Відкриття літературно-мистецького клубу

У неділю, 7 лютого, у приміщенні Центральної міської бібліотеки відбулося відкриття літературно-мистецького клубу. Ведучою заходу була бібліотекар ЦМБ Тетяна Кекіс, яка й розпочала захід:
– Бориславська земля відома не лише красою ландшафтів, багатством надр, а й непроминальною силою слова й культури. Іван Гнатюк, Ірина Сеник, Євген Титикайло, Ігор Нижник, Іван Зінченко, маестро Григорій Піцюра, композитор Ярослав Бодак, художники Дмитро Ланяк, Валерій Євстифєєв, Роман Ющак та багато-багато інших талановитих людей засіяли добрий творчий ґрунт у Бориславі. Зерна проростають щедро і колосяться добрими талантами. Сьогодні поруч зі старшим поколінням самореалізовується і молодь у різних ділянках мистецтва. Нове життя нового прагне слова. І як наслідок, виникла духовна потреба у створенні літературно-мистецького клубу. Це велика подія для культурно-мистецького бомонду Борислава. І саме цій неординарній події приурочена наша зустріч.
Про плани і перспективи на майбутнє розповів ініціатор створення клубу,начальник відділу гуманітарної політики Бориславської міської ради Роман Тарнавський:
– Справді бориславська земля славиться талановитими людьми. Ідея створення такого клубу виникла тому, що молоді десь треба збиратися, адже багато є талановитих починаючих поетів, прозаїків. А їм треба спілкуватися, чути один одного. Тут можуть зібратися і художники, і краєзнавці, всі ті, які люблять творити. Думаю, що раз у місяць ми будемо збиратися на презентації, будемо доносити до людей, до громади те, що ми маємо талановитих дітей, маємо досягнення. Надіюся, що підтримає нас і старше покоління, і ті, хто вже мають якийсь досвід у творчості, тому що порада старшого товариша допоможе нашій молоді.
Після цього Роман Тарнавський та Софія Придатько, яка презентувала на відкритті клубу свою першу книгу, перерізали символічну стрічку.
Відкриття літературно-мистецького клубу відбулося як пізнавально-розважальна зустріч, оскільки окрім обговорення тут звучала музика, пісні та поезія. А до обговорення назви клубу долучилися всі присутні, яким роздали попередньо заготовлені бланки із запропонованими варіантами. Також у кожного на столі були підготовлені кольорові аркуші, на яких всі бажаючі мали змогу написати свої побажання і рекомендації для новоствореного клубу. Найбільше сподобалася всім назва «Живе слово».
А поки всі обирали, яку ж назву краще обрати та яке побажання написати, Вікторія Чорна та Ірина Дейнега під гітару виконали пісню на слова Софії Придатько.
Опісля музичного дарунку відбулося ще одне цікаве дійство. – презентація книги Софії Придатько «Чотирнадцять безсмертних». Це збірка поезії та прози, в якій роздуми молодої талановитої дівчини про себе, про світ і про життя, про кохання.
До слова запросили саму ж Софію, яка від усього серця подякувала всім присутнім за те, що зібралися у залі, щоб послухати її вірші та прозу, в яку вона вклала свою душу. Подякувала всім, хто посприяв тому, щоб ця книга з’явилася на світ – Віктору Кравцову, ГО «Цвіт нації», Бориславській міській раді, батькам та друзям. Дівчина розповіла про себе, про свої захоплення, адже крім написання книги, вона ще й захоплюється музикою, закінчила музичну школу по класу фортепіано, грає на гітарі. Закінчила польську школу. Розповіла дівчина і про саму ж книгу, про те, як вона написана, і що ж надихало її на написання і віршів, і прози.
А далі вірші та прозу Софії декламували активісти громадської організації «Цвіт нації» Софія Бренич, Юлія Квітовська, Ірина Панів, Марія Кандур та Ірина Мінів.
З виходом першої книги дівчину привітала найближча людина – мама Оксана, а також директор Бориславської державної гімназії Любов Савка, заступник директора з виховної роботи Бориславської державної гімназії Галина Дрогобицька.
На завершення активісти ГО «Цвіт нації» Вікторія Чорна та Ірина Дейнега виконали пісню на слова молодої авторки та «Війна».
З настановами для молодої письменниці виступили і старші побратими по перу Віктор Кравцов, Богдан Завідняк, Роман Соловчук, Олег Паламарчук, Богдан Британ, а також громадські діячі міста Андрій Спас, Ольга Глод та інші.
Всі бажаючі могли задати запитання Софії, на які вона відповідала з великим задоволенням.
Відомий французький письменник, гуманіст Антуан де Сент-Екзюпері вважав, що єдина справжня розкіш – це розкіш людського спілкування. А якщо це спілкування з цікавими людьми, то це подвійне задоволення. Тому задоволені учасники літературно-мистецького заходу залишили записи з побажаннями та рекомендації для творчого процвітання клубу і подальших цікавих зустрічей. Захід завершився, а творчі люди нашого міста ще довго не розходилися, об’єднавшись у затишній читальній залі творчим спілкуванням.
Тож запрошуємо бориславську громаду до нових зустрічей у літературно-мистецькому клубі «Живе слово».
Ірина НОВАК

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.