ДЕПУТАТИ ВЗЯЛИСЯ ЗА РОБОТУ КОМУНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ

Із позачергової сесії міської ради

ВІДЕО доповіді очільника КП “Бориславводоканал”
Позачергова 79 сесія міської ради
розпочала свою роботу ще п’ятого березня і ніяк не може її завершити. Першого разу розглянули тільки роботу КП «Бориславтеплоенерго», КП «Бориславсвітло» і КП «Зелений світ».
Розпочалася сесія з того, що депутат Володимир Хауляк запропонував звернення до найвищих очільників держави, починаючи від Прем’єр-міністра, з приводу загрозливої ситуації щодо зниження рівня соціального захисту населення, зростання цін тощо. Депутати проголосували за це звернення.
Далі перейшли до порядку денного. Начальник фінансового управління міської ради Юрій Петрів зачитав проект рішення про відмову у фінансуванні проміжних виборів депутата міськради по виборчому округу № 20 у зв’язку з відсутністю коштів у міському бюджеті. Депутати рішення підтримали.
Далі був звіт керівника КП «Бориславтеплоенерго» Богдана Дубаса. Тож його і заслуховували. Пан Богдан подав повну картину фінансової ситуації на підприємстві, що попри всі складнощі таки тримається «на плаву». Як керівник, він справді робить все, щоб підприємство функціонувало у належному режимі. Хоча на свою адресу теж наслухався від наших депутатів багато. Обговорення тривало десь зо три години. Основне, що закидали керівникові «Бориславтеплоенерго», що в першу чергу він думає тільки про власне підприємство і робить все, щоб ціле місто працювало власне на оте теплопостачання, що його й подає підприємство, очолюване паном Богданом. Запитання від депутатів були різні. Усіх їх передати не маємо можливості. Але найгострішим були питання, що стосувалися автономного опалення квартир мешканців міста.
Депутат Віктор Ревкевич: «Існує конфлікт інтересів між громадою Борислава і Вашим підприємством. Ви зацікавлені, щоб продати більше теплоенергії, а мешканці, та, зрештою, і міська влада, зацікавлені в тому, щоб поменше її спожити і, відповідно, поменше платити. Чи можна знайти якийсь компроміс у цій ситуації? Бачимо, що в найближчому часі буде, певно, загальнодержавна програма, щоб встановити механізми обліку споживання тепла у кожному помешканні. То чому цю роботу не почати буквально зараз? Чому і далі люди мають платити за квадратні метри, а не за справді спожите тепло? Зробіть інвентаризацію тих будинків, де є лічильники, візьміть ці лічильники на баланс – і люди будуть платити менше, і всі зрозуміють, що Ви теж на стороні мешканців, а не тільки на стороні свого підприємства….».
Депутат Віталій Головчак теж наголосив на тому, щоб виробити конкретний план, який дасть можливість відключати від теплопостачання повністю багатоквартирні будинки. Але щоб це було планомірно, щоб це не було хаотично. Тобто потрібна перспективна програма поліпшення теплопостачання, так, як було зроблено із котельнею по вул. Данила Галицького.
Багато зауважень було й з боку інших депутатів. А підсумував розмову міський голова Володимир Фірман. Він нагадав конкретні цифри. У «Бориславтеплоенерго» вісімнадцять з половиною мільйонів оборот, підприємство сплачує вісімсот тисяч ПДВ і шістдесят тисяч податку на прибуток. Для порівняння: ЖЕК, який має оборот 2,5 мільйона, сплачує приблизно півмільйона ПДВ і шістдесят тисяч податку на прибуток. Тобто, у тепловиків оборот на порядок більший, а податки мало чим різняться. Тож треба подивитися, хто для кого: місто для «Теплоенерго», чи все-таки «Теплоенерго» для міста. А щодо індивідуального опалення, то наразі в Україні єдина область, що немає перебору лімітів і проблем із теплопостачанням, – це Закарпатська. І це тому, що вони надали дозвіл усім мешканцям від’єднуватися від централізованого теплопостачання. Тому не потрібно задля власних інтересів і власних прибутків воювати з містом і мешканцями. Адже при наступній ціні на газ наші пенсіонери навряд чи зможуть сплачувати за теплопостачання, якщо не матимуть можливості економити самим.
