Зміни на водонасосній станції «Бухів»

До сих пір знезараження води проводилось газоподібним хлором, який уже давно і міцно вкорінився у системі очистки води. Та зараз технології ідуть вперед і винаходять нові та безпечніші методи. Скористатися можливістю оновлення вирішили і на насосній станції «Бухів».
Зміни розпочалися зі встановлення системи очистки гіпохлоритом натрію (NaClO), яка проводяться методом хлорування водного розчину їдкого натрію (NaOH) газоподібним хлором або електролізом розчину хлористого натрію.
Гіпохлорит натрію випускається промисловістю та постачається у вигляді водних розчинів різної концентрації. Якість гіпохлориту натрію, що використовується для дезінфекції питної води, має відповідати певним вимогам в частині концентрації вільного лугу і важких металів, стабільності, кольоровості. Як правило, до системи водоочищення гіпохлорит натрію вводять у вигляді розведеного розчину із вмістом активного хлору до 0,125% і рН 10-11. На дезінфікуючі властивості гіпохлориту натрію впливають рН розчину і температура, при якій проводять обробку питної води.
Заміна гіпохлоритом натрію газоподібного хлору при дезінфекції води дозволяє знизити виділення хлору у повітря і легше підтримувати на припустимому рівні залишкову кількість хлору у воді. Зберігаючи всі переваги хлорування, метод знезараження за допомогою водного розчину гіпохлориту натрію дозволяє уникнути основної проблеми – роботи з високотоксичним газом. Гіпохлорит (жавелева вода) також не менш ефективний проти більшості хвороботворних мікроорганізмів, запобігає зростанню водоростей. В помірних концентраціях гіпохлорит абсолютно безпечний для людини.
Гіпохлорит натрію відносно безпечний при зберіганні та використанні. Має здатність консервувати знезаражуючий ефект впродовж тривалого часу транспортування води по трубах. Гіпохлорит натрію є найкращим реагентом на стадії попереднього окислення і для стерилізації води в кінці обробки перед подачею її в розподільну мережу.
Також експлуатаційні витрати гіпохлориту значно менші, ніж при використанні інших методів дезінфекції, що у свою чергу забезпечує повернення інвестицій впродовж декількох років, при повній відсутності витрат на безпеку у порівнянні з традиційними методами очистки води газоподібним хлором.

Відділ внутрішньої політики Бориславської міської ради

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.