Про зміни в наданні субсидій на оплату житлово-комунальних послуг

Постановою Кабінету Міністрів України від 26 червня 2015 р. № 475 внесено зміни до порядку про призначення та надання населенню житлових субсидій. Насамперед, слід зазначити, що згідно з додатком до Постанови Кабінету Міністрів України, змінено форму декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії.
До сукупного доходу не враховуються сплачені особою аліменти, доходи від розміщення депозитів, грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового та начальницького складу, які беруть безпосередню участь в антитерористичних операціях, допомога громадських та благодійних організацій, допомога на поховання, одноразова допомога, яка надається відповідно до законодавства.
Для обчислення сукупного доходу пенсіонерів розмір пенсії враховується за місяць, що передує місяцю звернення за призначенням субсидії.
Для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи, до сукупного доходу за кожний місяць враховується дохід на рівні прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб за цей місяць, для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку другої групи, – двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб, для фізичних осіб-підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку третьої групи, – трьох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб.
Крім того, внесено зміни щодо періоду, за який враховуються доходи, тобто заявник може декларувати доходи за 2014 календарний рік або доходи за останні три місяці перед місяцем звернення за субсидією.
Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 12 місяців:
– на опалювальний сезон – з 1 жовтня по 30 квітня;
– на неопалювальний сезон – з 1 травня по 30 вересня.
Перерахунок субсидії у межах установленого терміну здійснюється у разі:
– зміни цін і тарифів на послуги, на оплату яких призначено субсидію;
– внесення змін до законодавства в частині надання окремим категоріям громадян пільг на оплату житлово-комунальних послуг;
– зміни дати початку (закінчення) опалювального сезону, відмінної від дати вказаної в постанові;
– отримання за запитом уточненої інформації про склад зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, доходи осіб;
– проведення перерахунку розміру плати за житлово-комунальні послуги в разі їх ненадання або надання не в повному обсязі.
Щодо подання недостовірної інформації про види доходів громадян, то повернення субсидії в подвійному розмірі скасовано, а субсидія повертається в розмірі фактичного нарахування за вимогою органу, що призначив субсидію.
М. ЦВИК,
головний спеціаліст відділу прийняття заяв та документів

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.