ІЗ СЕСІЇ МІСЬКОЇ РАДИ

У минулий четвер відбулася вісімнадцята сесія міської ради сьомого демократичного скликання. Вів її міський голова Ігор Яворський.
Після оголошення порядку денного депутат Василь Піх подав пропозицію розпочати сесію із «Різного», адже саме в ньому мали розглядати дуже важливе питання про ситуацію з формування територіальної громади Борислава.
Зняти з розгляду проект-рішення №196 запропонувала депутат Іванна Книш, а ще один проект рішення під номером 192 – депутат Андрій Спас.
Сесія підтримала пропозиції Василя Піха та Іванни Книш, пропозиція Андрія Спаса не набрала відповідної кількості голосів на підтримку.
Проголосували порядок денний в цілому і розпочали з розгляду першого пункту порядку денного – «Різне».
Депутат від Радикальної партії Віктор Руднєв запропонував поставити на голосування питання про те, що відповідно до пункту другого п’ятої статті Закону України «Про добровільне об’єднання громад», рішення профільної комісії обласної ради щодо добровільного об’єднання сільських рад з адміністративним центром у Бориславі, вважати недійсним. Адже ми подали у Львів, до обласної держадміністрації і обласної ради перелік всіх сільських рад про об’єднання яких ідеться.
Друге – створити робочу групу щодо перемовин з сільськими радами вище перелічених громад.
Третє – у дводенний термін закріпити за членами робочої групи конкретні населені пункти для ведення цих перемовин та скласти план зустрічей із цими громадами керівництва Борислава, голів фракцій та голів відповідних комісій.
Четверте – звернутися до Президента України, Кабінету Міністрів, Львівської обласної ради, Львівської обласної держадміністрації щодо визнання недійсним рішення комісії обласної ради від 24 жовтня 2016 року з вимогою врахувати у рішенні щодо об’єднання територіальних громад рішення Бориславської міської ради.
Дане рішення розіслати всім головам громад, яким пропоновано об’єднатися у єдину територіальну громаду з центром у Бориславі.
Контроль за виконанням цього рішення покласти на голову робочої групи, що буде створена.
Обговорювали.
Василь Піх: – Ми неодноразово обговорювали це питання на різних зустрічах. Але зараз розпускають необгрунтовані плітки, що нібито міський голова «здав громаду і не проти від’єднання Східниці від Борислава.» Є люди, яким вигідно розпускати подібні чутки. Я не вірю в це ані на одну соту відсотка, але хочу,щоб міський голова спростував ці дурниці і чітко висловив свою позицію, щоби всі бориславці почули його думку з цього приводу.
Ігор Яворський: – Дякую за запитання. І хоча неодноразово про це вже говорив і на засіданні комісії, і на погоджувальній раді, але хочу повторити це і на нинішній сесії у присутності засобів масової інформації. Моя позиція чітка: Східницька селищна рада повинна залишатися в Бориславській об’єднаній територіальній громаді. Крім того, до нашої територіальної громади мали б увійти інші населені пункти, які розташовані поруч, задля утворення великої територіальної громади. При тому хочу наголосити, що прийнято рішення депутатської комісії облради про затвердження перспективного плану об’єднання територіальних громад, за яким східницька громада, як вони вважають, має бути окремою. Я з цим ні в якому разі не погоджуюся, адже є постанова Кабінету Міністрів від 8 квітня 2015 року за номером 214, в якій чітко прописано методику формування перспективних планів спроможних територіальних громад. Якщо керуватися цією методикою, то Борислав повинен утворити навколо себе велику територіальну громаду. Думаю, що робоча група, яка готувала перспективний план, відхилилася по відношенню до міста Борислава від цієї методики, коли запропонувала приєднати до нашого міста тільки два населені пункти. Ще раз наголошую, буду вживати всіх заходів, допоки це буде необхідно і можливо, для того, щоб відстояти формат великої територіальної громади із центром у Бориславі. Окрім того, хотів би звернутися до депутатського корпусу і мешканців міста, щоб ми питання перспективного плану і питання об’єднання розмежували. Це є два зовсім різні питання. Відповідно, ніхто нам не забороняє, не зважаючи на проголосований профільною комісією перспективний план, навіть якщо він буде проголосований на сесії обласної ради, утворювати добровільне об’єднання територіальних громад з іншими населеними пунктами, які не входять, не відповідають перспективному плану. Це вже залежить від нас і від керівників та депутатського корпусу інших населених пунктів. Цю роботу ми будемо активно зараз проводити. Бо формат приєднання до Борислава тільки двох населених пунктів є для мене неприйнятний.
