ДЕПУТАТИ ПІДТРИМАЛИ КОЛЕКТИВ ПРОФЕСІЙНОГО ЛІЦЕЮ

P1011165

Минулого четверга зранку на площі перед міською радою провели протестну акцію у формі своєрідного мітингу викладачі та студенти Бориславського професійно-технічного ліцею.
Вимоги колективу стосувалися вищого керівництва держави, адже йшлося про фінансування професійно-технічної освіти, що його передали на місцеві бюджети.

А у зв’язку з тим, що, як знаємо, таких коштів у бюджетах міст, у тому числі й Борислава, немає, то на заклик центрального комітету профспілок колективи професійно-технічних закладів держави поставили вимогу перед Верховною Радою повернути профтехосвіті фінансування з держбюджету. Для того, щоб вона вижила, щоб могла функціонувати.
Відкрив протестну акцію директор Бориславського професійного ліцею Ярослав Кирчей.
– Ми зібралися сюди, щоб заявити свої вимоги не до міської ради, а до Верховної Ради України. Адже міська рада чим може тим нам допомагає. Ми розуміємо, що звалилися на міський бюджет, як сніг на голову, завдяки нововведенням Кабінету Міністрів. Адже законопроект про те, щоб професійно-технічні заклади міст обласного підпорядкування фінансували місцеві органи влади, прийнятий наприкінці минулого року. Після цього були прийняті законопроекти, щоб повернути фінансування профтехосвіти за рахунок держбюджету. Та Президент наклав вето на ці законодавчі акти. І зараз перспектива – буквально знищення системи професійно-технічної освіти. Тому сьогодні, коли у ВР має розглядатися питання про подолання вето Президента, наша профспілка оголосила єдиний протестний день, щоб депутати Верховної Ради таки прислухалися до наших вимог, до здорового глузду, і повернула профтехосвіті фінансування з бюджетів вищих рівнів, подолавши вето Президента. Не можна руйнувати мережу профтехосвіти, де учні можуть здобувати відповідні професії, адже не всі мають можливість навчатися у вищих навчальних закладах. Власне задля цього ми й вийшли на цей загальноукраїнський день протестних дій, щоб допомогти депутатам Верховної Ради повернутися лицем до наших проблем. Адже майбутній розвиток економіки нашої країни безпосередньо пов’язаний із роботою молодого покоління робітників-професіоналів, які власне і створюють своїми руками матеріальну основу держави.
Продовжив голова профспілкового комітету ліцею Роман Шмігельський, який наголосив, що профспілки закладів профтехосвіти і започаткували цей єдиний день протесту, щоб звернути увагу депутатів ВР на необхідність повернути належне фінансування професійно-технічним закладам. Тож колектив профтехліцею просить депутатів міськради підтримати вимоги до Верховної Ради. Адже місцеві бюджети не в змозі утримувати таку велику армію: в профтехосвіті налічується 50 тисяч працівників та 300 тисяч учнів, що освоюють робітничі професії вкрай необхідні країні. Ми просимо наших депутатів підтримати це звернення, адресоване Верховній Раді.
– Ми стурбовані цією ситуацією, що склалася в профтехосвіті країни, – наголосила у виступі заступник міського голови Роксоляна Гарасимів. – Адже професійно-технічна освіта забезпечує в майбутньому економічний розвиток держави. Тому всі розуміємо, що профтехосвіту зберегти обов’язково потрібно. Бориславський профтехліцей – це є заклад із міцними традиціями навчання, створений ще 1944 року. І наш обов’язок допомогти профтехліцею вирішити ті проблеми, з якими зіткнувся колектив. Ми з розумінням ставимося до цих проблем. Міська рада фінансово забезпечила роботу ліцею у першому кварталі, хоча розуміємо, що це не є те фінансування, яке потрібно. Сьогодні на сесії буде прийматися рішення про функціонування цього навчального закладу у другому кварталі. Але ми повністю підтримуємо вимоги колективу, щоб приділили належну увагу у вищих ешелонах влади розвитку професійно-технічної освіти. На цьому економити не можна, адже економія на освіті веде до занепаду України.
Підтримав цю позицію від імені депутатського корпусу та міської влади і міський голова Ігор Яворський.
– Ми солідарні з вами. Адже при цьому фінансуванні, що його нам вдається вишкрябувати для фінансування ліцею, ви не маєте можливості розвиватися і належно працювати. І якщо так буде продовжуватися, то це може призвести до закриття нашого навчального закладу. Всі разом маємо об’єднати зусилля і не допустити цього. Переконаний, що депутатський корпус підтримає ваші справедливі вимоги до органів державної влади вищих рівнів.
Після цього, як ми вже повідомляли, звернення колективу профтехліцею було заслухано і підтримано депутатським корпусом на сесії міської ради.
Ігор ЮРИНЕЦЬ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.