Допускаєте до роботи працівників без належного оформлення – заплатите штраф!

006

ГУ Держпраці у Львівській області за фактами виявлення неформальних трудових відносин із 20-ма працівниками винесено 5 постанов про накладення фінансових санкцій на загальну суму 341,52 тис. грн.
Стаття 43 Конституції України: Кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується.
Стаття 2 КЗпП України, частина 2: Працівники реалізують право на працю шляхом укладення трудового договору про роботу на підприємстві, в установі, організації або з фізичною особою.
Однак, це право на цей час порушують як роботодавці – допускаючи до роботи працівників без належного оформлення, чим «обкрадають» держбюджет, а підприємство наражають на небезпеку недобросовісного виконання нелегальними працівниками доручених завдань, так і самі працівники, які або погоджуються працювати «без трудової книжки», або самі просять працювати на таких умовах, з метою приховання усіх зароблених коштів, чим позбавляють себе можливості на отримання таких передбачених законом соціальних гарантії як відпустка, соцвиплати у випадку тимчасової непрацездатності, отримання травми на виробництві чи професійного захворювання, а також позбавляють себе права на оскарження дій роботодавця у разі неправомірного звільнення чи невиплати заробітної плати.
ГУ Держпраці у Львівській області щоденно проводиться робота направлена на зменшення прихованої зайнятості, легалізацію заробітної плати та тим самим підвищення рівня соціальної захищеності найманих працівників.
Так, з початку року фахівцями Головного управлінням Держпраці у Львівській області прийнято участь у 143 засіданнях комісій з питань легалізації робочих місць та взято участь у 31 виїзних робочих групах, за результатами роботи яких працевлаштовано 187 працівників.
Разом з тим, головними державними інспекторами ГУ Держпраці у Львівській області під час проведення перевірок стану додержання законодавства про працю також виявлено факти 20 неформальних трудових відносин (станом на 01. 08. 2016 р.). Матеріли проведення 6 перевірок, у зв’язку з виявленням неформальних трудових відносин, скеровано в правоохоронні органи за ознаками ст.172 КК України; складено та передано до суду 6 протоколів про вчинення адмінправопорушень за ч.1 ст. 41 КУпАП.
Нагадуємо, що за допущення працівника до роботи без належного оформлення, окрім адміністративної та кримінальної відповідальності посадової особи, з березня 2016 року юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю підлягають до відповідальності у вигляді накладення фінансової санкції за порушення законодавства про працю. А саме, відповідно до пункту 1 частини другої статті 265 КзПП України, за фактичний допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – накладається штраф у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.
На підставі пункту 1 частини другої статті 265 КзПП України ГУ Держпраці у Львівській області винесено 5 постанов на загальну суму 341,52 тис. грн. (станом на 01. 08. 2016 р.)

Сектор взаємодії зі ЗМІ, міжнародних зв’язків та з питань Євроінтеграції

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.