориславських медиків, попри оптимістичні сподівання, усі заходи, спрямовані на економію коштів для фінансування галузі, достатнього ефекту не дали. Розрив між місячним фінансуванням та реальною потребою для виплати заробітної плати працівникам коливався в межах 200,0 тис. грн., а після нарахування індексації збільшувався до 800,0 тис. грн. в місяць, що створювало загрозу повного паралічу діяльності ЦМЛ вже у вересні 2015 року. Головний лікар ЦМЛ стверджує, що подібна ситуація склалась практично у всіх медичних закладах області.
Віталій Головчак також розповів, що за ініціативи адміністрації ЦМЛ м. Борислава депутатами Бориславської міської ради було прийняте звернення до всіх найвищих владних структур з проханням переглянути умови фінансування медицини м. Борислава. На жаль, у всіх відповідях, які надішли у місто, медиків повідомляли, що коштів для збільшення фінансування галузі немає та рекомендувалося вишуковувати додаткові внутрішні резерви.
На думку головного лікаря, дещо послабити напругу із фінансуванням галузі дозволить інструктивний лист за підписом міністра фінансів України Наталії Яресько, який зупиняє нарахування індексації заробітної платні працівникам бюджетної галузі до особливого розпорядження Кабміну. І хоч у колективах оеклмендації Міністерства фінансів сприйняли без особливого ентузіазму, це дозволить суттєво зменшити розрив між потребами галузі та фактичним поступленням коштів.
Віталій Головчак не виключає, що для забезпечення функціонування галузі доведеться запроваджувати ще ряд непопулярних заходів, пов’язаних із вивільненням працівників та запровадженням оплати за надання окремих медичних послуг населенню. Адміністрація ЦМЛ на цей момент розробляє комплекс заходів, які спрямовані на економію бюджетних коштів та дозволять медичній галузі міста пережити складні часи. На переконання головного лікаря це вимушений крок. В Україні йде війна і розраховувати на додаткові фінансові вливання із центру не варто. Тому держава ставить перед громадянами вимогу виходити із ситуації, яка склалася в країні.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.