24 березня – Всесвітній день боротьби проти туберкульозу

tuberkul

Туберкульоз – це інфекційне (заразне) захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу (M.tuberculosis), найчастіше її називають бацилою або паличкою Коха на честь науковця, який відкрив цей збудник у 1882 році. Це захворювання передається переважно повітряно-крапельним шляхом від хворої людини до здорової. Туберкульоз у більшості випадків вражає легені, але захворювання може виникнути в будь-якому органі: наприклад, нирках, хребті, мозку, лімфатичних вузлах, кишківнику, шкірі, статевих органах тощо. Туберкульозом страждали люди і тварини з давніх-давен – відколи існує життя на землі.
Зараз третина населення земної кулі інфікована мікобактеріями туберкульозу. Щорічно в світі на туберкульоз захворюють 7 – 10 млн. чоловік. Загальна кількість хворих у світі досягає 50 – 60 млн. чоловік.
З 1995 року в Україні зареєстрована епідемія туберкульозу. Сьогодні епідемічний стан спостерігається не тільки в Україні, але і у багатьох країнах світу, насамперед тих, де низький рівень життя.
У 2015 р. серед населення м. Борислава та смт. Східниці зареєстровано 28 випадків туберкульозу проти 20 випадків у 2014 р. У віковій групі до 17 р. зареєстровано 1 випадок туберкульозу.
Найбільша кількість випадків захворювання серед усіх захворілих зареєстрована серед непрацюючих осіб працездатного віку – 16 випадків (57,1%), пенсіонерів – 5 випадків (17,8%), робітників – 6 випадків (21,4%), діти до 17 р. – 1 випадок (3,6%).
Захворюваність серед чоловіків складає 22 випадки (78,5%), серед жінок – 6 випадків (21,4%).
Збудники туберкульозу – це M.tuberculosis (людський вид), M.bovis (бичачий вид), M.avium (пташиний вид), є одними з найбільш стійких у навколишньому середовищі мікроорганізмів.
Так, мікобактерії туберкульозу живуть у річковій воді до 5 місяців, у грунті від 3 місяців до 1 – 2 років, у фекаліях тварин і на пасовищах – більше року, у вуличному пилу – до 15 днів, на одязі, предметах – протягом багатьох місяців. В умовах кімнатної температури (у темному місці) туберкульозні палички залишаються життєздатними протягом 4-х місяців, при розсіяному світлі – до 1,5 місяця. Бактерії туберкульозу тривалий час можуть виживати в молочних продуктах. Так, у маслі в умовах холодильника вони зберігають життєздатність до 30 діб, в молоці – 18 діб, сирі – 26 діб, у замороженому м’ясі –до 1 року, соління і копчення практично не знешкоджують бактерії туберкульозу. Кип’ятіння знищує їх протягом декількох хвилин. Літні сонячні промені знешкоджують бактерії через 30 хв., весняні і осінні – через 1 год., зимові – через 2 години, ультрафіолетові промені – через 2-3 хв.
Джерелом інфекції при туберкульозі є хвора на «відкриту» форму туберкульозу людина, яка виділяє туберкульозні бактерії; більше 55 видів тварин, т. ч. сільськогосподарських; 25 видів птахів, риб, а також заражені продукти тваринного і рослинного походження, грунт, органічні і неорганічні речовини, в яких живуть, розмножуються та зберігаються збудники туберкульозу.
Тварини виділяють мікобактерії туберкульозу з харкотинням, слиною, фекаліями, сечею, заражаючи пасовища. Збудники туберкульозу можуть потрапити в організм людини при споживанні отриманих від хворої тварини м’яса, молочних продуктів, які не пройшли достатньої термічної обробки.
Мікобактерії туберкульозу від хворої людини до здорової передаються при кашлі, чханні, розмові та пиловим способом (засохлі краплини мокротиння, яке виділяє хворий перетворюються в інфікований пил), який є на підлозі, предметах, в повітрі.
Основними шляхами передачі туберкульозної інфекції є:
– повітряно-краплинний через крапельки мокротиння із слини при кашлі, чханні, розмові (хворий з мокротинням виділяє 15 – 20 млн. мікобактерій в день);
– вважається, що 1 хворий протягом року може інфікувати 10 – 15 здорових осіб;
– повітряно-пиловий (на відкритому повітрі зараження через пил практично не можливе, оскільки бактерії туберкульозу швидко гинуть під дією сонячного світла, зараження найчастіше відбувається у житлі туберкульозного хворого);
– харчовий (якщо при вдиханні достатньо 1-2 бактерій, то для зараження через рот потрібно сотні мікробів);
– контактно-побутовий (особливо при значній неохайності хворого, коли його руки, одяг, білизна, рушники і т. п. забруднені мокротинням; прямий контактний спосіб можливий і при поцілунках).
