ІЗ СЕСІЇ МІСЬКОЇ РАДИ

Як ми уже повідомляли, минулого четверга, тринадцятого серпня, відбулася 84 сесія міської ради шостого демократичного скликання.
Вів її виконуючий обов’язки міського голови, секретар міської ради Ігор Яворський, який після затвердження порядку денного, озвучив заяву депутатської фракції «Наш Борислав» про те, що головою цієї фракції обрано Іванну Книш.
Після цього виступив депутат Михайло Лазар, який сказав, що після зміни керівництва міста, мало що змінилося. І доки не буде виконано рішення сесії щодо передачі функцій ЖЕКів приватним структурам, то фракція Християнської Республіканської партії не братиме участі у роботі сесії. Він поставив ультиматум, що все це має бути вирішено упродовж трьох днів.
Сказав про те, що припинення виплати індексації та інших доплат працівникам бюджетних установ, призведе до страйку.
Немає охорони об’єктів на водозаборі «Ріпне» і там все розкрадають.
Те саме і з об’єктами комбінату комунальних підприємств, що теж не охороняються.
Головуючий, секретар міської ради Ігор Яворський аргументовано відповів на ці закиди.
Щодо «Ріпного», то є людина, що мешкає поруч із водозабором і з якою підписано договір про охорону цього об’єкту. Те саме із приміщеннями комбінату комунальних підприємств.
Ці об’єкти і територія вже перебувають під охороною, згідно договору із підприємством «Ком-Еко-Борислав».
Щодо припинення виплат індексацій та інших необов’язкових доплат працівникам бюджетної сфери, то маємо розуміти, що свого часу прийняли «дутий» бюджет, а якщо зараз не будемо економити, то в останні місяці року просто нічим буде платити зарплату нашим працівникам бюджетних установ. Маємо зрозуміти, що країна перебуває у стані війни і зараз найголовніше належно забезпечити оборону держави від московського агресора. Саме тому на звернення у вищі інстанції аж до Кабінету Міністрів відповідь одна: у нинішній ситуації ніхто додаткових коштів для Борислава не дасть. Це проблема всієї країни і зокрема наших сусідів – Дрогобича, Стрия, Самбора, Трускавця, де виплату необов’язкових доплат вже припинили раніше. Борислав не може бути винятком.
Про рішення сесії з приводу ЖЕКів, то ультиматум, мовляв, даємо три дні, щоб рішення сесії було виконано, тут недоречний. Адже міська рада вже вдруге програла судовий розгляд цієї справи, суд визнав необґрунтованим рішення сесії міської ради.
Депутати від опозиції зазначили, що у таких судових висновках вина юристів міськради, які не так сформулювали суть позову.
Кілька зауважень подав депутат Володимир Хауляк. Перше, що сумнівається, чи справді фахово готуються юридичні подання від імені міської ради. Друге – проблема, що справді дуже гостро постала в місті, – зграями містом бігають бродячі пси, і є багато випадків, коли вони нападають навіть на людей. З тим потрібно щось вирішувати. Можливо, стерилізувати, щоб вони бодай не розмножувалися.
Це справді нагальна проблема для міста. Захисники тварин дуже вболівають за братів наших менших, але коли йдеться про конкретні речі, щоб створити притулок для цих тварин і обходити їх, то бажаючих немає. А наразі притулки для бездомних псів є тільки в Бродах і у Львові, правда там приймати бездомних собак з інших міст ніхто не має наміру.
Сказав депутат Хауляк і про те, що насправді наш водоканал не перебуває у такому аж критичному стані. З його проблемами місто може дати раду, а отже, процес ліквідації можна припинити. Звернув увагу і на проблему із витоком каналізації на стадіоні поблизу третьої школи.
Головуючий, виконувач обов’язків міського голови Ігор Яворський, роз’яснив, що у цій проблемі винні мешканці ближніх приватних будинків, які замість того, щоб облаштувати вигрібні ями, адже там каналізаційного колектора немає, зробили врізку для своїх стоків у недіючу газову трубу. До пори до часу, а тривало це роками, якось миналося. Але врешті щось забилося і ті відходи вилізли на поверхню. Будуть виясняти конкретних винуватців і цей витік каналізації ліквідують найближчим часом.
Знову ж повернувся до питання із ЖЕКами депутат Богдан Городиський.
Коли озвучили свої запити депутати, сесія перейшла до розгляду порядку денного, де в «Різному» вже були обумовлені конкретні питання, згідно протокольних доручень минулої позачергової сесії.
Головний спеціаліст відділу економіки та торгівлі міської ради Марія Поясник зачитала проект Звернення депутатів міської ради до Кабінету Міністрів щодо перегляду тарифів на газ для населення.
Депутати одностайно підтримали це подання.
