Світлій пам’яті Ірини Сеник

До двох ювілейних дат: 100-річчя Союзу Українок та до дня народження славної краянки Ірини Сеник союзянки Борислава організували 4 святкові заходи по освітянських установах міста: в санаторній школі-інтернаті, у професійному ліцеї, в ЗОШ № 1 та ЗОШ № 4.
Перед глядачами постали фрагменти непростої біографії Світової Героїні. Після концтаборів і заслання, вона вкарбувала життєве кредо в такі поетичні рядки:
Я знала. Я знала щезрання,
Що навіть найбільші страждання
Не приносять народові волі
Її здобувають на бранному полі.
І сьогодні, ми з вами поринаємо у світ спогадів, віршів, пісень, вишиванок – Жінки з великої літери, Героїні Світу, почесної громадянки міст Львова та Борислава, почесної членкині Союзу Українок України і Ліги українських жінок. Ірина Сеник – член юнацької ОУН з 1938 року, член Крайового відділу пропаганди ОУН (1943р.), зв’язкова генерала Романа Шухевича (1944 р.), багаторічний політв’язень сталінських таборів.
8 червня 2016 р. Ірині Сеник виповнилося б 90 літ. Провели велику Українку в далекі засвіти родичі близькі й далекі, друзі – політв’язні, сотні представників громадськості. Нескорима, незборима, мужня й жертовна… Як заповіт нам усім, як заклик до єдності, звучать строки з однієї із останніх її поезій:
Пошукаймо доріг
поєднати усіх,
Щоб не було таборів ворожих.
Ми ж бо діти одного Народу
Усі прагнем Свободи!
Поможи об’єднатися, Боже!
За активну участь у святах, приурочених до 100-річчя Союзу Українок та Світлій пам’яті Ірини Сеник союзянки вдячні учням шкіл та профліцею Борислава. Зокрема, подяку за теплий прийом виносимо директору санаторної школи-інтернату Михайлові Піхоті та психологу школи Ользі Качур. Вдячні союзянки директору професійного ліцею Ярославу Кирчею та його заступнику з виховної роботи Наталії Петрик за сприяння і гарну організацію вечора пам’яті. Висловлюємо подяку директору ЗОШ № 1 Марії Попівняк та вчительці української мови Ользі Бліновій, яка добре підготувала своїх учнів до виступу.
Останній захід було проведено 22 березня в ЗОШ № 4. Був гарно прибраний актовий зал вишиванками та весняними квітами – пролісками. Із портретів добрим поглядом дивилася на нас пані Ірина. А Тарас Шевченко усміхався з портретів, вишитих союзянкою Аллою Мулявою. Світова Героїня Ірина і Великий Пророк об’єднали усіх у залі.
Ведучими свята «Життєва голгофа Ірини Сеник» були союзянки: Н. Бараняк, Н. Штереб, М. Павлюх, В. Курпіта У виступах брали участь учні 9 класу ЗОШ № 4: Д. Кігічак, Т. Валь, О. Симак, І.Дрич, І. Лисик, О. Страшівська, Н. Гвоздецька, Х Карпінець, М. Созанська, М Куротчин, С. Здендяк С, а також союзянки Г. Глод, Н. Онисько, О. Прокопишин, А. Мулява, В. Солецька, Л. Челядин, Л. Шоха.
Перед присутніми виступила Смерека О. Вона розповіла про книги Ірини Сеник і запросила всіх приходити частіше до бібліотеки. Кінець свята увінчався піснею Вороного «За Україну, за її долю», у виконанні відомого в Бориславі славного співака Омел’яна Солецького. Всі присутні співали разом з ним.
Ми, союзянки, щиро вдячні були учням ЗОШ № 1: В. Кудрич, С. Городиській, А. Пліш, Х. Петльович, М. Саламазі, які артистично декламували вірші нашої знаменитої краянки. За цей захід висловлюємо вдячність викладачам: О. Варениці, М. Тимочко, Н. Гром за сприяння і гарну організацію свята.
Радісно, що ми, союзянки, змогли донести до сердець дітей розповідь про жінку-легенду. Сподіваємося, що учні всіх колективів зацікавлено сприйняли ці святкові години і дещо корисне залишиться в їхній пам’яті.

Актив Союзу Українок Борислава

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.