Перше Причастя

Четвер, минулого тижня, у церковному календарі був Днем Пресвятої Євхаристії, а також і дуже важливим днем для другокласників ЗОШ № 5 та їхніх друзів з декількох інших шкіл. Саме в цей день вони вперше пізнали Тайну Сповіді та прийняли Святе Причастя у храмі Преображення Господа Нашого Ісуса Христа.
Цілий рік їх ретельно готувала їхня вчителька катехизи Олександра Завідняк. В кінці навчального року разом із отцем Ярославом Химином вони навіть приймали екзамен у своїх учнів, щоб побачити, хто із них готовий приступити до Таїнств.
З перших днів народження дитини Церква хоче огорнути її своєю рятівною благодаттю. Маленьку людину ми привчаємо до храму для того, щоб вона вже з перших годин свого життя отримала досвід благодатного життя з Богом. Це найбільше, що можуть зробити люблячі батьки для своїх дітей: привести їх до Христа, та якомога раніше познайомити з Ним. Нехай не бентежать думки, що діти нічого не розуміють. Справа в тому, що якраз дітям у храмі все ясно. Це вже для дорослих, у міру їхнього духовного падіння, з’являється все більше й більше духовних перепон. А діти відкриті до Бога завжди.
Парох Тустановецький отець Ярослав був дуже радий бачити стільки діточок у храмі в той день. “Це для діток дуже радісна подія, адже вони довго готувалися до цього дня і зовсім не по-дитячому розуміють всю відповідальність. На своєрідному іспиті вони показали хороші знання, це дуже тішить, що старання пані Олександри не пройшли намарно. Оце духовне піднесення, яке витає сьогодні в нашому храмі дарує багато радості і бажання знову і знову приходити сюди. Безсумнівно, це радує і мене, і нашого Господа. Усі діти серйозно поставилися до Сповіді, і дуже приємно було бачити, що вони говорили щиро. Знаємо ж, що таємниці для дітей дуже важливі і можливість поділитися нею зі своїм найкращим другом Богом через його вірного слугу священика, дає їм можливість і облегшити душу, і не бути публічно викритими, адже тайна Сповіді є непорушною. Діти це знають, і тому відкрито можуть говорити про все, що їх тривожить. Були дітки, що трішки боялися, але мені вдалося їх заспокоїти і все пройшло добре”.
– Цього року дітей у нас доволі багато – аж 47 – і для навчання довелося поділити їх на дві групи, – розповідає духовний наставник дітей, вчителька катехизму пані Олександра. – Та вже під кінець року, коли почалась інтенсивніша підготовка їх до Першого Причастя, ми звели їх разом. Ці діти дуже цікаві до всього і вміють слухати. Інколи в нас заняття тривали довше, бо їм хотілося послухати побільше різних історій. Окрім занять у школі впродовж навчального року, після Великодніх свят науки переносились до храму Преображення. Вони проводились у вечірній час, щоб батьки також могли прийти з дітьми і бути на уроках. За свою довгу практику я зрозуміла, що діти дуже люблять молодих вчителів-наставників, більше до них туляться і мають бажання спілкуватися. Було б дуже добре, якби хтось з молодих перейняв у мене естафету духовного навчання підростаючого покоління. Така практика дуже збагачує людину і йде їй тільки на користь. Адже катехитична наука – це така наука, яка знадобиться протягом усього життя. Слідуючи їй, ти ніколи не помилишся.
Після завершення Літургії діти потішили своїх батьків, родичів та друзів гарними піснями, які вони вивчали разом з пані Олександрою. Ці пісеньки використовувались під час навчання як для молитви, пояснення теми чи для кращого засвоєння знань. Всі дітки разом з батьками та священиком зробили обхід довкола Церкви, посипаючи свою дорогу пелюстками квітів. Дівчатка у пишних білих платтячках і з віночками у косах світилися під літнім сонечком, немов янголятка, а хлопчики у вишиванках виглядали як справжні козаки. Таки дійсно виглядало, наче Рай зійшов на землю.
Хочеться, щоб така традиція залишалася незмінною і підростаюче покоління виховувалось у любові до Бога та свого краю. Зрештою, це все залежить лише від нас самих, адже про своє майбутнє треба думати вже сьогодні і дякувати за кожну мить нашого земного життя Богові. Всевишній в свою чергу не обділить вдячних синів та доньок опікою та благодаттю і врешті запанує мир на землі.

Анна САГАН

 

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.