У Східниці відремонтували іще одну ділянку дороги

Наприкінці серпня у Східниці відремонтували дорогу до двадцять шостого джерела «Нафтусі». Відтепер східничани та численні відпочивальники матимуть можливість добиратися до популярного джерела мінеральної води, якою у свій час лікували Генерального секретаря колишнього СРСР Юрія Андропова. Як зауважив відпочивальник із Дніпропетровська, з яким ми зустрілися на повороті до джерела, якраз біля знаку, що сповіщав водіїв про заборону в’їзду через проведення ремонтних робіт, від «советських» часів дорога тут була нікудишня, а тепер можна буде проїхати із задоволенням. Пан Олександр приїжджає до Східниці років з двадцять, тому із задоволенням говорив про зміни, які відбулися у селищі за останні роки. Власне, оці різкі зміни десь спонукали відпочивальника із Дніпропетровська особисто познайомитися із селищним головою Східниці Іваном Піляком. Східницького селищного голову пан Олександр назвав вродженим керівником та господарником, адже у наш непростий час не кожному під силу працювати так ефективно, як це робить пан Іван. А ще дніпропетровця вразила простота та доступність Івана Піляка. «Він мало чим відрізняється від простих східничан. Такий же привітний, щирий та доброзичливий, як і більшість мешканців Східниці», – наголосив відпочивальник.
Із селищним головою Східниці Іваном Піляком ми зустрілися через декілька десятків метрів. Разом із секретарем ради Юрієм Журавчаком та директором ТзОВ «Агрошляхбудсервіс» із Стрия Романом Гладієм вони виїхали проінспектувати хід виконання робіт. Гріх було не скористатися можливістю та поспілкуватися із керівником стрийської дорожної фірми, яка також виконувала роботи із ремонту дорожнього покриття у Бориславі.
– Пане Романе, по дорозі до джерела звернув увагу, працюєте якось не послідовно: то там поклали трохи асфальту, то тепер працюєте тут? Як це зрозуміти?
– Ми проводимо капітальний ремонт вул. Т. Шевченка окремими ділянками по чорнощебневій основі, як Ви це зараз бачите. Хлопці зараз вкладають перший фрагмент асфальту, а уся ділянка дороги буде сьогодні-завтра закінчена.
– Чому працюєте не поступово, а фрагментами? Із чим це пов’язано?
– Так є закладено в Проекті – ремонт  окремих ділянок дороги. Проектом
передбачено проходження такими окремими суцільними ділянками вул. Т. Шевченка. Відновлення асфальто-бетонного покриття вулиці повністю згідно Договору і Проекту заплановано на 2016 рік.
– Ви відновлюєте тільки асфальто-бетонне покриття чи виконуєте ряд інших робіт, пов’язаних із облаштування дороги?
– Окрім асфальто-бетонного покриття ми по усій вулиці облаштовуєм ще додаткові спуски води, проводимо повну заміну покриття тротуарів, а в окремих місцях, де їх раніше не було, облаштовуємо нові тротуари з нуля: проводимо заміну бордюрів, піднімаємо рівень полотна та викладаємо тротуарну плитку. В деяких  місцях, де дорога завужена, розширюємо її. Станом на сьогоднішній день ми уже облаштовували по усій протяжності вулиці водовідведення. На окремих ділянках зроблено тротуар. Але маємо окремі місця, де потребує розширення дорога, тому вимушені працювати фрагментами. До кінця осені плануємо завершити роботи із розширення дороги, хоч там є місця, де треба встановлювати перепускні труби із залізобетонними оголовками, які будуть відводити дощову воду.
– Для будівельників завжди були важливі дві речі: стосунки із замовником та дотримання графіків  фінансування. Що скажете з цього приводу?
– Можу сказати одне – із замовником нам серйозно поталанило. Східницька селищна рада, як і її селищний голова, – замовник порядний, серйозний. Для виконання робіт нам надали добре підготовлену проектно-кошторисну  документацію, яка відповідає реальним обсягам робіт, які нам треба виконати. Щодо фінансування, то тут також практично немає ніяких Зауважень немає жодних. Все йде по графіку, навіть дещо випереджуємо його. Побільше б таких замовників.
– З якого часу фірма «Агрошляхбудсервіс» співпрацює із Східницькою селищною радою? Які Ваші враження від селища?
– З селищною радою ми почали співпрацювати у 2012 році. Можу констатувати факт, що селище змінюється на очах в буквальному розумінні слова. За два роки співпраці виконали значні об’єми: відремонтували вул. вул. Незалежності та Золота Баня, на якій звели міст. Зробили поточні ремонти по інших вулицях, що дотичні до вул. Т Шевченка. У найближчій перспективі плануємо зробити ремонт частини вулиці Зарічної, зроблена в цьому році. Треба визнати, селищна влада докладає максимум зусиль для благоустрою, відповідно маємо серйозні об’єми робіт.
– Змінюються тільки дороги чи і саме селище?
– Разом із дорогами змінюється і саме селище. І це не дивно. Якщо буде нормально облаштована вулиця, тротуари, з дороги зникнуть ями і калабані, то це величезний плюс для мешканців селища. Вулиця тоді стає чистішою. А це, відповідно, стимулює газдів до порядку. Вони починають обкошувати фоси, слідкують за тим, щоб біля їхнього обійстя було чисто. Окрім того не можна забувати,  що ми живемо в вік урбанізації та автомобілізації, а дорога і добре облаштований тротуар їх є незмінними атрибутами.
– Чи вдається Вам якось поєднювати роботу з відпочинком? Бо бути у Східниці і не набратися енергії на увесь рік, це теж саме, що побувати у Римі і не побачити собор святого Петра.
– Якщо чесно, то не вдається. Літній сезон є для будівельників-дорожників дуже гарячою порою. Це своєрідні жнива, тому відпочивати немає коли. Ми намагаємося зараз допоки сухо і погодні умови дозволяють зробити якомога більше. Що вдієш, але дорожники дуже залежні від погодніх умов. Хоч особисто я стараюсь поєднувати роботу із відпочинком. Але то вдається не завжди. Навіть на вихідних. А от воду п’ю регулярно. Найкраще мені підходить содова.
Розмову записав
Петро МАГУР
На знімках: директор ТзОВ «Агрошляхбудсервіс» із Стрия Роман Гладій із першими керівниками Східницької селищної ради; дорожники укладають асфальт біля джерела № 26.
Фото автора

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

1 коментарів до нотатки “У Східниці відремонтували іще одну ділянку дороги”

  1. Відремонтовано ще одну ділянку дороги | Офіційний сайт Східницької селищної ради коментує:

    […] “У Східниці відремонтували іще одну ділянку дороги&… Народний часопис № 65 від 09 вересня 2015 […]

    Відповіcти

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.