Народний часопис. Виходить із 21 лютого 1940 року.

Військова рада – за сильну армію

11Майже всі політичні сили залучили до своїх передвиборчих списків комбатів. Але одні партії роблять це заради піару, інші – для конкретної роботи.

Командири добровольчих батальйонів і справді продемонстрували хоробрість та здатність тримати оборону, і, безперечно, заслужили своє право представляти у парламенті виборців. Але експерти застерігають партійних лідерів: якщо ви взяли їх до списку лише для того, або пропіаритися, то будьте готові до того, що після обрання до Верховної Ради вони не будуть беззаперечно виконувати усі вказівки. Не стануть голосувати за когось іншого або віддавати власні картки. Бо ці хлопці у своєму житті бачили стільки, скільки пересічному депутатові й не снилося. Тож їх не купиш і не залякаєш.

Але є політичні сили, які запросили комбатів із конкретною метою – щоб допомогли реформувати армію та підвищити обороноздатність країни. Бо хто ж краще за військових, які мають значний бойовий досвід, зможе вказати на основні помилки у нашій обороні та підказати, що і як треба робити.

Саме таких людей об’єднала Політична партія «Народний фронт». Мабуть, у цьому списку найбільше командирів батальйонів. Усі вони нині працюють у спеціальному органі при партії – Військовій раді, яку координує лідер, військовий експерт Дмитро Тимчук.

Не чекаючи виборів, Військова рада вже розпочала свою роботу із підготовки проектів законів та першочергових кроків – як тактичних, так і стратегічних. Перше, що визначили учасники Ради, – причини, через які ми «маємо те, що маємо».

І перша з них – цілковита неготовність як військового, так і центрального керівництва держави до будь-якої військової агресії. Занадто довго ми жили в омані, що нам нічого не загрожує, бо ми – мирна позаблокова без’ядерна держава, безпека якої гарантована міжнародними договорами. Саме тому ніхто не був готовий до війни, тим більше, з «братським народом». Але така безпечність – порушення відомої військової істини. Про те, що армія будь-якої країни має готуватися не до найреальнішої, а до наймасштабнішої загрози. Навіть якщо вона видається геть неймовірною. В цьому випадку, на думку військових експертів, ми мали бути готовими до війни з Росією у той момент, коли вона анексувала Крим.

Друга причина, на яку вказують члени Військової ради, – тотальна корупція у силових структурах. Цим, власне, і пояснюється страшна некомпетентність військового керівництва, хабарництво, зрадництво та крадіжки. На думку одного з учасників Військової ради, командира батальйону «Миротворець» Андрія Тетерука, боротьба з корупцією та військова люстрація – це те, що потрібно робити у першу чергу. Адже саме через тих горе-генералів, які купували свої посади за величезні гроші та потім просто відбивали їх, наші військовослужбовці в зоні АТО зазнали поразок та втратили сотні товаришів.

Що ще треба робити? Насамперед – створити єдину структуру військової організації, що об’єднає різні військові формування під єдиним керівництвом, із одним центром ухвалення рішень. До цієї структури обов’язково мають бути включені добровольчі батальйони. Саме добровольці, справжні патріоти, повинні стати основою нового українського війська і бойового резерву.

Стосовно стратегічних кроків, то, на думку військовослужбовців, які входять до Військової ради, потрібно подумати, як захистити країну за допомогою системи колективної безпеки. Тому вступу до НАТО альтернативи немає. А отже, потрібна нова воєнна доктрина та стратегія національної безпеки. Потрібно також розвивати Збройні Сили України, перетворювати їх на мобілізаційні школи. Щоб українські солдати вміли не лише зводити дачі та фарбувати паркани генералам, а й тримати зброю та захищати Батьківщину.

Окремий пункт, який розробили учасники Військової ради, – формування бази партизанської війни. В усіх прикордонних районах має бути створена мережа секретних пунктів управління, складів із озброєнням та медикаментами. Такі загони мають швидко реагувати на будь-яку загрозу з боку сусідніх держав.

Усі ці ініціативи будуть закріплені у відповідних законах після проходження «Народного фронту» до парламенту. Саме такий підхід – практичні поради та рекомендації від бойових офіцерів – здатен принести Українській армії більше користі, ніж будь-які «мертвонароджені» кабінетні доктрини.

Олеся ДОВГА.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі

Ви маєте бути авторизовані, щоб розмістити коментарі.


Нафтовик Борислава.