Було й багато інших аргументів і зауважень щодо роботи КП «Бориславтеплоенерго». Але в кінцевому підсумку депутати визнали роботу підприємства задовільною. І підтримали також необхідність підготувати програму щодо змін у схемі теплопостачання міста.
Після цього заслухали звіти керівників КП «Бориславсвітло» та КП «Зелений світ». Роботу цих підприємств, після доволі гострого обговорення, теж визнали задовільною.
Розгляд цих питань зайняв багато часу і продовжити цю позачергову сесію вирішили через тиждень, наступного четверга. Депутати, правда, збиралися довго. Але врешті-решт зібралися і сесія продовжила свою роботу. Вів сесію міський голова Володимир Фірман.
Проголосували за те, щоб спочатку дати слово людям, які прийшли на сесію зі своїми проблемами і хотіли б їх донести до відома депутатів, а потім перейти до розгляду подальших звітів комунальних підприємств.
За це і проголосували.
Першою звернулася до сесії пані Віра Мелех, яка сказала про необхідність допомагати бездомним тваринам. Їх треба годувати і доглядати. Треба зробити прихисток для бездомних тварин, а годувати їх і прибирати за ними зголосилася і сама пані Віра. Головне, щоб десь за містом зробити такий прихисток.
Прокоментував міський голова. Коли три роки тому виділили на території міста таке приміщення, то жоден волонтер не зголосився, щоб тих тварин обходити. З ініціативами зверталося зо п’ять чоловік, але коли йшлося про конкретне обслуговування такого прихистку, то не було жодного бажаючого. «Якщо справді любите тварин, то тримайте їх по своїх обійстях і не допускайте, щоб вони стали бездомними».
Потім надали слово пані Алієвій, яка, як представник громади, вказала депутатам, що має бути дисципліна і порядок у всьому. Якщо сесія розпочинається о 10.00, то в тому часі депутати мають бути у сесійній залі, а не збиратися півгодини чи й більше. Потім було зауваження до міського голови, щоб він частіше спілкувався з громадою по міському радіомовленню або на сторінках міської газети. Адже проблем у місті вистачає, у нас найдорожча вода, дуже погані дороги та й чимало інших негараздів.
Перейшли до другого пункту порядку денного – проблеми КП «Бориславводоканал». Депутат Михайло Лазар сказав, що після минулого пленарного засідання, де розглядалася робота «Бориславтеплоенерго», багато людей звертається з тим, чи можна вже встановлювати автономне опалення. Адже дозволів ще не дають. І пояснив, що потрібно почекати ще місяць, доки буде прийнято відповідне рішення з цього питання.
Продовжив міський голова, який наголосив, що є на нинішній час єдиний шлях – від’єднати від теплопостачання увесь багатоквартирний будинок. А це вже залежить від усіх мешканців. «Говоріть із сусідами, переконуйте, це нелегко, але наразі – то єдиний шлях. Хто від’єднався, той ніколи не пошкодував за послугами «Бориславтеплоенерго».
Врешті перейшли до звіту про роботу водоканалу. Доповідав голова ліквідаційної комісії підприємства Орест Винар. Як він сказав, минулий рік вийшов більш-менш вдалим. Минулого року піднято води два мільйони 451 тисячу кубічних метрів. Реалізовано 767 тисяч кубометрів. З них спожито населенням 548 тисяч кубометрів, бюджетні організації – 41,1 тисячі кубометрів, інші споживачі – 178 тисяч кубометрів. Втрати склали за попередній рік один мільйон 683 тисячі. Пан Орест навів конкретні цифри і використання електроенергії, і боргів населення та бюджетних установ. В принципі окреслив повну