«ТІНЬОВІ» ЗАРОБІТКИ

В умовах економічної кризи стає  нормою працювати неофіційно. Але ми забуваємо, що неофіційне оформлення трудових відносин зменшує надходження  до бюджету, найманий працівник не отримує підтвердження трудового стажу, державні гарантії й соціальний захист у разі порушення його прав, які передбачені законодавством.
Однак, за нинішніх реалій, коли на ринку праці відчутний дефіцит вільних робочих місць, незайняті громадяни погоджуються на будь-які пропозиції роботи. Зазвичай, працедавці обіцяють працівнику – нелегалу високу заробітну плату, прийнятні умови праці, спрощену процедуру прийому на роботу: без конкурсного відбору, податкових декларацій, трудової книжки тощо. При такому працевлаштуванні підприємство отримує більші доходи, не сплачуючи податки та обов’язкові платежі, а працівник – великі заробітки. Людина, котра  своєю працею примножує прибутки підприємства, цілком безправна, на неї не розповсюджуються державні гарантії, передбачені чинним законодавством. Так, її робота може тривати понаднормово без вихідних і відпусток, періоди непрацездатності та складання екзаменаційної сесії не оплачуються, як і праця у святкові чи неробочі дні, розмір заробітку виключно залежить від керівника, до трудової книжки не заносяться записи про трудовий стаж не сплачуються внески до соціальних фондів в тому числі і до Пенсійного. А часто й обіцяний високий заробіток виплачується у значно меншому розмірі або взагалі не надається.
Аби мати гарантоване майбутнє завтра треба наполягати на офіційній зайнятості. Особливо незафіксований період роботи негативно позначиться на схилі літ, коли постане питання про пенсійне забезпечення, адже розмір пенсії залежить від трудового стажу.
Неофіційне працевлаштування – це відсутність соціальних гарантій:
– права на відпустку, у т. ч. у зв’язку з вагітністю і пологами;
– права на оплату листка непрацездатності;
– права не працювати у вихідний чи святковий день;
– права на оплату періоду участі в екзаменаційній сесії;
– права на виплату вихідної допомоги при звільненні з роботи;
– права виїзду за межі країни через відсутність довідки про доходи;
– права на призначення пенсійного забезпечення залежно від трудового стажу;
– права на збільшений розмір допомоги з безробіття відповідно до заробітку за останнім місцем роботи;
– права на одержання кредиту в банківських установах;
– права на допомогу в разі отримання травми на виробництві.
Далеко не всі приватні підприємці прагнуть оформити трудовий договір зі своїм найманим працівником. Не варто забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків i зборів є грубим порушенням Законів України, яке підпадає під адмiнiстративну та кримінальну відповідальності.
Згідно з новим законодавством, підприємців (як юридичних, так і фізичних осіб), що використовують найману працю, тепер штрафуватимуть за фактичне допущення людей до роботи без оформлення трудового договору за виплату заробітної плати без сплати ЄСВ. Штраф у розмірі тридцяти разової мінімальної зарплати (на сьогодні це 36540 грн.) стягуватимуть за кожного працівника, стосовно якого вчинено порушення.
Основним джерелом наповнення місцевих бюджетів є податок з доходів фізичних осіб. Ці кошти спрямовуються на вирішення соціальних проблем кожного населеного пункту, якісне медичне обслуговування, належний рівень освіти та культури. Від несплати внесків з тіньових доходів до місцевого бюджету, місто втрачає десятки тисяч гривень, а працівники залишаються без відповідного соціального захисту та належного в майбутньому пенсійного забезпечення.
Кожному громадянину необхідно зрозуміти, що захистити себе він зможе тільки законним шляхом, і це можливо лише за умови оформлення трудових  відносин належним чином. А роботодавцям  нагадуємо, що підтримка ними ідеї легалізації заробітної плати та робочого місця – це захист свого бізнесу від неконкурентних умов, а офіційне оформлення на роботу – соціальна захищеність найманого працівника.
Заробітна плата повинна бути встановлена в розмірі не менше мінімальної .
До цього питання роботодавці мусять поставитися відповідально: не порушувати Закон, оформляти належним чином трудові відносини зі своїми працівниками. Не варто забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків і зборів є грубим порушенням Законів України яка підпадає під адміністративну та кримінальну відповідальність.
Ігор ЯВОРСЬКИЙ,
в. о. міського голови,
секретар міської ради
голова робочої групи з
питань легалізації

 

 

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.