Візьми нас, Мамо, під покров

Радуйся, святая Мати
Заслужила Ти у Бога
вічні ласки благодати…

Линули в небо подячні пісні. Здавалося, що кожне слово почуте, і тішилися небеса, бо від радості плакали люди… Відтепер, неподалік Трускавецького озера, стоятиме на сторожі людських життів фігура Матері Божої, Неустанної помочі, освячена 16 жовтня цього року. Мрія багатьох поколінь, яку довго не могли здійснити, слава Богу, стала реальністю.
На цьому місці дуже часто дорожньо-транспортні пригоди забирали людські життя. Злу треба було протистояти… І Господь благословив тих, хто взявся за цю справу. Натхненні о. Іваном Левицьким – ігуменом монастиря, що у Львові, мешканки Тустанович, дві Оксани, взялися до роботи. Одна десять років тому потрапила в аварію, чудом залишившись живою, а друга зазнала непоправної втрати… Жінка розповіла, скільки бажаючих відразу зголосилося допомогти! А коли приїхали до Львова за постаментом – сумнівів не було: ось ця фігура Матері Божої Неустанної помочі, яка виділялася з-поміж інших, поїде до Борислава. – Я багато бачила образів, а от фігури – ніколи. А тут така краса! І це в час 150-річчя вшанування Матері – Неустанної Помочі. Сам Господь вирішив, як має бути.
Багато днів клопіткої спільної праці увінчалися успіхом. Селищний голова с. Модричі Мирон Флюнт виділив земельну ділянку під постамент і за це отримав велику подяку від громади. Обряд освячення здійснили шість греко-католицьких священиків.
З виступу декана Бориславського о. Романа Василіва: «Проїжджаючи дорогами, бачмо хрести. Це – неблагополучні місця, там загинули люди. І це місце, де ми зараз стоїмо, також належить до таких. Тут було чимало смертей. І тому подбали добрі християни про освячення його, про встановлення фігури Заступниці і Покровительки, яка з землі іде до неба з молитвами за нас і потім знову сходить на землю, аби захищати нас, у цьому випадку, ось цю територію, аби тут не лилися сльози, щоб не було горя. Хочу висловити подяку усім тим людям, до яких прийшла ця світла думка: встановити фігуру, хто приклав немало сил, трудився, щоб наблизити цей день. Це окраса кінця Борислава і початку Трускавця. То ж нехай усі, хто тут перебуватиме, чи проїжджатиме, буде під покровом Матері Божої».
Отець Григорій Поворозник, настоятель церкви, що на Потоці: «Я ще минулого року висловив свою думку отцю Ярославу – настоятелю Тустановицької церкви, що тут треба поставити хрест. А отець відповів, що тут буде щось більше, треба лише витримати у часі… Нині тут відбувається історична подія. Я пропоную ще й вказівник для водіїв поставити: «зупинись і помолись…». До речі, таке ж небезпечне місце було і на Губичах. Там освятили хрест. Після освячення на тому ж відрізку дороги стався ще один нещасний випадок. Але без смерті, ніхто не потерпів, лише від машини відпало колесо і закотилося під хрест…».
Настоятель Тустановицького храму о. Ярослав Химин: «Згадую той день, коли і я мав проблему біля Трускавецького озера. Слава Богу, обійшлося… А скільки тут потерпілих – важко сказати! Людям треба було захисту… Сьогодні у нас духовна радість. Я сердечно дякую усім жертводавцям, парафіянам, хто працював і допомагав, чим міг, аби наблизити цей день: о. Івану Левицькому, ігумену Львівського монастиря, Мирону Флюнту, усім небайдужим. Головне, що і я, і мої парафіяни хотіли зробити цю добру справу. І Господь нас почув… Так, це подія. І зараз тут мало би бути набагато більше людей не лише з Тустанович, а й з цілого міста. Болить душа за те, що байдужіємо, не відчуваємо відповідальності, насамперед, перед собою».
То ж нехай покров Матері Божої буде над усіма, хто проїжджатиме дорогою, яка вже давно отримала статус небезпечної. Хай лягають до підніжжя фігури нашої Покровительки квіти вдячності – взимку і влітку, восени і весною, так, як було того недільного дня, 16 жовтня історичного 2016-го року Божого…

Тетяна ШЕРЕМЕТА

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.