Основними клінічними ознаками туберкульозу є: кашель протягом 3-х тижнів і більше, зниження маси тіла – схуднення, слабкість, втомлюваність, субфебрелітет (підвищення температури тіла до 37,2 С˚– 37,5 С˚ чи лихоманка 38˚-39 С˚ з ознобом), потіння вночі, біль в грудній клітці, задишка, погіршення апетиту, кровохаркання.
При появі будь-яких із зазначених симптомів кожна людина повинна звернутися до лікаря, щоб пройти обстеження і вияснити причину цих ознак.
Найбільш частими причинами захворювання на туберкульоз є:
– важке матеріальне становище (неповноцінне незбалансоване харчування). Існують вагомі докази того, що голодування чи недостатнє харчування знижують опірність організму;
– наявність шкідливих звичок (алкоголізм, наркоманія, тютюнопаління). Паління тютюну і вживання великої кількості алкоголю, стреси значно знижують захисні сили організму;
– несвоєчасне звернення за медичною допомогою чи самолікування (кашель тривалістю більше 1-го місяця, субфебрильна температура 37-38 град, і т. д.;
– контакт з хворим на відкриту форму туберкульозу;
– супутня патологія (цукровий діабет, хронічні неспецифічні захворювання легень, виразкова хвороба шлунка, ВІЛ/СНІД і т. д.).
Враховуючи вищесказане, кожна людина повинна пам’ятати, що зараження туберкульозом найчастіше відбувається при спілкуванні з хворою людиною при вдиханні мікобактерій туберкульозу з дрібними краплинами слини і мокротиння, а також при вживанні продуктів від хворої туберкульозом худоби, птиці.
Зараження може відбуватися тоді, коли мікобактерії потрапляють в організм з пилом, через предмети вжитку, посуд, рушники, постіль, папери, недопалки від хворого на туберкульоз.
Туберкульоз розвивається тоді, коли у людини є знижений імунітет внаслідок тривалого стресу, депресії, виразкової хвороби шлунку, цукрового діабету, недостатнього харчування, виснажливої праці, поганих житлових умов, наявності шкідливих звичок (паління, алкоголізм, наркоманія ) і т. д.
Основні заходи профілактики туберкульозу:
– уникати прямих контактів з хворими на туберкульоз людьми і тваринами;
– не докурювати цигарки після нікого з курців;
– користуватися особистими предметами гігієни;
– вести здоровий спосіб життя, виконувати фізичні вправи, не палити, не зловживати алкоголем, наркотиками;
– докладати зусиль, щоб їжа кожної людини була поживною, багатою на вітаміни, білки, жири і вуглеводи, мінеральні речовини;
– не купувати продукти на стихійних ринках, бо вони можуть бути заражені мікобактеріями туберкульозу;
– регулярно провітрювати житло, не допускати накопичення пилу в приміщеннях;
– оберігати себе від ВІЛ інфекції, уникати випадкових статевих стосунків, користуватися презервативом;
– своєчасно проводити первинну вакцинацію БЦЖ в пологових будинках новонародженим дітям та ревакцинацію БЦЖ в 7 років згідно результатів проведеної проби Манту;
– не рідше, як раз у 2 роки проходити флюорообстеження.
Памятайте, що якщо своєчасно звернутися і провести ефективне лікування, то туберкульоз можна вилікувати.
Туберкульоз може бути не вилікуваним, якщо перервати лікування, вживати протитуберкульозні препарати хаотично чи зловживати алкогольними напоями, наркотиками. При таких умовах бактерії туберкульозу інтенсивно розмножуються в організмі та виробляють спеціальні речовини, які протидіють протитуберкульозним препаратам, результатом чого є розвиток хіміорезистентного туберкульозу з множинню медикаментозною стійкістю до протитуберкульозних препаратів. При цьому протитуберкульозні препарати перестають згубно діяти на збудника і туберкульоз стає невиліковним. При виникненні хіміорезистентної форми туберкульозу вартість лікування одного пацієнта збільшується більш ніж у 100 разів.
Щоб не захворіти на туберкульоз, необхідно повноцінно харчуватися, не мати шкідливих звичок, займатись спортом і загартовуватися, при появі вищевказаних симптомів негайно звертатися до лікаря, не займатися самолікуванням.
Пам’ятайте!
Дотримання правил особистої гігієни та виконання рекомендацій, вказаних вище, вбереже вас від захворювання на туберкульоз.
Галина ГЕРМАН,
лікар-епідеміолог
Дрогобицького
міськрайонного відділу ДУ «ЛОЛЦ ДСЕСУ»

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.