На підтримку пропозицій Віктора Руднєва щодо визнання недійсним рішення профільної комісії обласної ради, звернення до керівництва країни з цього приводу та створення робочої групи депутатів міськради виступив депутат Ярослав Струс. Він повністю підтримав позицію міського голови у цьому питанні. Свою підтримку висловили також Б.Городиський, Л. Голубіцька, В. Піх, А.Спас.
Склад робочої групи вирішили узгодити під час перерви, а очолити групу доручили депутату Любов Голубіцькій.
Депутат міської ради Степан Кость висловив свою думку на підтримку від’єднання Східниці, обґрунтовуючи тим, що депутати Бориславської міськради не працювали у цьому напрямку раніше. А східничани проводили роботу із довколишніми селами. Окрім того закинув, що Борислав не виділяв належних коштів на інфраструктуру Східниці.
Дуже різко з приводу цього висловився депутат Василь Піх, обурившись тим, що депутат міської ради Борислава, який давав присягу на вірність бориславській громаді, тепер виступає всупереч інтересам цієї громади. В цьому випадку, на думку пана Василя, треба просто покласти депутатське посвідчення.
Міський голова навів конкретні цифри, що засвідчили: Борислав набагато більше коштів та й іншої допомоги надає Східниці, аніж Східниця Бориславу. То ж на цьому не потрібно спекулювати.
Депутат Оксана Паранюк зазначила у короткому слові, що її обирали депутатом східничани і вона буде відстоювати думку східничан у цьому питанні.
Зрештою, поставили на голосування пропозиції Віктора Руднєва. Підтримали 26 депутатів, четверо утрималися.
Після цього озвучено інші депутатські запити. Встановити знаки та належну дорожну розмітку для безпеки руху на роздоріжжі «Рогачка» (О. Залокоцький), теж саме щодо вулиць Трускавецької та Володимира Великого (Р. Зелінський). Надано протокольне доручення начальнику відділу житлово-комунального господарства О. Левицькому внести відповідні зміни у дислокацію дорожніх знаків. Про проблеми руху великогабаритного транспорту через центр міста говорив депутат Андрій Бігей. Прозвучали й інші депутатські запити щодо поточних проблем мешканців міста.
Перейшли до другого пункту порядку денного – фінансових та інших господарських питань.
Затвердили Програму фінансової підтримки комунальних підприємств міста на 2016 рік, (доповідав начальник відділу ЖКГ та будівництва Олег Левицький). Проголосували за нову редакцію структури та штату міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (В. Плоскодняк). Заслухали та затвердили Програму відшкодування різниці в тарифах на централізоване водопостачання та водовідведення КП «Бориславводоканал» на 2016 рік. Обговорили і підтримали проект рішення про приватизацію способом продажу на аукціоні будівлі, площею понад 156 квадратних метрів, по вул., Шевченка, 3.
Доволі гострою була дискусія щодо розробки детального плану території під готельно- розважальний спортивний комплекс на вул.. Тустановицькій в районі гірськолижного комплексу «Буковиця». В декого з депутатів (В. Чабан) були сумніви: мовляв, так, ця земля іде на аукціон, але результати аукціону можуть бути сфабрикованими. Бо на аукціон іде одна особа, а може бути й друга, що вже наперед не збирається вигравати у конкурсі. Тобто ціна землі буде заниженою. А коли вже б запрацював лижній комплекс, то тоді було б і більше бажаючих взяти участь в аукціоні, і земля там була б набагато дорожчою.
Міський голова та й більшість виступаючих зійшлися на тому, що звичайно, коли гірськолижний комплекс буде функціонувати, то земля там буде дорожчою Але для того, щоб привабити відпочиваючих, потрібно створити відповідну інфраструктуру. Коли ж її немає, то навряд, чи хтось з відпочивальників приїде на той гірськолижний комплекс, де довкола чисте поле.
Цю думку, хоча із певними зауваженнями, підтримали й інші депутати. У зауваженнях пропонувалося провести ще громадські слухання, створити комісію, яка б ще раз зробила аналіз ціни тієї землі тощо. Врешті, пропоноване рішення поставили на голосування і кожен депутат міг висловити свою думку. Проект рішення підтримали, «за» проголосували 24 депутати, один був проти і чотири утрималися.
Затвердили у новій редакції і статут КП «Комунальне некомерційне підприємство «Стоматологічна поліклініка».
А далі перейшли до розгляду питань регулювання земельних відносин.

Ігор ЮРИНЕЦЬ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.