Польські інтелектуали зробили заяву до 70-ої річниці операції «Вісла»

28 квітня минуло 70 років від початку трагічної сторінки у долі кількасот тисяч українців, які жили на українських етнічних землях на території Польщі. Саме у цей день польська влада дала початок жорстокій операції «Вісла».
«Переселення українців… здійснюється в ім’я боротьби з українськими збройними силами», – йшлося в рішенні Політбюро Центрального комітету Польської робітничої партії, ухваленому у березні 1947 року. З 28 квітня по 29 липня 1947 року на українських землях Лемківщини, Холмщини, Надсяння і Підляшшя (південно-східна частина сучасної Польщі) відбулися жорстокі етнічні чистки.
Загалом жертвами комуністичних чисток, депортацій на території Польщі після Другої світової стали близько 700 тисяч українців.
Президент України Петро Порошенко у своєму зверненні до української громади Республіки Польща у зв’язку з 70-ми роковинами операції «Вісла», відзначив, що український народ із болем і смутком згадує одну з найбільш трагічних сторінок своєї історії, під час якої комуністична влада здійснила депортацію на північ і захід Польщі понад 140 тисяч українців з Лемківщини, Надсяння, Підляшшя і Холмщини. Президент наголосив, що тисячі українців втратили життя під час депортації, зазнавши страждань, жорстоких тортур у концентраційному таборі в Явожно. «Часто без доказів будь-якої провини, а лише тому, що вони були вільними духом і вірними своєму національному корінню», – зазначив П. Порошенко.
За його словами, комуністична репресивна машина вкотре показала своє нелюдське цинічне обличчя. «Убивствами голодом, пострілами у потилицю, етапами в табори і етнічними чистками – такими методами будувалося «світле майбутнє» радянської тоталітарної системи, яку намагається відродити сучасна Росія, створюючи загрозу для України, Польщі та всього демократичного світу», – сказав глава Української держави.
Із заявою під час вшанування 70 річниці акції «Вісла» у Перемишлі виступили також 142 визначних діячів польської науки та культури:
«Згадуємо сьогодні жертв великої етнічної чистки. Сімдесят років тому, весною 1947 року протягом трьох місяців було вигнано з домівок і виселено близько 140 тис. громадян ПР українців та лемків. Після наповнених життям сіл залишились старі сади, залишки спалених будівель, знищені церкви та цвинтарі. Протягом багатьох декад апарат пропаганди ПНР пробував затерти пам’ять про українських мешканців і їх культуру, остаточно в 1978 році, коли з карти Польщі усувано традиційні українські назви.
Депортація, яка поєднувалась з розпорошенням української спільноти в Польщі, була однією з багатьох, сподіваємось, що останньою ланкою в трагічному ланцюзі польсько-українських конфліктів. Схиляючись над долею переселених у рамах Акції «Вісла», пам’ятаємо про всі жертви тих трагічних конфліктів, поляків та українців. Разом з тим цінуємо величезні спільні зусилля конкретних осіб, Церкви та Костелу, а особливо громадських та неурядових організацій, які працювали на побудову діалогу та взаємопорозуміння. Протягом останніх кількадесят років поляки та українці, дякуючи старанням обох сторін, записали багато нових, чудових сторінок спільної історії. У Польщі та в Україні. Польща, так само як і Україна, є спільним багатством всіх громадян та мешканців. Не дозволимо, щоб провокації, які посилюються і служать тільки чужому інтересові, акти агресії загрожували добросусідським польсько-українським відносинам, стосункам між поляками та українцями.
Цьогорічні вшанування, одні з останніх, на яких присутні особи, які були учасниками трагічних подій сімдесятирічної давності, тому вони особливі. Перший раз, починаючи з 1989 року, щорічні вшанування не отримали підтримки державної влади. Тому, маючи переконання, що суспільний діалог і пам’ять є спільним набутком, разом з тисячама благодійників ми вирішили підтримати цьогорічні вшанування.
Сьогодні, спільно з українською громадою у Польщі, згадуємо про трагічну долю тих, хто 70 років тому внаслідок акції «Вісла» загинув, а також тих, хто назавжди втратив домівку та малу батьківщину».

За повідомленням українських ЗМІ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.