Східниця розширює співпрацю

Минулого тижня офіційна делегація Східницької селищної ради на чолі із селищним головою Іваном Піляком відвідала невелике курортне містечко у Латвії Ауце. У складі офіційної делегації у прибалтійському місті також побували секретар селищної ради Юрій Журавчак та член виконкому Микола Шепітчак, а також депутат Східницької селищної ради, голова бюджетної комісії Володимир Голяк.
Директор східницького відпочинкового комплексу «Санта-Марія», член виконкому Східницької селищної ради розповідає, що латвійське місто Ауце розташоване у культурно-історичному регіоні Латвії Земгале, який знаходиться у центральній частині країни на захід від Риги і займає практично весь південь від лівого берега Даувгави до литовського кордону та виходить Ризького заливу. Латвійське Ауце за кількістю населення дещо нагадує українську Східницю. У місті проживає трохи менше 3 тисяч чоловік, але це не заважає йому бути адміністративним центром Ауцівського краю, у склад якого, окрім самого міста, входить ще 6 волостей (сіл) – Ауцівська (Auces pagasts), Бенська (Bзnes pagasts), Витинська (Vоtiтu pagasts), Илська (Оles pagasts), Лиелацьська (Lielauces pagasts) та Укрська (Ukru pagasts). Загалом населення Ауцівського краю складає 8250 жителей.
Пан Микола не приховував, що під час перебування в Ауце східницьку делегацію цікавили питання налагодження тісної співпраці із прибалтійським містом, що до певної міри чимось схоже на українську Східницю. Окрім налагодження тісної співпраці із мерією Ауца у рамках транскордонного співробітництва країн Євросоюзу, східничан цікавили також питання проведення адміністративно-територіальної реформи у Латвії та її вплив на подальший розвиток краю. І це не дивно, адже українська Східниця також виступила із пропозицією стати адміністративним центром для населених пунктів, що знаходяться у рекреаційній зоні Карпат. Відтак членам східницької делегації було цікаво із перших уст почути про переваги та недоліки адміністративно-територіальної реформи, яка була проведена в Латвії.
У ході перебування в Ауце східницька делегація взяла участь в урочистостях, пов’язаних із проведенням Десятого фестивалю духових оркестрів, відкриттям сонячного годинника та підписанням угоди про побратимство та співпрацю між ісландським містом Олфус та латвійським Ауце.
Детальніше про це читайте в наступних числах газети.
Петро МАГУР
На світлині: Східницький селищний голова Іван Піляк (у центрі) серед гостей Десятого фестивалю духових оркестрів в Ауце (Латвія).
Фото із архіву Східницької селищної ради.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.