Після цього інформував (знову ж – згідно протокольного доручення минулої позачергової сесії) щодо ініціативи про об’єднання дитячого закладу № 17 та загальноосвітньої школи № 9 голова постійної депутатської комісії з питань освіти, культури, сім’ї і молоді, фізкультури і спорту Ігор Мельник. Він детально розповів про ситуацію. За його словами, зібрали 241 підпис за таке об’єднання. Якщо коротко, то проти були працівники садочка, бо під скорочення потрапляли дві з половиною одиниці. За цією ініціативою, директор дитячого закладу мав би бути заступником директора школи. І от директор школи виступає чітко за об’єднання, а директор садочка – категорично проти. Це причина конфлікту. Але наразі, як сказав депутат, жодних рішень з цього приводу відділ освіти не готував, жодних конкретних рішень щодо об’єднання не прийнято і не приймається.
Депутати мали тему для обговорень. Говорили і сперечалися довго, хоча враховуючи те, що ніхто нікого наразі не об’єднує, предмету для суперечок власне і не було.
Спробував перервати диспут депутат Олександр Зварич. Подаємо дослівно: «Якщо лікар, той же хірург, говорить про проблеми медицини, які він досконало знає, ми не можемо йому казати, як краще їх вирішити. Те саме і тут, директор школи знає краще, як вирішити освітні проблеми його навчального закладу. Та в багатьох країнах Європи ідуть якраз шляхом об’єднання навчальних закладів. Як, в який спосіб – це вже інше. Але про вирішення цих проблем мають говорити освітяни і в цьому випадку ще й громада. Чи правильно це, чи неправильно – маємо вирішувати спільно. А не так, що встав собі хтось з депутатів і сказав, що це не добре. Якщо депутат виносить пропозицію, то відповідальний і він також, бо і він є представником влади. Для того нас вибрав народ, щоб ми вирішували проблеми міста. А раз в місяць прийти на сесію і говорити про проблеми, – дурень може. Вирішувати їх набагато важче…».
Підсумував Ігор Яворський, наголосивши, що наразі взагалі немає предмету для дискусії, бо ніхто нікого не об’єднує.
Доповнив Ігор Мельник, який наголосив, що рано чи пізно буде законодавчо обумовлено об’єднання навчальних закладів, де просто не вистачає учнів для функціонування школи. І хочемо чи ні, але за рік-два школа № 9 стане початковою. Та це в далекій перспективі.
Підтримав його і депутат Володимир Ліцман, який сказав, що прийде час і будуть возити дітей шкільні автобуси, легше буде, мабуть, утримувати шкільний автобус, аніж опалювати і обходити приміщення, оплачувати працю педагогів, що навчають у класі по кілька дітей, технічних працівників. Але наразі говоримо просто про неіснуючу проблему.
Врешті вирішили це питання з розгляду сесії зняти.
Згідно ще одного протокольного доручення минулої сесії мали заслухати інформацію щодо виконання рішення сесії, яка відбулася ще 5 вересня 2013 року, про припинення торгівлі по вул. Весняній. У зв’язку з тим, що т. в. о. начальника міської міліції, який мав інформувати з цього питання перебував на нараді у Львові, депутатів ознайомлено тільки з його листом на ім’я секретаря міської ради.
А далі, згідно порядку денного і протокольного доручення минулої сесії обговорювали роботу МПП «Транспортник» на міських маршрутах. Інформував директор цього транспортного підприємства Володимир Кузбит, який подав короткий звіт про роботу підприємства, що обслуговує і міські, і деякі приміські маршрути Борислава. Розпочав «Транспортник» свою роботу ще в 1999 році. Тоді на міських маршрутах працювало ще п’ять перевізників. Тепер – тільки «Транспортник». На сьогодні підприємство налічує шістдесят транспортних засобів, з них сімнадцять власних, тобто, підприємства, решта – орендовані. Працює офіційно 65 чоловік.
Після цього пан Володимир відповідав на запитання депутатів. А їх вистачало. Багато говорили про те, що скоротився час роботи маршрутного транспорту. Раніше «маршрутки» закінчували роботу о 21 вечора, а зараз працюють тільки до сьомої вечора. Інше – обслуговування пільговиків. Гроші на це держава виділяє, але ті кошти до водіїв не доходять, куди вони діваються? Конкретно говорили і про незадовільне обслуговування окремих маршрутів.
Директор «Транспортника» відповідав аргументовано на кожне запитання. Великою проблемою є те, що всі міжміські автобуси йдуть через вул. Коваліва і забирають левову частку пасажирів, залишаючи напівпорожніми міські маршрутки. В результаті «Транспортник» повинен дотувати міські перевезення за рахунок своїх міжміських маршрутів на Дрогобич, на Східницю тощо.
Вирішили найближчим часом провести розширену нараду за участю громадськості, щоб розв’язати всі проблемні питання.
Далі перейшли до фінансових та інших господарських питань.
Про внесення змін у деякі рішення ради, що стосуються міського бюджету інформував начальник фінансового управління Юрій Петрів.
Проекти рішень щодо дозволу комунальним підприємствам на зняття з балансу та реалізацію майна озвучив начальник управління комунальної власності Ярослав Лаврик.
Розглянуто й ряд інших фінансово-господарських питань.
Питання регулювання земельних відносин вирішили розглянути після обідньої перерви. Але, як це часто буває, після обідньої перерви достатньої кількості депутатів для продовження сесії не набралося.
Ігор ЮРИНЕЦЬ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.