СЬОГОДНІ РІЗДВО ПРЕСВЯТОЇ БОГОРОДИЦІ

rizdv_bm

Предвічний Бог створив усе добрим. В книзі Буття сказано: «І побачив Бог усе, що вчинив. І ото, вельми добре воно!» (Бут. 1, 31). І поблагословив Господь Бог Своє творіння. Коли було створено всесвіт: небо, землю і зорі, тоді Бог створює Своїх ангелів. Його творіння, тобто всі ангельські сили, прославили Творця, бо тоді все було прекрасне. Бог створив ангелів чистими духами.
Бог найперше творить спочатку простіший світ, а потім складніший – матерію. В кінці, як вінець усього творіння, Бог творить людину з душі і тіла. Людина є складним Божим творінням. Ми ставимо собі питання: а яким способом душа людини з’єднана з її тілом? В який спосіб Бог зшив Своїми нитками людину? Чи можуть це пояснити ангели? Ангели набагато сильніші, могутніші, мають більше здатностей. Проте людина, як Боже творіння є складніша від ангелів. Чи може ангел знати, що таке немочі, що таке болі? Чи можуть відчувати, знати і розуміти це ангели, які ніколи не були у цьому стані?
До того часу, поки не було гріха, весь всесвіт радів. З того часу, коли відбулося гріхопадіння, прийшла туга, печаль. Бог, не бажаючи заглади світу, хоче його врятувати. Бог рятує людський рід в особливий спосіб, бо творить ще більш досконаліше творіння. Цим найдосконалішим творінням є Марія, Яка перша і єдина є захороненою від первородного гріха. Не тілький первородний гріх, але й гріх особистий не торкнувся Її душі. Чи думаємо ми, що вона не мала спокус? Чи думаємо ми, що вона не мала випробування? Мала. Але вона не допустила в Свою душу заслону і відкинула гріх, бо була повністю відкритою на світло, на Божу благодать і тому говорить: «Я ж Господня раба: нехай буде мені згідно з словом твоїм!» (Лк. 1, 38).
Свята Церква сьогодні звеличує прихід у світ Чеснішої від херувимів і незрівнянно Славнішої від серафимів. Чому? А тому, що Вона є досконалішою від них, Вона є вінцем усього нового творіння.
У події Різдва Христового, коли ангели Божі з’явилися і співали, то пастушки чули пісню: «Слава Богу на висоті, і на землі мир, у людях добра воля!» (Лк. 2, 14). Ми знаємо, що люди, з приходом у світ гріха, почали гасити світло Боже. Про яких людей співають Божі ангели? В яких людях є добра воля? Ми знаємо, що спекота гріха знищила це Боже світло в людині. Ангели звіщають, що добра воля є в Ісусі Христі, Якого народила Марія. Від Марії починається нова ера, новий рід людей, які відкриті на Бога, на Його світло, на благодать.
Від Марії починається спасіння людського роду. Вона розпочинає терневий шлях Свого життя і життя Ісуса Христа. Вона дала Богові простір прцювати у Своїй душі. Вона дала простір Богові, щоби Він зміг увійти у Неї. Вона дала простір Творцеві у Своєму тілі і Бог взяв з Неї Тіло і Кров, щоби стати Людиною. Це вона дала Богові простір для нового творіння, для нових архивитворів.
Сьогодні народжується Преблагословенна Діва Марія. Її прихід у світ – це знову радість, бо приходить спасіння. Радість – це прояв любові, а любов – це стан, коли людина забуває себе і думає лише про того, кого любить і хоче служити тій особі. Марія любить Бога і людство, а тому хоче, щоби людство було спасенне. Вона готова на жертву Свого власного життя, готова на жертву Свого Сина на Голгофі. Вона готова до цього, бо любить Бога і людину і приходить на допомогу тим, хто потребує Її допомоги і порятунку. Вона приносить у світ світло. Коли говоримо, що Іван Хреститель – це промінчик Світла, то Вона – Ранішне Світло, яке віщує Соннце. Вона дає світові Сонце, адже ж Ісус – це Сонце Правди, Яке освітлює всю вселенну. Марія, будучи захороненою від гріха, сьогодні народжується, щоби принести у світ радість.
Кожне народження дитини – це радість для родини. Мале дитятко – це відкриття всесвіту, це той стан, коли світ починає бути пізнаним. Світ не є безликий, тому він пізнається. Божа присутність у світі пізнається, бо Творець діє у світі і в ньому є присутнім. Але, чи кожна дитина приходить у світ? Чи радіємо ми приходу нового життя у світ?
Часто родини говорять: «У нас немає грошей, у нас немає помешкання. У нас є інші причини, щоби не допустити народження дитини, нового життя». Ми забуваємо, що Бог має свій план, щодо кожної особи у цьому світі, а людина цей план перекреслює. Бог дає світло, а людина дає заслону цьому світлу. Нинішна людина стає всупереч Божій волі. Але чому вона знищує дитину у своїй утробі? Сьогоднішна людина допомагає впроваджувати сатані гріх у життя. Погляньмо на телевізійні програми. Скільки там порнографії, розпусти? Навіть у школу впроваджують уроки сексуального виховання, щоби діти могли дізнатися про це. Коли заглибимося у суть того, що відбувається, то починаємо розуміти що таким чином дозволяється гріхові увійти в людське життя і стати заслоною світла. Чи маємо ми право на це мовчати? Чи маємо право закрити очі на ці речі. Сьогодні батьки дозволяють оглядати своїм дітям брутальності у кінофільмах. Чи сама людина не стає співучасником у грісі?
Пречиста Діва Марія народилася чистою і була чистою все життя. Йоаким і Анна оточували Її своєю батьківською любов’ю, захоронюючи Її від гріха. Потім вони приводять Її у Храм і там священики, левіти та люди богопосвятного життя піклуються про виховання та зростання у чеснотах Пречистої Діви Марії. Чи ми піклуємося про захорону дитини від гріха? Чи приводимо ми свою дитину у храм, щоби сформувати її у Божій ласці? Чи може ми в сучасному світі допускаємо у серце дитини брутальності, якої дитина навчається з малих літ?
Різдво Пресвятої Богородиці – це велике свято, яке кличе нас винести з нього урок чистоти, урок святості і урок любові, тобто той урок любові, яка забуває про себе, а думає про Бога і спасіння людини. Амінь.

о. д-р Роман ВАСИЛІВ,
парох церкви Святої Анни,
декан Бориславського деканату УГКЦ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.