Методичний міст БОРИСЛАВ – ЖИДАЧІВ продовжує роботу!

Травень цього року ознаменувався для бориславських учителів початкових класів продовженням методичного моста Борислав – Жидачів, який було започатковано у жовтні 2014 року методистами Ярославою Демко (Бориславський міський методкабінет) та Наталією Тріщ (Жидачівський районний методкабінет). Цього разу делегація освітян м. Борислава в кількості 35 чоловік взяла участь у семінарі-практикумі «Роль краєзнавства у літературознавчій пропедевтиці молодших школярів», що відбувся 7 травня у Жидачівській ЗОШ І-ІІІ ст. № 2.
Семінар розпочався молебнем до Матері Божої у шкільній капличці і продовжив свою роботу у просторому актовому залі школи. Учасників семінару привітав секретар Жидачівської міської ради Ярослав Гаврильчук та провів невеличкий екскурс по сторінках історії міста Жидачева. До привітань приєднався завідувач Жидачівського методичного кабінету Ігор Михайленко.
Роботу вчителів Жидачівщини з проблеми літературознавчої пропедевтики у початковій школі презентувала методист з початкової освіти Наталя Тріщ.
Далі провели літературну світлицю вчителі Жидачівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2. Вони показали фрагменти уроків літературного читання з учнями 1-2 класів, 3-го та 4-го класів. Відповідно до вікових категорій були підібрані цікаві завдання, за допомогою яких проводилася пропедевтична робота над творами місцевих літераторів. Діти залюбки декламували вірші, демонстрували інсценівки, складали власні поетичні рядки та сенкани.
Цікаву інтелектуальну гру «Брей-ринг» провела для учасників семінару директор цієї школи Оксана Мальцева. Питання, на які треба було дати відповідь, стосувалися і дидактики навчання, і історії педагогіки, і сучасних інновацій, і нового Державного стандарту початкової освіти, і, звичайно, інтелекту та педагогічної ерудиції самих учителів. До участі у грі було запрошено по 5 бажаючих учасників із Борислава та Жидачівського району. З якою гордістю ми, бориславці, спостерігали за роботою команд і пишалися кмітливістю та винахідливістю наших бориславських «всезнайків»! Із завданнями гри легко впорались наші ерудити – Ольга Лісович (ЗОШ № 3), Данута Каблаш (ЗОШ № 8), Оксана Остафіль (ЗОШ № 5), Людмила Зелінська та Ольга Прокіпчак (ЗОШ № 4).
Унікальну річ – вишиваний «Кобзар», створений до 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка – презентувала завідувачка читальної зали районної бібліотеки Галина Дереш. Це творіння, до якого увійшло 60 творів поета, належить бібліотекарям та читачам Жидачівщини.
Учасники семінару оглянули виставку доробків освітян Жидачівщини «Із педагогічної скарбнички», а вчителі Борислава Ольга Лісович та Ольга Прокіпчак презентували свої видання.
Зі словами вдячності звернулася до присутніх методист Бориславського методкабінету Ярослава Демко. Воня подякувала за теплий прийом та методично насичений захід, за дружбу, що зав’язалася між педагогами Борислава і Жидачівщини. Як знак подяки, вона прочитала свій вірш «Друзі» та подарувала господарям цікаві подарунки – картини, виготовлені власноручно бориславськими школярами технікою квілінгу.
Після обіду секретар Жидачівської міської ради Ярослав Гаврильчук провів для нас надзвичайно цікаву екскурсію по рідному Жидачеву. Ми були приємно вражені чистотою в місті, доглянутими пам’ятниками, викладеними новою бруківкою вулицями, свіжопосадженими квітами обабіч алей, покошеною травичкою і взагалі роботою міських комунальних служб. Та найбільше нам припала до душі сама розповідь цього чоловіка. З якою любов’ю і патріотизмом він розповідав про всі історичні місця і пам’ятники в місті, про те, що найбільше цікавило нас, і як міській владі вдається керувати так, що благоустрій міста на такому високому рівні. Хотілося б і нам мати при владі таких дбайливих патріотів і господарів.
Учасники семінару домовились і надалі підтримувати співпрацю та ділитися досвідом роботи, а також запропонували запланувати на майбутнє спільні екскурсії «7 чудес України – власними очима!». Ми висловили велику вдячність усім, а особливо панові Ярославу Гаврильчуку, завідувачу методкабінету Ігорю Михайленку і методисту Наталії Тріщ, які не позбавляли нас уваги до від’їзду.
Окремо хочемо щиро подякувати нашому методистові Ярославі Демко за організацію таких цікавих і потрібних форм роботи. Адже ми так багато почерпнули і вже встигли застосувати дещо із побаченого у своїй роботі. Подібні брей-ринги проводили вчителі зі своїми учнями у бориславських ЗОШ № 3,4,8.
Я вірю, що такі обміни досвідом ми будемо проводити і надалі.

Ірина СТЕЦИК, вчитель-методист Бориславської ЗОШ І-ІІІ ст. № 4

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.