Львівська облдержадміністрація закликає перевізників керуватися здоровим глуздом при встановленні тарифів

Минулого вівторка в сесійній залі Дрогобицької районної ради відбулися громадські слухання з питань пасажирських перевезень. У слуханнях взяла участь заступник голови Львівської облдержадміністрації Ірина Гримак, т. в. о. директора департаменту дорожнього господарства, транспорту та зв’язку облдержадміністрації Роман Кокотайло, начальник управління Укртрансінспекції у Львівській області Сергій Небесний, депутати обласної ради.
Голова Дрогобицької райдержадміністрації Володимир Шутко та голова районної ради Михайло Сікора стисло охарактеризували ситуацію, яка склалася на ринку пасажирських перевезень Дрогобиччини, та назвали головні проблеми регіону у сфері пасажирських перевезень, серед яких найактуальніша протягом останніх двох місяців – різке підвищення тарифів.
Відміна державного регулювання тарифів на пасажирські перевезення спонукає перевізників встановлювати на приміських маршрутах не соціально збалансовану вартість проїзду, а економічно обґрунтовану, що, власне, викликає велике невдоволення у людей. У ході обговорення проблеми вартості проїзду, зазначалося, що перевізники в питаннях вартості проїзду, окрім фактору рентабельності, також мали б керуватися здоровим глуздом, чесністю та порядністю. У свою чергу представники перевізницьких фірм також говорили про свої проблеми, основною серед яких є неспроможність проводити заміну та оновлення рухомого складу через невідповідність тарифу фактичним витратам підприємства, яке воно несе при обслуговуванні того чи іншого маршруту.
Свої пропозиції та зауваження, що стосувалися підвищення ціни на перевезення, незадовільної якості послуг, пільгових перевезень висловили на слуханнях представники влади міст регіону, сільські, селищні голови, депутати, громадськість. Найбільше скарг було щодо обслуговування маршрутів Борислав – Стебник, Борислав – Дрогобич, Дрогобич – Стебник, Дрогобич – Стрий, а також маршрутів у гірські села району.
Депутат Львівської обласної ради від Дрогобиччини Михайло Задорожний у своєму виступі відзазначив, що на Дрогобиччині в основному перевізники виконали рішення попередніх громадських слухань щодо зниження стрімко піднятої ціни на перевезення. Обласний депутат різко розкритикував перевізника на обласному маршруті Дрогобич – Стрий, який проігнорував рішення громадських слухань у Дрогобицькому районі і не знизив ціни на проїзд, як було рекомендовано. Михайло Задорожний висловив сподівання, що обласна держадміністрація, яка є замовником перевезень на цьому маршруті, прислухається до справедливих вимог людей і спонукає перевізника до зниження тарифу.
Присутня на слуханнях заступник голови Львівської ОДА Ірина Гримак повідомила, що керівництво області запропонувало керівниками органів місцевого самоврядування на місцях напрацювати нові умови конкурсу на пасажирські перевезення, врахувавши наявні недоліки.
Вона також дала низку доручень перевізникам. До 1 квітня вони зобов’язані зустрітися із міськими, селищними та сільськими головами, узгодити спірні питання та затвердити графіки руху, які з підписом голови і печаткою сільської, селищної ради розмістити в громадському транспорті. Обов’язковою вимогою є наявність у всіх транспортних засобах кутка споживача, де має бути оприлюднена вся необхідна інформація для пасажирів.
Ірина Гримак також повідомила, що поки в державі не встановлена адресна компенсація пільговикам, то з 1 квітня для часткового відшкодування пільгових перевезень з місцевих бюджетів перевізники повинні будуть представити за підсумками кожного місяця акти виконаних робіт, підписані сільськими, селищними головами.
На слуханнях прозвучало доручення керівництву району щодо оптимізації кількості маршрутів до потреб населення. Перед перевізниками поставлено вимогу забезпечувати дотримання графіків руху автобусів у вихідні дні.

Іван ГУРАЛЬ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.