картину фінансової та господарської діяльності, але депутатів той звіт не зовсім задовільнив. Тому запитань і уточнень від депутатського корпусу міської ради було дуже багато. Основне – як унеможливити подальші випадки відключення водопостачання міста через борги за електроенергію, і друге – припиняти чи не припиняти процес ліквідації водоканалу. Багато сказали депутати і про те, що пан Винар подав заяву на звільнення. Він – добрий спеціаліст, але зараз треба до керівництва водоканалу людину більш ініціативну, яка б могла продукувати і реалізовувати нові ідеї. На жаль, як сказав міський голова, кандидатів на цю посаду наразі обмаль. Він навіть звернувся до депутатського загалу з пропозицією знайти кращу кандидатуру, аніж нинішній керівник. Пропозицій не було. Своє бачення ситуації з приводу цього дуже детально подали і перший заступник міського голови Роман Дурбак, і начальник відділу житлово-комунального господарства та будівництва Олег Левицький, і громадські активісти. Врешті, слово надали керівнику Бориславського району електромереж Юрію Косару.
Як він сказав, відбулося вже два пікетування адмінприміщень РЕМА громадськими активістами. Людям зуміли роз’яснити суть проблеми. Тобто, те, що «Обленерго» є постачальником електроенергії за регульованим тарифом і зобов’язане в першочерговому порядку вчасно розрахуватися з державними підприємствами за електроенергію, що надходить в мережі Товариства. Всі кошти, які надходять від населення та юридичних осіб, йдуть не на рахунок ПАТ «Львівобленерго», а безпосередньо на рахунок зі спеціальним режимом використання, що відкритий у державному банку України. І тільки тоді, коли «Обленерго» розраховується за електроенергію, що купує в енергопостачальників, частина коштів надається на господарську діяльність «Львівобленерго». «На сьогоднішній день нам кошти не надходять, що загрожує зривом господарської діяльності Товариства. Щодо зустрічі з керівництвом ПАТ «Львівобленерго», то тут проблем нема. Але для її проведення потрібен конкретний план дій, якого наразі немає. Тобто депутатам треба не сваритися, а спільно шукати вихід із цієї дуже складної ситуації, що маємо в місті».
Депутати запропонували наступного ж дня зібратися разом з працівниками виконавчої влади і знаходити шляхи вирішення проблеми, а у вівторок їхати до Львова вже з конкретними напрацюваннями. З приводу поїздки до Львова, то міський голова зазначив, що має намір наприкінці сесії зачитати заяву про свою відставку, а тому навряд чи зможе брати участь у цій поїздці.
Було запропоновано голосуванням вирішити питання щодо припинення процесу ліквідації водоканалу. Депутати засумнівалися і вирішили наразі розгляд цього питання відкласти, детально ще раз вивчити ситуацію, а потім уже приймати рішення. Пропозицію зняти з порядку денного питання про припинення процесу ліквідації КП «Бориславводоканал» підтримали всі.
Щодо оцінки роботи керівництва водоканалу, то наразі вирішили просто взяти заслухану інформацію до відома. Пропозиції визнати роботу «незадовільною» чи «задовільною» не набрали відповідної кількості голосів.
Після цього заслухали звіт про роботу директора КП «Еко-місто» Михайла Щербаніка. Обговорювали теж доволі докладно. Врешті-решт спільним голосуванням роботу цього підприємства визнано задовільною.
Сесія тривала майже до п’ятої години вечора і на те, щоб заслуховувати ще й керівників ЖЕКів, часу не вистачило. Вирішили продовжити сесійне засідання наступного четверга, тобто – завтра. Мабуть, воно буде не менш напруженим, аніж попередні.
Ігор ЮРИНЕЦЬ.

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Ви можете Залишити коментар, або посилання на Ваш сайт.

Залишити коментарі


Нафтовик Борислава.